2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Morfondírozó – Újbuda előválasztás – személyek – esélyek

14 min read

Az ellenzék előválasztáson szeretné eldönteni, hogy ki legyen a kormány oldal kihívója a 2022-es választásokon. Ebből természetesen Újbuda sem maradhat ki, ezért a Lokálpatrióta megnézte kik lehetnek az indulók, mit lehet tudni róluk és kinek milyen esélye van a győzelemre. (természetesen ez szubjektív vélemény lesz, igaz megpróbálva tényekre alapozni, de mindenki hozza meg a saját szubjektív állásfoglalását a végén…)

A jelenlegi információk szerint várhatóan az ellenzék részéről Gy. Németh Erzsébet (DK), Orosz Anna (Momentum) és Barabás Richárd (Párbeszéd) méri össze erejét a nyár végére tervezett előválasztáson. Legalábbis eddig így néz ki, de természetesen nem zárható ki, hogy a Jobbik vagy akár az MSZP is bejelentkezik egy indulóval, persze nagy kérdés kivel tudnának egyáltalán. Jobbik esetében Bába Szilvia jöhetne szóba, mint kerületi politikus, mondhatni a párt egyetlen őrbástyája itt, de kérdés egyáltalán szeretne-e ilyen pozicíót vállalni a képviselőnő. Az MSZP-nél talán Molnár Gyula lehetne az értelemnszerű választás, mégha igen csak ellentmondásos is  megítélése a kerületben, de megítélésem szerint az MSZP már csak statisztál a DK mellett, így talán meg sincs az akarat arra, hogy bármilyen szempontból rontsák Gy. Németh Erzsébet esélyeit. Ráadásul Erzsébet anno MSZP képviselő volt, így abban hitben is ringathatják magukat a szocialisták, hogy ez tulajdonképpen olyan, mintha az MSZP is delegált volna valakit. Gazdagrétiként a Kaptárkő utcában a MSZP irodájának átváltása DK képviseletté számomra képletesen pontosan azt mutatja, ahogy az  MSZP szép lassan bedarálódik a DK-ba.

Összességében tehát kicsi az esély arra, hogy a fenti három indulón kívül bárki bejelentkezne még az ellenzék részéről az előválasztásra.

Fidesz: Gy. Németh Erzsébet az idősotthon botrányra válaszoljon! | Magyar  Nemzet

Gy. Német Erzsébet (DK)

Mondhatni veterán a politizálásban, de az eddigi szereplései nem hozzák egy lapra a veterán és a népszerű jelzőket. Már többször indult, több helyen, számtalan posztra bejelentkezve, de még egyszer sem sikerült nyertesként kijönnie ezekből a csatákból. Ha ebből indulunk ki, akkor mondhatnánk az esélytelen nyugalmával indul az előválasztáson, de azért nem szabad elfelejteni, hogy most még nem a Fidesz jelölt Simicskó Istvánnal (KDNP) kell megküzdenie, hanem politikai szempontból még két újonc versenyzővel. (talán ez lehet az oka, hogy oly sok kudarc után Gyurcsány Ferenc megint Őt próbálja előtérbe tolni. (valamiért nagy kedvence Gyurcsánynak a képviselőasszony) Jelenleg Budapest egyik alpolgármestere, sokak szerint Karácsony Gergely nyakába vart ellensúly, hogy ha esetleg nagyon önállósodni akrna Karácsony, akkor azt részben időben észleljék, részben egyből kordában is tartsák a DK részéről. 

Nem mellesleg 2002-ben indult a képviselőnő a Budapest főpolgármesteri poszt megszerzésért is az MSZP színeiben, de szerény 13%-ot sikerült csak bezsákolnia. 2014-ben a XVII kerületben próbálkozott újra Erzsébet a polgármesteri címért, de ebben a kerületben ismét elég népszerűtlen volt, hiszen a 19%-val nem sok hiányzott, hogy 2/3-hoz segítse a fideszes polgármestert. 2018-ban Simicskó István kihívója volt Újbuda országgyűlési képvelői hely tekintetében, de ismét alul maradt. Igaz 2018-ban már csak 2%-al vesztett, de intő jel 2022-re, hogy 2018-ban más ellenzékben lévő pártok jelöltjeit nem tudta igazán megszólítani, pedig az azokra leadott szavazatok vagy azok egy része is többet jelentett volna a hiányzó 2%-nál.  Nagy kérdés, hogy, a DK akkori és véleményem szerint most is megosztó szerepe volt ennek az oka, vagy maga Gy. Németh Erzsébet is megosztó személyiségnek számított az ellenzéki pártok között.

A DK soraiban szerintem most borítékolják, hogy a veterán politikust nem tudja megverni az előválasztáson a két újoncnak mondható ellenzéki társ (ha mégis, az akár politokai karrierje végét is jelentheti a képviselőnőnek), ha pedig Gy. Németh Erzsébet lehetne ismét Simicskó István kihívója, akkor az ellenzéki megállapodás alapján, most már meg kell történnie ennek a 2%-nál többet jelentő átszavazásnak az ellenzéki táborban. Nagy kérdés, hogy a jelenlegi ellenzéki koalíció képes lesz-e egyben maradni, ha az előválasztásokat követően a helyosztók nem minden párt számára lesznek egyformán sikeresek, és illúziókat ők sem táplálnak annak tekintetében, a 2022-es esetleges győzelem után a hatalom felosztása nem az eredeti tervek szerint, hanem pl. az előválasztásokon kimutatható erőfölény alapján szeretnék az erősebb ellenzéki pártok átvinni a gyengébben szereplőkön. Itt az MSZP helyzete kritikus, és a Momentum, valamint, a Jobbik sem az a párt, aki ha nem a számára kedvező eredmény születik, akkor jószívvel hajt majd fejet és válik egy másik erősebb ellenzéki párt kiszolgálójává. Az ellentétek kőbe vannak vésve jelenleg is, az ebből fakadó problémák pedig borítékolhatóak, aminek jelei egyre sűrűbben jelentkeznek, hogy teljesen nyilvánosan, hol burkoltabb formában, és az utolsó csepp a pohárban minden bizonnyal az előválasztások eredménye lesz. Ez az oka annak, hogy a jelenlegi megállapodások ellenére teljesen bizonytalan, hogy ha Gy. Németh Erzsébet nyer az előválasztáson, akkor képes lesz-e a Momentum, és a Jobbik szavazóit maga mögött tudni, vagy ezek jelentős része ezt követően nem megy el a választásra. A Jobbik soraiban már jelenleg is egyre hangosabb a zúgolódás a DK miatt, de egyenlőre még képes a helyzeten úrrá lenni Jakab Péter, csak vajon meddig.

Amíg csak tervezzük a hatalmon történő osztozkodást, addig mindig nagyobb az összhang, mint amikor a tényleges leosztásnak be kell következnie, és 12 év után minden ellenzéki párt érthető okból ki van éhezve a hatalomra, és a támogatóik, a pártkatonák, a politikai vazallusaik száját sem tömhetik be ígéretekkel, egy ellenzéki győzelem esetén.

Összességében ezért bár papírforma szerint a veteránnak kötelező kört illik hozni a két újonccal szemben, de ez a sok-sok ellentét miatt erősen két esélyes, a Momentum esetén pedig nem szabad elfelejtkezni a kerületben igen csak jelentős számban megtalálható fiatalokról, akik sokkal inkább a  Momentumot támogatják, mint a DK-t, azaz nem személyekről fog ismét szólni a választás, hanem párt szimpátiáról. Igaz, ha személyekről szólna, az sem biztos, hogy kedvező lenne a képviselőasszonynak, mert véleményem szerint nincsenek fajsúlyos ötletei, intézkedései, inkább abban jeleskedik, hogy amikor az ellenzéknek ki kell állni a képernyő elé, akkor látványosan mindig ott van az első sorban, és természetesen sűrűn ismerteti a DK-s álláspontot adott ügyekben. És végül ne feledjük jelenleg nincs is kerülethez köthető státusza, így a kerület érdekében végzet munkája is nehezen értékelhető, mégha igyekszik is többnyire Bakai-Nagy Zitát támogatva megjelenni eseményeken.

Előválasztás ′22 összes jelölt - Mindenki Magyarországa MozgalomOrosz Anna (Momentum)

2018-ban meglehetősen rosszul szerepelt, ami egy rövid időre vissza is vetette politikusi ambícióit, és az amúgy közgazdász végzettségű hölgy egy kis időre vissza is lépett a politikai elemző szerepkörbe. Aztán az Újbudai önkormányzati választáson elért ellenzéki siker eredményeként a politikai háttér alku segítségével is igen gyorsan lett alpolgármester a kerületben. A képviselőnő abszolút médiára érett, jól kommunikál, higgadt és igyekszik precízen, igaz sokszor olyan módon beburkolva fogalmazni, hogy nehezen legyen támadható, cserében viszont olykor el is laposodik a tartalom, vagy elfogy a gőz az adott témában. Ügyes politikus, nem véletlen, hogy az első kudarc és a politikai újonc szerepkört gyorsasággal igyekszik ellensúlyozni és előnyt szerezni, hiszen elsőként jött ki az előválasztási programjával, és ennek marketing kommunikációjával.

Személy szerint nem tartom a legjobb irányvonalnak, hogy a kommunikációját egyenlőre Simicskóval történő összehasonlításra építi, mert jobbról aligha fog ezzel szavazókat elhozni, viszont egyenlőre az előválasztáson kell bizonyítani, és éppen ezért azt kellene megmutatni a kommunikációban, hogy mitől alkalmasabb kihívó, mint a két ellenzéki társa. Láthatóan ebbe még nem mer belemenni a politikusnő, mert ez feszegetné adott esetben az ellenzéki összefogás határait, pedig enélkül unalmas és lapos lesz az előválasztás, és valódi érvek és értékek nélkül kellene kiválasztani egyet a háromból. 

Gy. Német Erzsébettel szemben határozott előnye a konkrét, Újbudán végzett munka és ennek eredményei vagy épp kudarcai (természetesen pont ugyanazt lesz aki politikai ideológiao hovatartozása alapján sikernek, míg más kudarcnak fog értékelni) Újbuda sajnos az ingatlanmutyik egyik melegágya, kedvenc helye volt sok éve már bal és jobboldali vezetés alatt is ezeknek, így az egyik nagy pozitívuma lehet most Orosz Annának, hogy három ingatlan projekt esetében is sikerült a kerület érdekében engedeményeket kisarcolni az ingatlanfejlesztőkből (na például ezzel lehetne érvelni a kampány anyagában), akik a már meglévő építési engedélyük birtokában jogi értelemben már semmire nem voltak kötelezhetőek. Ezzel szemben a Galvani Híd kapcsán az Önkormányzat nevében a Polgármesterrel közösen tett nyilatkozata meglehetősen vérszegényre sikeredett, és egyértelműen arra mutat rá, hogy nem kívánnak szembeszállni a Főváros érdekével és leginkább Karácsony Gergellyel, aki ebben a tekintetben folyamatos ígérgetésekbe és látszatintézkedésekbe bocsátkozott valódi állásfoglalások helyett. Sokat mondott Karácsony Gergelyről, hogy amikor a IX. és XI. kerületi Zöld szervezeteket Galvani híd kapcsán fogadta, meghallgatta, akkor az ott megjelent sajtó képviselői előtt nem jelent meg (nem jött le a városháza elé), és amikor a civil szervezetek pár képviselője elindult az irodájába, létszám korlátozásra hivatkozva gyakorlatilag a sajtó összes ott megjelent képviselőjét ezzel kitiltotta a megbeszélésről. Gondolom kellemetlen lett volna később szembesülni a saját elhangzott mondataival.

Visszatérve Orosz Annához, a szórólapja harmadik oldalának a tetején azt írja: “A legalkalmasabb jelölt álljon ki a Fidesz ellen”, csak épp nem mutatja meg a szórólapon, hogy Ő maga a legalkalmasabb jelölt-e. Túl finomkodja, így saját szerepét, lehetőségeit csökkenti.

Három fő érve közül az egyik : ” eléri, hogy a stratégiai beruházásokba érdemi beleszólása legyen az Újbudaiaknak” Jelenlegi törvényi keretek között semmilyen jogkört nem tud az önkormányzat felmutatni, ha viszont győz az ellenzék, akkor nem Orosz Anna miatt vagy által lesz ebben törvényi módosítás, hiszen nem Újbuda az egyetlen önkormányzat, akinek meg van kötve a keze ebben a tekintetben. ráadásul ingatlanmutyik tekintetében eléggé bizalomvesztett már Újbuda lakossága, hiszen a fideszes éra alatt pont úgy sorolják a nem a kerület lakosai érdekében elkezdett ingatlanfejlesztéseket, mint például Molnár Gyula idejében. Én egy kampány során inkább olyan témákat hoznék fel a helyében, ami kerület specifikus, és amihez valóban az Ő parlamenti képviselete szükséges majd. ( A parkolásra, a hajléktalanok által okozott problémákra, kérdésekre érdemi választ, megoldást adni, az önmagában eldöntené az előválasztást)

A zöld területek megóvása mellett is kiáll – olvasható a kampány szórólapon, és persze a közlekedési, oktatási, egészségügyi infrastruktúra fejlesztése mellett is. Nos az utóbbi három az elég erősen kötődik a kerületet élhetetlenné tevő túlzott ingatlanfejlesztésekkel, illetve a az ingatlanfejlesztőktől meg nem követelt infrastruktúrális fejlesztésekkel, ebben viszont semmilyen gátat nem érezni, a kerület lakossága továbbra is csak a felelőtlen túlépítést és ennek következményeit érzi. És amint fentebb írtam sikerült Orosz Annának némi engedményt bevasalni 3 ingatlanprojektnél, ami tárgyalási és érdekérvényesítési képességeit dícséri, de azért ezek eredménye még sajnos csepp a tengerben, és továbbra is túlterhelt úthálózat, lehetetlen parkolási helyzet, nem az ingatlanfejlesztések mértékének, ütemének megfelelő infrastruktúrális fejlesztéseket látunk, azaz morzsákat szórnak elénk, miközben vissza nem fordítható folyamatok történnek a kerületben az itt élők rovására. A kerekpárútak pedig meglehetősen felemásan sikerültek a kerületben, és nagyon sokaknak inkább bosszúságot okozott, mint örömet, a kerékpározók jelentős része pedig nem is mert lemerészkedni a főútvonalon kialakított kerékpársávba a buszok és autók közé. A kerékpársávok kihasználtsága erősen megkérdőjelezhető.

Összességében én alkalmasabb jelöltnek tartom, mint a DK képviselőját, és ráadásul egy friss erőnek, de a kerületi közösségi csoportok,  portálok bejegyzéseit olvasgatva, valamiért megosztóbb a Momentum a kerületben, mint máshol, és meglátásom szerint nem a tevékenységük miatt. Ezért is lenne szükség arra, hogy a Orosz Anna kampánya jelenleg még ne Simicskó Istvánról szóljon, hanem azt mutassa meg mitől Ő a legalkalmasabb kihívó a 3 jelölt közül. Annának egyébként a legnagyobb kihívója valójában a saját felettese Fekete-Győr András, akinek egyre több az átgondolatlan, logikátlan, olykor már mosolyra fakasztó nyilatkozata, és ezzel egyértelműen gyengíti a Momentumot. Vannak akik már egyenesen egy másik párt trójai falóvának titulálják a Momentum élén.

Barabás Richárd (Párbeszéd)

A három jelölt közül a legjobban fogalmaz, kifejezetten ügyes és közben határozott a marketing kommunikáció a részéről, még ha ez most elsődlegesen a kerület kulturális élete kapcsán rajzolódik is ki. A színészből lett politikus Annához hasonlóan médiára érett, jól kommunikál, higgadt és láthatóan előre átgondolja a válaszait, felkészül az interjúkra, de van bátorsága az előre nem látható kérdésekre is megfelelni, nem is akárhogy. 

Mivel Újbuda mindig is a Főváros kulturális életének egyik központja volt, és Richárd egyre nagyobb projekteket, célokat tűz ki maga elé ebben a tekintetben, ezért viszonylag könnyen fogja tudni megszólítani a kerület lakosait , és ezen belül  a fiatalokat is, amivel szavazókat vihet a Momentumtól. (Itt kel megjegyeznem, hogy meglehetősen ritka  a magyar politikai kultúrában oldalaktól függetlenül, hogy politikusok, képviselők képesek egybefüggő értelmes mondatokat létrehozni, valódi érveket hozni a gondolataik mellé, és elszakadni a napi párt politikától, az adott ügyekre fókuszálni, félretéve közben saját pártjuk zsolozsmáit. Barabás Richárd képes erre, és ezért minden elismerésem)

Természetesen vannak a képviselőnek hátrányai is, hiszen Ő aztán abszolút újonc a politikai pályán, és sok ellenzékiben felmerülhet, hogy ha ő áll ki Simicskóval szemben az pont az ismertség, a politikai múlt hiánya miatt esetleg vesztes helyzetbe hozná az összefogást. De ami ennél is nagyobb probléma lehet, az a nyíltan vállalt melegség, mert bizony Magyarország még nagyon messze van pl. Hollandiától, és idehaza jobb és baloldalon is elég nagy az elutasítottság ebben a kérdésben, csak mivel baloldalon ennek ellenkezőjével is kampányolnak, így ezt a témát a baloldali szavazók myíltan nem feszegetik. Saját ismeretségi körömben azok, akik az ellenzékre akarnak, fognak szavazni, kivétel nélkül visszafogottan, óvatósan fogalmazva, de elutasítóak ebben a tekintetben. 

Barabás Richárd tehát akár alkalmas kihívója is lehetne Simicskó Istvánnak, de attól tartok fenti két ok miatt nem fog tudni győzni az előválasztáson, még ha Karácsony Gergely példája a Fővárosban biztató is.

Összességében egyik jelöltre sem mondanám, hogy tuti befutó, és ha nem indítja el a két másik jelölt nagyon gyorsan a kampányát, iletve egyik fél sem lesz hajlandó önmaga mellet érvelni, ha mindhárman csak a Simicskóval szembeni ellenérveket fogják hangoztatni, akkor egy meglehetősen unalmas, eseménytelen előválasztás elé nézünk, aminek a végeredménye is pont iylen lesz. Nem jönnek ki az eltérő karakterek és értékek, így viszont szavazói oldalon az “egykutya” jelző marad, a mindegy melyikra szavaznék, és akkor lehet el sem megyek az előválasztásra. Az előválasztás egy megmérettetés, egy harc, akár tetszik, akár nem, ha csak pávatáncot fognak járni egymás körül a jelöltek, akkor valójában csak vesztesei lesznek az előválasztásnak, ami akár Simicskó István malmára hajthatja a vízet.

Érdekes színfoltja lehet még a 2022-es választás kerületi versengésének a Mi Hazánk képviseletében Novák Előd, és persze érdemes Simicskó István esélyeit, mellette és ellene szóló érveket is felsorolni, továbbá az ellenzéki összefogás ketetein kívüli esetleges indulókat is kivesézni, de ez a cikk az ellenzéki előválasztásról szól, így a többiekre majd ezútán fogok visszatérni egy külön cikkben.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest