2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek, fakivágásokat ideértve Újbudán

5 min read

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek az idei évben – adta hírül az Újbuda.hu

Újbudán a Pilisi Parkerdő Zrt. üzemelteti a Kamaraerdő, Dobogódomb és Rupp-hegy kedvelt kiránduló központjait. Ezeken a területeken a cég parkfenntartási tevékenységet, erdőművelési és fakitermelési munkákat végez.

Az idei ütemezett erdőművelési munkák a folyamatban lévő erdősítések ápolására (kapálás, sarlózás, sarjleverés, kaszálás, gépi ápolás stb.) terjed ki a kerületben 1,78 hektáron. Az ápolás során a gyomkonkurencia, a kúszónövények (például szederfajok) és a fás szárú elegyfajok, cserjék visszaszorítása a fő cél. Ez annak érdekében történik, hogy az erdősítés fő fafaját fejlődésben, növekedésben segítsék.

A 2021-ben tervezett fakitermelés helyszíneinek határát az alábbi képen sárga-fekete szaggatott vonal jelzi (3/A és 5/A jelzés) a Kamaraerdőben. A fakitermelés módja egészségügyi termelés, mely a középkorú és idős erdőket érinti. Az ilyen jellegű munkával érintett erdőrészletekben kizárólag korhadó, kiszáradt fákat távolítanak el a szükséges mértékig. E munkák révén megakadályozhatják az erdészek a kártevők terjedését, egyúttal csökkentik a fák kidőlése által okozott esetleges károk, balesetek valószínűségét.

A Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján (http://www.parkerdo.hu) további tájékoztatók találhatók az erdőgazdálkodással, természetvédelemmel és vadgazdálkodással kapcsolatban.

forrás: https://erdoterkep.nebih.gov.hu

Szerkesztői gondolatok: Újbudán sajnos nagyon sokféle indokkal, hol érthető okból (lásd balesetveszély), hol a fene se tudja biztosan érhető indokkal írtják a fákat, és bár kétségtelen, hogy vannak faültetések is, de egy fa azért nem egy-két év alatt nő meg akkorára, mint amelyeket kivágunk helyette. Az építési engedélyek birtokában elvégzett fagyilkolásokat pedig már szinte említenem sem kell, mert naponta látjuk ennek példáját.

Fenti hír kapcsán bennem óhatatlanul felmerül, hogy vajon a kivágásra kijelölt fák listáját a Pilis Parkerdő Zrt pár munkatársán kívül vajon ki látta, ki látja, ki ellenőrzi a kivágás jogosságát, ki gondolja át, hogy mi menthető és mi nem. Felmerül bennem az is, hogy ezt a listát vajon megkapták-e, megkapják-e a civil, természetvédő, zöld szervezetek, vajon van-e lehetőségük független szakértő bevonásával ellenőrizni, hogy biztosan minden kivágandó fa sorsa elkerülhetetlen, vagy itt-ott esetleg a címben is szereplő fakitermelés a valódi ok. Persze lehet a kivágás után is felemelni a hangunkat, de attól ezek a fák már nem fognak feltámadni. Kerületünk élhetőségének elvesztését többek közt pont a fakivágások, a zöld területek folyamatos csökkenése idézi elő, és elnézést, de civilként, itt élőként pont a legkevésbé érdekel, hogy ki kire emeli ujját, mutogat, ha épp az derül ki, hogy nem minden fa volt olyan hű de beteg, akár meg is lehetett volna menteni, de akkor nem beszélhetnénk fakitermelésről.

Fentiek alapján kicsit félve, de reménykedve kérdezem a terület önkormányzati képviselőjét, ő látta, hogy mely fákat ítélik fakitermelésre ? bocsánat betegség, elöregedés miatti apritolásra.  Erdőben fakidőlés miatti balesetveszélyre hivatkozni, hát…azért ez egy nagyon sikamlós indok, egyébként a természet évezredek óta ismeri ezt a problémát és gondoskodik a megoldásról, persze ha minden erdőt úgy tekintünk, mint olyan kirándulóhelyet, amelynek minden négyzetcentiméterén elvben megjelenhet emnber is, így akár fa is dőlhet rá, akkor persze ez verhetetlen logika 🙂 Mondjuk azért kiváncsi lennék, hogy a halálozási statisztikában hányadik helyen áll a fakidőlésből eredő halálozás, különösen erdőben, tehát nem közútak mentén.

Én annyit tehetek, hogy felhívom az ehhez nálam jobban értő környezetvédő szervezetek figyelmét erre a “fakitermelési” akcióra, illetve örömmel adok helyet ahhoz, hogy a Pilisi Parkerdő ZRT nyilatkoztaban nyugtasson meg minket arról, hogy mennyi fát érint a fakitermelés, és milyen módon történtek a bevizsgálások, ki volt a szakértő, aki a nevét adja a fakitermeléshez. És nem kérdés, hogy örömmel adok helyet és lehetőséget a területileg illetékes önkormányzati képviselőnek, vagy az bérmely más kerületi képviselőnek, hogy elmondhassa mit tud eről, hogyan látja ezt a kérdést, részéről megtörtént-e ennek a fakitermelési akciónak a bevizsgálása, és miylen eredményre jutott. Nem az a cél, hogy feltétlenül és automatikusan elítéljük a fakivágást, ha az elkerülhetetlen, az a cél, hogy biztosak lehessünk abban, hogy ebben az akcióban egyetlen fa sem pusztán fakitermelési célból dől ki hamarosan.

Várom az érdekeltek nyilatkozatát, megkeresését, egyben igyekszem magam is felvenni a kapcsolatot velük….Előre is köszönöm, ha igyekeznek megnyugtató választ adni kerületünk lakosainak, akik egyre hangosabban követelik, hogy ne rontsák tovább az életterüket, sem értelmetlen fakivágásokkal, sem meggondolatlan és feltételekhez nem kötött betondzsungelt festő ingatlanfejlesztésekkel.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest