2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az oltási igazolvány éledezni látszik csipkerózsika álmából….

8 min read

Kezdhetünk készülődni a mozira, színházra, fürdőzésre, persze egy kis csavar, bökkenő várható ebben …

Ahogyan április 14-i, Facebook-ra feltöltött videójában a miniszterelnök bejelentette, 3,5 millió beoltottnál egyrészt nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai (ez várhatóan e hét vége), másrészt újabb újraindítási lépések várhatóak.

A Magyar Hírlap információi szerint  a kormány 4 millió beoltottnál is tervez könnyítéseket, nem is akármilyen méretűeket. A négymilliós határnál várható a szállodák, fürdők, a mozik, színházak és más kulturális rendezvények újraindulása, melyeket majd 18 éves kor felett hatályos védettségi igazolvány birtokában lehet látogatni.

A kultúra és a fürdőzés tehát kiváltsággá válhat, hiszen még a 4 millió magyar beoltott mellett is ez azt jelenti, hogy cirka minden második ember kimarad ezekből oltási igazolvány hiányában. (na jó egy picit kevsebb mert 18 alattiaknak lehet nem kell majd igazolás)

A lap úgy tudja, 18 éves kor alatt nem lesz szükséges a kártya sehol, így a családok nem nagykorú gyermekeikkel közös programokon is részt vehetnek, amennyiben a szülők érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Az persze nagy kérdés, ha 18 év alatt ennyire elhanyagolható a fertőzés és fertőződés veszélye, akkor ugyan minek vannak zárva az iskolák. Persze nem ez az egyetlen nem igazán érthető dolog rendelkezések és az ellenzék erre történő reflektálása kapcsán.

A vendéglátósok számára is hatalmas bejelentés várható, a Magyar Hírlap információi szerint ugyanis négymillió beoltottnál a teraszok után már a belső terek is nyithatnak, melyekben ismét érvénybe lép a korábbi szabály, a személyzetnek kötelező lesz a maszk, a vendégeknek pedig a fogyasztás idején kívül szükséges hordaniuk azt. 

A lap szerint az éttermek, vendéglátóipari egységek látogatásához a kormány nem teszi kötelezővé a védettségi igazolvány meglétét, azok szabadon felkereshetővé válnak a megfelelő óvintézkedések betartása mellett.

Érdekes módon arról nincs hír, hogy mi a helyzet az edzőtermekkel, sportrendezvényekkel (na jó a foci esetében ez nem kérdés 🙂 ), bár az is igaz, hogy már hetekkek ezelőtt ez volt az első, aminél arra célozgattak kormány szinten, hogy ehhez védettségi (oltási) igazolvány fog kelleni. A vendéglátósok már napok óta tisztogatnak, készleteket töltenek fel, hogy rajtra készen álljanak a napokon belül várható bejelentés alapján a terasz nyitásra (már akinek van), az edzőtermekbe viszont úgy tűnik még nem kell behívni az alkalmazottakat egy kis rendrakásra. És persze vendéglátás és majd idegenforgalom tekintetében eljön az igazság pillanata, hogy hányan nem nyitnak ki többé.

Azon persze most lehet vitatkozni, hogy ez diszkriminatív vagy sem, demokratikus-e vagy sem, biztos sokan fognak olyan álhíreket is előkapni, hogy az Unio nem engedélyezi az ilyen fajta diszkriminatív eljárást, miközben pont az Unio hozta fel elsőnek a védettségi igazolvány bevezetésének szükségességét, de azt gondolom ezeknél az álvitáknál, ahol minden szentnek maga felé hajlik a keze, sokkal fontosabb, hogy miként kezeljük majd az önhibájukon kívül oltásal nem rendelkezőket. Nem azokra gondolok, akiket még nem hívtak be oltásra, mert mire a 4 milliót ekérjük, addigra a hírek szerint, minden regisztrált beoltása is megtörténik, hanem azokra, akik valamilyen betegségük miatt ha akarnak, sem kaphatnak a jelenlegi oltásokból. Természetsen a  betegségük nem akadályozza meg őket abban, hogy elkaphassák  vírust és másokat is fertőzhessenek, de akkor mit tudunk érvként felhozni az oltást eddig elutasítóknak, ha az oltást kérő, de fentiek miatt megkapni nem tudok mentesülnek majd az oltást elutasítok ilyen tpusú “diszkriminációja alól”, hiszen az egész arról szólna, hogy csökkentsük a fertőződés lehetőségét.

Számomra, aki kétszeres oltáson már túl vagyok cirka 5-6 hete, az is kérdés, hogy mivel az oltási igazolványokon nincs lejárati idő jelölve, csak az oltás időpontja, az oltóanyagoknál viszont eltérőek a hatékonysági tényezők, így az immunitás hossza is, vajon hogyan fogja szabályozni a kormány az oltási igazolvány érvényességét, és ha ez vakcinánként eltérő lehet, akkor hogyan fogja ezt bárki ellenőrizni ?

És az is kérdés, hogy erre a nyitásra, hogyan reagál az ellenzék ? Merik-e támadni a nyitást, miközben a szavaző polgárok (mert ne legyenek illúzióink, mi a pártok számára csak ennyit jelentünk) nagy többsége már nagyon kiszabadulna. Vagy egyet ért a nyitással, de akkor ezzel egyben elismeri a kormány vakcinabeszerzési lépéseinek jogosságát, hiszen ennek köszönhető, hogy előbb nyithatunk, mint mások. Vagy megint elindul egy licit, mint eddig minden esetben, azaz üdvözlik a nyitást, de elhibázottnak annak idejét, vagy jó a nyitás, de nem elégésges az utána bevezett védekezés, mert itt bizony csak ”  Hótbiztos, hogy nem tudnak megfertőzni” típusú maszkkal szabadna ezt engedni, vagy a nyitással egyodőben a 1,5 méteres szabályt 1,87 cm-re kellett volna emelni.

És ugyan milyen üzenet fog elhangzani a még nem beoltottak részére a kormány és az ellenzék oldaláról ? A kormány részéről végül már elhangzott erre utalás, hiszen pont a védettségi kártyával ad unszolást az oltásra, és közben már bejelentették, hogy e hónap végéig újabb egymillió vakcina érkezik hazánkban (többnyire kínai), tehát akadálya nincs az oltakozásnak. És az ellenzék vajon hogyan reagál, továbbra is felszólítják az embereket, hgy csak az Unió által bevizsgált oltóanyagokat fogadják el az emberek, miközben az unió 2 már elfogadott és bevizsgált vakcinagyártóval is felfüggesztette a szerződést a felmerült mellékhatások miatt ? Akkor most ez azt jelenti, hogy olyan oltóanyagokra buzdítottunk, amit utólag az Unió leállít ? És félretéve az ellenzéket, akkor az Unió sem tudja, hogy pontosan mit is akar ? Olaszországban már a szputynyik gyártása készülődnének, és számos nyugat-európai ország már tárgyal oylan vacinák beszerzéséről az Uniótól függetlenül, ami jelenleg sincs az engedélyezett körben. Az orosz vakcinát egyik nap akarják, máskor meg elzárkóznak. Macron egyértelműen elzárkózik az orosz vakcinától, de vajon ennek biztosan egészségügyi oka van ?

Kérdés kérdés hátán, és sajnos az unió szintjén is, de maradva kis hazánkban a kormány és az ellenzék szintjén is igazából bizonytalanság és ebből adódó kapkodás, vagy lásd oltás igazolvány, félkész szabályozás látható. Vannak, mint például én is, akiknek már lassan 1,5 hónapja van oltási igazolvány, de eddig diszkréten meglapult a pénztárca egy kevésbé használt szegletében, de most úgy tűnik éledezik ez is csipkerózsika álmából, csak valahogy sok tekintetben nem tisztázott a felébredésének a feltétele. Egy biztos, amióta együtt élünk és sajnos sokszor halunk a vírussal, azóta egyértelműen bebizonytották a pártok kivétel nélkül, hogy számukra a járvány nem a probléma és annak megoldása szintjén jelentkezik, kizárólag a politikai haszonszerzés, a helyezkedés, a szavazó polgár befolyásolása, mondhatni megtévesztése az egyetlen cél, egy eszköz a hatalom megtartására és megszerzésére egyaránt. Hát ennyit érünk mi, választópolgárok, akik valójában érző, családjukat, barátaikat, ismerőseiket féltő emberek. Nem számok, nem statisztikai adatok, nem eszközök pártok kezében és érdekében. Kedves politikusok, tessék már végre felébredni, és megérteni, hogy Önöknek mi lenne a dolga, kiket és hogyan kellene képviselni, és egy olyan járvány esetében, mint a mostani, hogyan illene felülírni a politikai demagógiát, a hatalomvágyat és a hatalom alapján ígérkező vagy már meglévő pénzéhséget az emberek életének, a családok egyben maradásának, az egészségügyi ellátó rendszerünk összemlásának elkerülése érdekében tett közös, egységes gondolkodással… 

Arra azért büszkák lehetnek, hogy saját megtévezstett, agymosot vazallusaik tökéletesen alkalmazkodtak Önökhöz, és pont olyan módon acsarkodnak, gyűlölködnek, mint Önök. Ebben totálisan sikeres az elvégzett munkájuk, sokkal jobban sikerült megfertőzniük az emberek jelentős részét, mint  a koronvírus, és erre sajnos nincs védőoltás, ráadásul a hatalom és pénzéhség miatt gyűlölködésük mutálódása és újrafertöződése erősebb s gyorsabb, mint a Covid. 

Ha másért nem, hát azért kellene már végre az emberekre figyelniük és nem csak szavazógépként kezelni őket, mert közeledik 2022, a választás éve, és a jelenlegi hozzáállással csak azok táborát erősítik, akik nem fognak elmenni szavazni, mert úgy gondolják (jogosan), hogy a jelenlegi felhozatal pártok színeitől függetlenül alkalmatlan arra, amire megbízást adnánk. Természetesen a jól megszokott, kifacsart logikájukkal mindegyik oldal úgy fogja értelmezni, hogy a szavazást elutasítók valójában a másik oldalnak szóló üzenet, és ők valójában a nyilatkozó pártot erősítik. Gartulálok ehhez a gondolkodáshoz is, magukba nézés, és elgondolkodás helyett jöhet majd a magyarázkodás, és saját vazallusaik további agymosása.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest