2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Miközben néhány nap múlva bekövetkező nyitásról beszél a kormány, közben már az ipari palackokba is orvosi oxigént töltenek.

3 min read

A magyar covidosoknak kell az oxigén, leállt az export

Fogyóban az oxigén? | Techmonitor.huA koronavírus járvány harmadik hullámában, a normál üzemi helyzethez képest kilencszeresére nőtt Magyarországon a palackos oxigén iránti igény. A Messer Hungarogáz Kft. a hazai egészségügyi intézmények mintegy 40 százalékát látja el orvosi oxigénnel.

A jelenlegi harmadik hullámban jelentős mértékben megnövekedett a kórházak orvosi oxigén iránti igénye. A tavaly tavaszi első hullámban a kórházak jellemzően még csak oxigén-készleteket rendeltek be, de a ténylegesen felhasznált orvosi oxigén mennyiségben alapvetően nem volt lényeges növekedés a normál állapotokhoz képest.

A járvány aztán újabb lendületet vett és tavaly novemberben, a második hullámban a cseppfolyós oxigénfelhasználás már kétszeres mennyiségre emelkedett; ugrásszerűen nőtt a palackos oxigén iránti igény is, a normál helyzethez képest mintegy háromszorosára.

Idén márciusban, csak a múlt hét folyamán a cseppfolyós oxigénigény két és félszeresére, a palackos oxigénigény kilencszeresére nőtt a normál állapotokhoz képest.

Alapesetben nagyjából 6500 messeres palack forog az egészségügyben, ez a jelenlegi helyzetben viszont már 12 ezer darab. A robbanásszerű igény növekedésből az következett, hogy a cég már (hatósági külön engedéllyel) ipari palackokba is tölthet orvosi oxigént (természetesen a megfelelő minőségbiztosítási eljárások betartása mellett). 

Több kórházban is Bergamoi állapotokról beszélnek, a magyar Orvosi Kamara további szogorításokat kért, és persze tagadhatatlan, hogy a korlátozások rengeteg ember életét érinti negatívan, különösen adott ágazatokban a munkahelyüknek akár az elvesztése révén.  De számos ország példája bizonyította, hogy a korai nyitásoknak, vagy épp nyitások nélkül is az emebri felelőtlenségnek és türelmetlenségnek igen komoly következményei lettek, és csak azt értük el, hogy lassan már számolni sem érdemes hányadik hullámnál tartunk, pedog a vírus mutálódása önmagában is újabb problémákat, fertőzés hullámokat hozhatnak.

Fentiekből adódik tehát a kérdés, akkor a mostani járványügyi adatok alapján orosz tulettet játszunk-e a napokon belül történő lazításokkal, vagy egyszereűen már tarthatatlan a közhangulat, és a gazdaság állapota is, így beletörődünk, hogy lesz ami lesz, járjon ez bármiylen áldozattal is emberi életek tekintetében. Közben pedig versenyt futunk az idővel, tömegesen oltunk és erős félelmekkel vizsgáljuk a lassan naponta, hetente megjelenő új mutációkat, hogy azokra hatást gyakorolnak-e a jelenlegi vakcinák és milyen mértékben, esetleg bekövetkezik, amitől sokan félnek, hogy megjelenik egy olyan variáns, ami kicselezi a jelenlegi vakcináinkat és kezdődik minden elölről.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest