2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Facebook első valóban felhasználóbarát döntése, korlátozza a politikai tartalmak megjelenését…

12 min read

Végre megtörtént a Facebook első, valóban felhasználóbarát döntése, kicsit finom hangoltak a megjeleníthető tartalmakat szabályozó algoritmuson, és ennek következtében a politikai tartalmak megjelenését és egyben magtalálásét megnehezítették. Egyenlőre nem a magánemberek politikai vélemény nyilvánítását érinti, hanem a politikusokot, közszereplőkét, kormányokát, tehát mindazokat, akik előszeretettel használják a facebook közösségi média platformját agymosásra, emberek befolyásolására, néphülyítésre…

A magam részéről nem vagyok egy facebook fan, és nem kevés olyan intézkedése volt, van, amivel nem értek egyet, de ez az intézkedés, most felhasználóként és állampolgárként is rendkívül szimpatikus, hiszen ad némi fényt az alagút végén, hogy talán megállítható, de legalábbis jelentősen csökkenthető az a politikai szenny és az ebből adódó gyűlöletkeltés, uszítás, agymosás, a pártok és kormányok sajátos érdeke szerinti közvetlen befolyásolás, ami már elárasztotta ezt a közösségi médiát is, és egyben sokak kedvét elvette ennek használatától.

Természetesen a facebook is megéri a pénzét, hiszen a rendszerébe beépített, és sokak által aktívan használt jelentés gomb, amit inkább feljelentés gombnak mondanék, az is egy picit másik oldalról a gyűlöletkeltés, az uszítás, a dögöljön meg a szomszéd tehene, ha az enyém megdöglött effektus egyik fegyvere. Ráadásul a feljelentés miatti reklamáció kezelése pedig gyakorlatilag nem létezik. Ezt a gombot, abberált és frusztrált emberek, és persze politikusok, politikai vazallusok is előszerettel használják azokkal szemben, akikre irigyek, haragszanak, vagy pusztán csak nem szimpatikusak, politikai oldalról pedig azokkal szemben, akik más véleményen vannak. Abban egyik oldal és azok követői, kiszolgálói sem különbek, hogy a demokráciát, a szólásszabadságot, a liberális gondolkodást meglehetősen sajátosan értelmezik, azaz addig tart e három nemes gondolat náluk, amig azt mondod, amit hallani akarnak. Az emberek egy jelentős része eljutott odáig, hogy már nem érvelnek, nem kulturáltan vitatkoznak, hanem többek közt a politikai pártok és kormányok agymosó tevékenysége eredményeként vakon követik a számukra szimpatikus ideológiákat, és a pártok, egyházak, egyéb szervezettek előre megrágott, sokszor teljesen egyértelmű féligazságait, vagy ordas hazugságait böfögik vissza a közösségi oldalakon és egyéb helyeken. (ki ne hagyjuk azt se, hogy mém gyártásba kezdenek, ami ma már iparággá nőtte ki magát ) Családok, barátok, egyébként jó kollégák vesznek össze, gyűlölködnek, lesznek egyik napról a másikra ellenségek a legtöbb esetben a politika, a politikai pártok és persze az éppen aktuélis kormány áldásos tevékenysége nyomán.

ÉN A FENTIEK MIATT TEHÁT ÜDVÖZLÖM A FACEBOOK ELSŐ FELHAZSNÁLÓBARÁT DÖNTÉSÉT,

természetesen a politikusok, politikai pártok aktivistái, a vazallusok, és a politikai értelemben abberáltak az első perctől tiltakoznak és intézkedést követelnek a facebookal szemben. Most nagykoalició van ebben az egy kérdésben, bezzeg bármi másban a hazai parlamentben is azonnal vétózik, leszavaz mindkét oldal bármit, amit a másik oldal javasol, függetlenül attól, hogy a javaslat valóban hasznos, és a választópolgárok érdkeit szolgálja-e. Ez is egyértelműsíti, hogy kizárólag a politikai haszonszerzés irányítja a pártok állásfoglalásait. Nem rég egy cikkben írtam arról, hogy amikor egy képviselő benyújtotta javaslatát, hogy a politikusok által benyújtott “téves” vagyonnyilatkozat legyen bűncselekményi kategória, akkor azt nagykoalíció jelleggel szavazták le a képviselők. Na igen, demokráciát, jogállamot hirdetünk mindkét oldalon, törvényt és valódi igazságszolgáltatást, de ha saját maguk hazugságait kell leplezni, akkor jön az orwelli demokrácia, az egyenlők és egyenlőbbek elve.

DE LÁSSUK, HOGYAN REGÁLTAK HAZAI POLITIKUSOK ÉS A KORMÁNY AZ INTÉZKEDÉSRE. (illúziója senkinek ne legyen, a fejlett nyugati demokráciában is hasonló kirohanással éltek az ottani politikusok, pártok és kormányok, úgy tűnik ez a közösségi média, illetve az azon keresztül történő agymosás elvesztése, vagy hatékonyságának csökkenése nagyon fáj mindenhol a választópolgárok “érdekeit” képviselőknek. Sajnos a valóságban rendesen összekeverik a választópolgárok érdekeit a sajátjukkal, még ha előszeretettel is hangoztatják, hogy minden lépésük a többség és a választópolgárai érdekeit képviseli.)

Minden politikai oldal kiakadt a Facebook döntésén

Új erőre kaphat a hazai, közösségi médiával kapcsolatos jogalkotás lendülete, miután egy váratlan döntéssel a Facebook algoritmusa egyik napról a másikra jelentősen kevesebb politikai tartalmat jelenít meg immár Magyarországon is. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ugyancsak a Facebookra feltöltött videóban méltatlankodott amiatt, hogy nemcsak a kormánypárti politikusok, de a kormányzati oldalak elérése is jelentősen visszaesett, több esetben a töredékére. A politikus értetlenségét fejezte ki a változás miatt, mivel az okokról nem kaptak előzetes felvilágosítást a cégtől. 

Nem tudjuk, hogy a jelenség hátterében technikai probléma van, vagy az a már korábban bejelentett szándék, hogy visszaszorítsák a politikai tartalmakat

– fogalmazott. A politikus szerint az eset felhívja a figyelmet „a közéleti szereplők kiszolgáltatottságára ezen a téren”. Mint mondta, „az elérések csökkentése különösen hátrányos a mostani időszakban, amikor a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos információ és a magyarok hiteles tájékoztatása minden másnál fontosabb az online felületeken”.

Közölte azt is, beszámolnak arról, ha részletesebb tájékoztatást kapnak a Facebooktól. A videóban egyébként részletes vizuális útmutató található ahhoz, hogyan lehet elérni, hogy nagyobb eséllyel jelenjenek meg a követett politikusok által közzétett tartalmak. 

Később a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra is közösségi médiabejegyzésben biztatta követőit arra, hogy állítsák át az oldala követési beállításait, ha minél több bejegyzésére lennének kíváncsiak. Úgy fogalmazott, hogy a “pontos és hasznos információk az ilyen időkben rendkívül fontosak, hiszen csak ezek nyújtanak kapaszkodót az álhírekkel szemben. Ez az eset azonban jól rávilágít arra, hogy a nyilvános és hiteles információhoz való hozzáférést mennyire könnyű egyes nagyvállalatoknak korlátozni. Így válik kiszolgáltatottá egy politikus, az újságíró és mindazok, akik a közösségi oldalakról tájékozódnak.”

Kormánypárti politikusok sora – többek között Kocsis Máté és Hollik István is – már egyenesen arról posztolt, hogy csak a jobboldali tartalmakat korlátozza a Facebook, míg ezzel szemben a baloldali bejegyzéseket ez nem érinti. És miközben magyarázatot várnak a cégtől, egy lépéssel tovább menve, már a 2022-es választás tisztaságát féltik a techóriás beavatkozásától. 

Mivel azonban sorra teszik közzé a Facebookon aktív ellenzéki politikusok is az eléréscsökkenéssel kapcsolatos kritikáikat, ezért vélhetőn inkább arról lehet szó, hogy a techóriás tényleg elkezdte visszaszorítani a politikai tartalmak megjelenítését a felhasználók hírfolyamában.

Karácsony Gergely szintén közösségi médiaposztban ír arról, hogy míg korábban egy-egy átlagos posztja 120–150 ezer magyar felhasználóhoz jutott el, addig most alig pár tízezres elérése van. Ő azonban arról is ír, hogy a hivatalos kormányzati oldalak megjelenítése nem változott, ugyanúgy akár több százezres tömeghez juthatnak el az ott közöltek. A főpolgármester úgy fogalmaz, hogy

ilyen az, amikor egy óriáscég, mindenféle következmény nélkül, egy algoritmus tekerésével szól bele választások kimenetelébe, országok sorsába.

A keserű megjegyzést követően azonban ő is részletes útmutatót ad ahhoz, hogyan érhetik el a felhasználók, hogy nagyobb eséllyel jussanak hozzá a főpolgármesteri mondanivalókhoz. Átalakul a Facebook, ezért nekünk is változtatnunk kell – zárja sorait Karácsony Gergely. 

A legerősebb mondatokat ismét Jakab Péter, a Jobbik elnöke fogalmazta meg, mondván, azt már megszokta, hogy “Kövér elvtárs” kikapcsolja a mikrofonját a parlamentben, ha kimondja az igazat. Mint írja, megdöbbenve tapasztalja, hogy most a Facebook is el akarja némítani.

Az ok: túl sok itt a politika, elég belőle kevesebb is. Szerintem meg túl kevés az igazság, több kell belőle. Se Kövér, se a facebook nem hallgattathat el minket! Kövért bízzátok rám 

– zárja sorait a politikus. 

Szintén élesebben fogalmaz Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője: meglátása szerint ma már az egész magyar közéletet jelentősen befolyásolja a Facebook, ugyanis a választók ott kommentelik be a kéréseiket, problémáikat, ők, politikusok ezen keresztül kérik ki a véleményeket, ezen a felületen posztolják a javaslataikat is.

A politikus szerint a „Magyarország legtöbb állampolgárát elérő óriásplatform úgy döntött járvány idején, hogy nem fontos többé az emberek közéleti tájékoztatása. Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy cég, aminek ekkora hatalma van a közélet és így a társadalom felett, zárt ajtók mögött saját kénye és kedve szerint eldöntheti, hogy mostantól miről tájékozódhatnak az állampolgárok, és miről nem” – teszi hozzá a képviselőnő. Szerinte ez a módosítás gyakorlatilag a cég és az ausztrál kormány médiatartalmak utáni fizetésről szóló vitája idején bevezetett gyakorlat globális kiterjesztése. Donáth Anna szerint a céges cenzúra akkor elbukott, mert egyetlen cég sem írhatja felül a demokratikusan megválasztott parlamenteket, nem írhatja felül a népakaratot.

Épp ezért a továbbiakban is minden erőmmel azért dolgozom, hogy az Európai Unió egy igazságos Facebook-törvényt alkosson 

– zárja sorait a képviselőnő. 

A techcégek szabályozásával kapcsolatos magyar és uniós jogalkotói aktivitás egyébként Donald Trump januári közösségi médiás elszigetelése, illetve kitiltása után kapott újabb lendületet. Varga Judit igazságügyi miniszter többször is elfogadhatatlannak nevezte, hogy le lehet tiltani egyes felhasználók aktivitását, januárban pedig bejelentette, hogy még a tavasszal a parlament elé kerül a nagy techcégek magyarországi működésével kapcsolatos új szabályozás. Legutóbb egyébként a Google magyar részlegének vezetőjével egyeztetett Varga Judit a digitális szabadság témaköréről.

A nagy techcégek és a magyar kormány között egyébként nemcsak a bejegyzések láthatósága vagy az egyes tartalmak közösség irányelvekkel való ütközése miatti letiltások kapcsán vannak vitás kérdések, hanem a reklámadó kapcsán is. A 2014-ben elfogadott, reklámadóról szóló törvény 2017-es módosítása lehetővé tette, hogy a magyar adóhivatal vélelmezett adót állapítson meg, ha a reklámot közzétevő nem nyújtott be adóbevallást, illetve mulasztási bírságot is kiszabhat, amennyiben az adóalany nem jelentkezik be a hatósághoz. A Google-re összesen egymilliárd forintos bírságot szabtak ki emiatt még 2017-ben. A cég nem hagyta annyiban, és egészen az Európai Bíróságig elment az igazáért, azonban a bíróság megállapította, hogy a magyar reklámadótörvény összhangban van az uniós joggal, egyedül a bírság kiszámításának módját kifogásolta. Az OECD ugyancsak dolgozik egy techcéges adózási szabályrendszeren, amelynek kialakításában 2021 nyarán lehet némi előrehaladás. 

A szerkesztői zárógondolatok: Mivel a facebook egyenlőre még a magánszemélyek politikai tartalmú megnyilvánulásait, posztjait még nem korlátozza, így ne legyen kétsége senkinek, hogy innentől fokozzák a tempót a politikai pártok szimpatizánsai, vazallusai, és innentől ők lesznek az elsődleges harsonái kedvenc pártjaiknak. 

Itt lenne az ideje annak is, hogy a facebook valamilyen megoldást találjon arra, hogy kiszűrje az olyan oldalakat, csoportokat, amelyeket nevük és leírásuk alapján teljesen független a politikától, de gyakorlatban a beírt tartalmak szűrése (kiengedése) egyértelműen jelzi, hogy az bizony politikai aktivista hozta létra, akik egyfajta alvó ügynökei a pártjaiknak, és a csoport létszám növekedésig csak csendes megfigyelők csoport adminként,majd amikor jelentősége lesz a csoportnak létszáma alapján, akkor megindul a politikai jellegű témák, posztok beengedése, hivatkozva a véleményszabadságra, és ezzel egyidőben rendre nem enegdik ki a vele szemben álló politikai oldallal egyetértők hozzászólásait.

Jelenleg számos példát tudnék sorolni 100.000 + taglétszámmal, ami így működik pedig tartalma alapján valmilyen semleges közösségnek van álcázva (pl. cicaimádok, vagy bélyeggyűjtők közössége), de még ennél is jellemzőbb a területi közösségek oldalainak ilyen fajta megszállása és egyértelmű erőszakos vélemény formálás. Így lehet pl egy kerületi közösség egyik oldala egyértelműen kormány szócső, míg egy másik hasonló kerületi oldal meg az ellenzék harsonája, ahová naiv módon sétálnak be az adott kerület, terület, város, városrész lakói, akik azt hiszik ez végre politika mentes, csak a kis közösség dolgaival foglalkozó csoport vagy oldal. Természetesen egy helyi közösségből sem írtható ki a politika, hiszen egy helyi közösségnek is van pl. lakópolitikája, és az ott élők a közösségük és lakóhelyüket védve óhatatlanul beleütköznek majd helyi politikába és politikusokba, pártokba, de nem mindegy, hogy erre ráültetik-e az országos “nagy” politikát. Sajnos ma még fehér holló, ha egy helyi (önkorményzati) politikus képes legyen elfelejteni pártjának politikáját és a frakció fegyelmet és döntéseit, tetteit valóban az általa képviselt közösség érdekei irányítsák.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest