2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Környezetvédelem és igényes rockzene, ki gondolná, hogy kettő együtt is létezik…Újbuda tehetségei

6 min read

Ha valaki azt mondta volna nekem nem rég, hogy környezetvédelmi rock zene, hát néztem volna ki a fejemből és nem értettem volna miről beszél. Még a kapcsolatot is nehezen találtam volna a két fogalom között, aztán szembe találkoztam Újbuda egyik tehetséges zenekarával, a Tempest Hill-el és minden megvilágosodott.

Manapság már szinte divat a környezettudatos életet hirdetni, környezetvédőnek lenni, az egy más kérdés, hogy sokaknál ez is meg is reked a divatnál, és talán ne is pontosan érti, amit képletesen kiír egy molinóra. Mivel a Földünk erőforrásait alaposan kimerítettük, és a hibáinkból nem tanulva sikerült eljuttatni a Földet és önmagunkat a klimakatasztrófa szélére, az egyébként páratlan széles flóra és fauna egy részét pedig kiírtottuk, vagy jó úton haladunk ebbe az irányba, mondván az emberiségnek nagyobb élettér kell.

Egy ilyen környezetben, ahol gyermeink, unokáink jövőjét éljük fel, különösen örvendetes, ha egészen fiatal zenészek a zene mellett a környezetvédelem, az élhető világ mellett teszik le a voksot, és a dalaik szövegében nem csak felhívják a figyelmet hova jutottunk, de változtatásra is sürgetnek, és vajon kinek van esélye is erre, ha nem a fiataloknak, akiket elsődlegesen megszólítanak, akik talán még nem fertőződtek meg túlságosan a globalizáció ártalmaitól.

Íme két népszerű daluk angol szövege, mivel a zenekar agol nyelven adja elő a számait, ami egy koncepció része minden bizonnyal, de én személy szerint nagyon tudnék örülni annak, ha kifejezetten magyar szöveggel is készülnének dalok. A tartalom könnyebb megértése érdekében az angol szöveg után nagyjából összefoglalta a lényeget magyarul Bereczky Zoltán, a zenekar gitárosa.

 

Tempest Hill: The Fog

 

The nature has changed

Clouds rainin’

The fog’s coming From the mountains

White matter appears now

and Disappears instantly

People are changing

And the nature feels it

 

Flood zones everywhere

Frozen places melting now

The global warming spreading

The earth’s dying

 

Rest now in the forest

The time will break your chains

Healing is an option

To restart your life again

 

The earth’s restoring forces

Humanity will disappear

Without people

Life’s being normal again

 

Flood zones everywhere

Frozen places melting now

The global warming spreading

 

The earth’s dying

Tempest Hill: Careless

 

Can you see the birds fly?

Can’t you see the world die?

Every step we make further

Is two steps back for earth

 

(No!) You can’t let this be

Embrace your pain

You’re stronger than me

You can obtain

Just like your vein

A road to your soul.

Build your own shelter

from your flesh and bones.

 

Can you see your life’s changing,

can’t you see the hope’s fading?

Every day you spend in darkness

cut the throat of your awareness

(No!) You can’t let this be

Embrace your pain

You’re stronger than me

You can obtain

Just like your veins

A road to your soul.

 

Build your own shelter from your flesh and bones. (2x)

The Fog tartalmi összefoglaló magyarul: A “köd” című számunk olyan természeti értékeket képvisel, mely felhívja hallgatóink figyelmét a környezeti katasztrófákra, mint például a globális felmelegedés, jéghegyek olvadása, árvizek… Ezek mellett sugalljuk azt is, hogy mennyire más lenne a Föld állapota emberiség nélkül. Fontos számunkra, hogy környezetünk az emberekkel való kapcsolatot szimbiózisként élje meg és nem úgy, mintha mi lennénk a vírus számára.

-Careless tartalmi összefoglaló magyarul: A Careless című számunk hasonlóan az emberiség figyelmetlenségére, gondatlanságára/nemtörődömségére utal az előbb említett dalunkhoz képest. Kisebb ellentétekkel játszik a dalszöveg, ezzel is nyomatékosítva azt, hogy milyen lenne az ideális világ, és milyenné válik, ha az emberek továbbra is az „Énközpontúságú” életmódot folytatják. Zenekarunk a refrénben felkiált, hogy nem hagyhatjuk világunk hanyatlását, mellyel a közönségünk számára is igyekszünk a környezetvédelmi eszméinket továbbadni.

A zenekar tagjai

Dudás Bence - ének
Bereczky Zoltán - szólógitár
Ádám Attila - Dob
Végh Kristóf - basszusgitár

A zenekarról készült egy bemutatkozó videó, amiben sok mindent megtudhatunk a zenekar jelenéről, múltjáról, jövőjéről, céljairól, bele-bele csempészve humoros epizódokat is az együttes történetéből.

A riportot egy kifejezetten tehetséges fiatal kereskedelmi szakos, marketingmenedzser szakirányos  hallgató lány készítette (azt kell mondjam a kommunikáció-média szak krokodil könnyeket hullathat, hogy nem náluk tanul), akinek külön köszönet azért az alázatért, ahogy a témát és a zenekart kezelte, ahogy hagyta őket kibontakozni, és nem önmagát tolta az előtérbe, ahogy mostanság riporterek teszik, kvázi ők akarnak szerepelni a riportalany helyett 🙂 Anna ugyan nem Újbudai de azért távol sincs tőlünk, hiszen egy szomszéd kerületünk lakója.kereskdelemi

A riportot végig nézve azt gondolom adja magát a gondolat, hogy ha már van egy sokszor elég silány a DAL című verseny, akkor Budapest kulturális életének egyik közponját adó kerületben miért nem csinálunk egy ÚjbuDAL tehetségkutatót vagy bemutatkozási lehetőséget olyan tehetséges zenészeknek, zenekaroknak, akiknek vagy zenekarok esetén a tagok egy részének van újbudai kötődése. Miért ne teremthetnénk közösen valami jót. (önkormányzat és helyi vendéglátók, szórakozóhelyek, közösségi házak, ahol van lehetőség fellépésekre.) Nem az én fejemből pattant ki ugyan ez az ÚjbuDAL, de nyugodt szívvel állthatom, hogy akinek az ötlete volt, az is örömmel adja az ötletét Barabás Richárd alpolgármester kezébe, aki elsődlegesen a kerület kulturális életéért, annak fejlesztéséért felel. Legyünk büszkék a kerületünk tehetségeire zenében, irodalomban, képzőművészetben, sportban, bármiben és adjunk a számukra lehetőséget, hogy az önkifejezés ne befelé forduljon, hanem kifelé nyithassa meg a tehetség virágszirmait.

Sok sikert Tempest Hill !

Srácok vigyázzatok a Földre, mentsétek meg a világot, tanítsatok minél több fiatalt arra, hogy miként legyen élhető jövőtők, ha mi öregek erre már képtelenek voltunk, ha mi idősebbek akaratunk ellenére, de engedtük hogy kevesek megpróbálják elvenni a jövőtöket a szaros profit érdekében… Az emberiségnek a Földet nem uralnia kell, hanem szimbiózisban élni a természet minden teremtményével.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest