2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A németek szerint a kutyáink is felelőssek a klimaváltozásért. :-) No comment…

3 min read

A berlini TU (Technische Universität) Környezettechnológiai Intézetének tanulmányában azt állapították meg, hogy egy átlagos testű kutya élete során körülbelül 8,2 tonna szén-dioxiddal szennyezi a Föld légkörét, tehát évente nagyjából 630 kilogramm szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ezt a megállapítást néhány önkrmányzatnál tovább gondolták. Elsőre talán nevetségesnek tűnik a lipcsei képviselők által felvetett ötlet, amely kész tényként kezeli, hogy a kutyák is tehetnek arról, hogy a klímaváltozás egyre gyorsabb, ezért érdemes lenne a kutyatulajdonosokat korlátozni állattartási szokásaikban (például ne tartsanak sok ebet). Elvégre, ha kevesebb kutyája van az embereknek, azzal csökkenhet az elkövetkezendő években a kutyák száma is. 

EGY KUTYA SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSA EGY BENZINES AUTÓ KIPUFOGÓGÁZÁNAK 40 SZÁZALÉKÁT TESZI KI. ( Szerkesztő: Akkor tartok inkább két kutyát, mint egy autót…)

Németországban a csip kötelező, illetve hosszabb utakra fontos a kutya papírjait, oltási könyvét, sőt az útlevelét is magunkkal vinni. A kötelező oltásokat érdemes mindig beadatni a kutyáknak, hiszen a németek szigorúan veszik az állattartást. A 11 ezer német önkormányzat a kutyaadó mértékét mind maga szabja meg önállóan. Ilyenformán meghatározhatják az egyes kutyafajtákra kivetett adó mértékét is. A lipcsei városi tanács azzal bízta meg a polgármestert, hogy dolgozzon ki egy olyan tervet, amely figyelembe veszi Lipcse éghajlati változásainak céljait.

Németországban mint minden más adónemet, az ebadót is kötelezően kell évente a városi önkormányzat vagy az állam számára befizetni. Egy felmérésben megnézték, hogy 70 városban és településen hogyan változik a kutyaadó mértéke. 

MAINZ VEZETI A LISTÁT, A KUTYATULAJDONOSOKNAK OTT ÉVI 186 EURÓT KELL FIZETNIÜK.

Alapvetően döntő többségben vannak az olyan városok, ahol magas adó sújtja a kutyatartókat. Münchenben 100 eurót, Kölnben 156 eurót, Berlinben 120 eurót, Hamburgban pedig 90 eurót kell fizetnie annak, aki ebet tart otthon. Viszont vannak olcsóbb helyek, ilyen az alsó-szászországi Ahausen, ahol csupán évi 36 eurót kell fizetni, vagy a brandenburgi Kremmen, ahol csak 24 eurót. A Passauhoz közeli Windorfban viszont egyáltalán nem kell fizetniük az állattartóknak. Lipcsében – ahonnan a vita indult – jelenleg 96 euró évente a kutyaadó.

A TANULMÁNY SZERINT AHHOZ, HOGY LASSULJON A KLÍMAVÁLTOZÁS, ÖTÉVENTE 10 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTENI KELLENE A SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁST. 

A városban körülbelül 23 ezer kutya van nyilvántartva, ami nagyjából 2 millió euró bevételt jelent évente. Ezért a városi tanács óvatosan közelíti meg az esetleges adóemelést. Attól félnek ugyanis, hogy a kutyatulajdonosok dönthetnek úgy is, hogy a megemelt adó miatt a későbbiekben nem akarnak majd kutyát tartani.

Szerkesztői gondolatok:  Tehát ha már képtelenek vagyunk megfékezni a saját fogyasztásunkból, a közlekedésünkből, az ipari termelésből eredő szén-dioxid kibocsátásunkat, akkor máris találunk bűnbakot a kutyákban…No comment, erre nem lehet mit mondani…

Népszava | Rengeteg a kóbor kutya Magyarországon, de az állam továbbra is tétlen

 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest