2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Itt az újranyitás teljes menetrendje

5 min read

Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról, illetve az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet.

A jelenleg ismert és érvényben lévő védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja az operatív törzs javaslatára a kormány. (A húsvét tehát nem jelent kivételt) Azaz nem változnak többek között a kötelező maszkhasználat szabályai, és ami eddig zárva volt, az továbbra is zárva marad. Az említett időpontig ugyanúgy él az este nyolc és reggel öt óra közötti kijárási korlátozás is.

Az oktatási intézményekben április 19-ig hosszabbították meg a tantermen kívüli digitális oktatást. A határidő kitolása minden olyan oktatási intézményre vonatkozik, amelyet az ügyeletek kivételével nagyrészt bezártak országszerte, azaz például az összes óvodára, általános iskolára és középiskolára.

Az újranyitás pontos menete

A kormányzati ígéretnek megfelelően amint beadták a két és fél milliomodik, koronavírus elleni vakcina első dózisát, az alábbi szabályok lépnek életbe (fontos, hogy az első és nem a második dózisról van szó):

 • A kijárási tilalom időszaka az este tíz óra és reggel öt óra közötti időszakra esik majd.
 • A szolgáltatók szolgáltathatnak a március 8-i szigorítások előtt érvényben lévő szabályok szerint.
 • Kinyithatnak az üzletek, amelyekbe a vásárlók meghatározott rend szerint térhetnek be, illetve tartózkodhatnak odabent. 

A két és fél milliomodik vakcina utáni vásárlás

 • Az üzletek kötelező zárvatartási időszaka az este fél tíz és reggel öt óra közti időszak.
 • Marad az ételelviteles, ételkiszállítós rendszer, vagyis a vendéglátóipari egységekre más szabályok vonatkoznak, mint az üzletekre, az ő esetükben lényegében nem történik változás.
 • A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az eladókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.
 • A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletekben az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak.
 • Itt kivételt jelentenek a helyzetek, amikor 14 év alatti gyermek van a szülővel, vagy segítő kíséri a 65 feletti, illetve a fogyatékossággal élő személyt. Ők a boltban tartózkodási kitételek szempontjából hivatalosan egy személynek számítanak.
 • Ha a bolt területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
 • A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat bent.
 • Ha az adott üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a védelmi négyzetméterre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése nem csupán az üzlet vezetőinek feladata, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetőjének, vezetőjének is.
 • Az üzletvezetőnek arról is gondoskodnia kell, hogy a bejutásra várakozó sorban állok a közös háztartásban élők kivételével tartsák a másfél méteres védőtávolságot.
 • A boltok üzemeltetőinek az üzletben továbbra is folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítaniuk a hozzájuk betérők számára.
 • Az üzleteket szintén folyamatosan fertőtleníteni kell, különös tekintettel a bevásárlókocsikra és a kosarakra.
 • A vásárlótérrel nem rendelkező üzletek csak akkor lehetnek nyitva, ha az üzlet üzemeltetői gondoskodnak róla, hogy a sorban állók náluk is tartsák a másfél méteres távolságot. (Az egy háztartásban élők ezúttal is állhatnak egymáshoz közelebb.)
 • A kormány arra kéri a vásárlókat, hogy csak annyi időt töltsenek az üzletben, amennyi feltétlenül szükséges.
 • Amíg a boltban vagyunk, illetve valamilyen szolgáltatást veszünk igénybe, továbbá közlekedés közben is be kell tartani a másfél méteres távolságot.

Most is büntetik a szabálytalankodókat

A kihágásoknak ezúttal is lesz következménye, amennyiben nem tartjuk be a szabályokat. A védelmi intézkedések teljesülését egyfelől a rendőrség, másfelől a kormányhivatalok is ellenőrizhetik a Magyar Honvédség közreműködésével.

A büntető tételek lehetnek:

 • 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírság kiszabása,
 • ideiglenes bezárás legalább egy napra, de legfeljebb egy évre,
 • a két említett szankciót a hivatali szervek ráadásul együttesen is elrendelhetik.

Ugyanakkor a rendeletalkotó nem helyez kilátásba büntetést, ha az üzletvezető felszólítására a szabálytalankodók nem hagyják el a boltot, és értesíti a rendőrséget.

Aki magánszemélyként megszegi a védelmi intézkedéseket, ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki rá.

A BOLTOK ÚJRANYITÁSÁT MEGHATÁROZÓ RENDELET A KETTŐMILLIÓ-ÖTSZÁZEZREDIK KORONAVÍRUS ELLENI OLTÓANYAG BEADÁSÁNAK MÁSNAPJÁN LÉP HATÁLYBA.

Szerkesztői gondolatok:  A kormány tehát továbbra is mostoha gyerekként kezeli, bünteti a vendéglátást, ki tudja miért. A szálláshely azaz a szállodaipar szolgáltatás, így elvben rájuk vonatkozik az újranyitás a fenti szabályokkal, persze ki tudja ?…

És kérdés a mozik, színházak, koncert helyszínek, mint szolgáltatók esetében érvényes-e az új szabályozás majd…

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest