2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újabb Ősfás területet ítélne halálra – most épp az Önkormányzat – egy sarok telek eladásával

7 min read

Legyen közpark a Saroktelek!

-tiltakozó akció indult egy 3200nm-es saroktelek megmentésért….

A tiltakozó kció szövege vágatlanul:

Az XI. kerületi Önkormányzat a korábbi ciklusok téves koncepcióját vinné tovább: az Ulászló-Zsombolyai-Kökörcsin-Vincellér utca sarkán lévő 3200 négyzetméteres, ősfás, nagy platánokkal teli kertet eladná, helyére lakóparkot építtetne. Tiltakozunk!

– Levegőt, fényt, zöldet akarunk, nem szeretnénk itt újabb lakóparkot és miniplázát, meg ami vele jár!
– Elvárjuk, hogy értékesítés és beépítés helyett a kertet – évtizedes elzártság után – mint közpark nyissa meg az Önkormányzat!

Az Önkormányzat annak ellenére a beépítés mellett érvel, hogy a kerület vezetése választási programjában még az ingatlanbefektetők megfékezése és zöldítés mellett kardoskodott, sőt klímastratégiát is kiadott. Kit képviselnek: az itt élőket vagy a majd ideköltözőket?

Ehhez képest 2 hatszintes, 42 lakásos, a környéktől idegen léptékű lakóházat akarnak ide építtetni. Lenne még: 56 férőhelyes mélygarázs, kávézópavilon, térkövezés, szolgáltató- és kereskedelmi egységek a földszinten. Most az Önkormányzat a telket a tervekkel együtt eladná a befektetőnek, és ha felépült a két monstrum, akkor a beruházótól rendelőhelyiséget venne, miközben maga adta el a területet.

Egyre több ember költözik a kerületbe, és osztozik a meglévő, évről évre egyre zsúfoltabbá váló parkokon – például a Bikás park, Hamzsabégi sétány és a Feneketlen-tó. A meglevő és még köztulajdonban lévő zöldet vétek beépíteni! Nem maradt már sok ilyen adottságú telek a közösben.

A környék kis egyirányú utcái már így is tömöttek, a projekt zsúfoltságot, extra forgalmi terhelést, parkolási káoszt és nem utolsó sorban az ingatlanok elértéktelenedését hozná.

A területen egy kisméretű villa és egy elbontandó barakk épület található. A meglévő kert hatalmas, az itt lévő növények és madarak a 1920-as évek óta érintetlen mikrokörnyezetben élnek, mely a környék üde foltja. Egy tucat védett madárfaj fészkel a parkban a zöldikétől az ökörszemig. Közparkká nyilvánítása esetén maradna a fény, levegő, szellőség és madárcsicsergés.

A környék lakosai a tervről évekig semmit sem tudtak, a mindenkori Önkormányzat a hátunk mögött intézi a területet érintő projektet ciklusokon át. Az építkezést hatástanulmányok és a környéken élők bevonása nélkül, a telekszomszédos ingatlanok törvényben előírt értesítése nélkül akarták áttolni.

Ezért alakult a Saroktelek csoport, mely egy politikai pártoktól független, a környék lakói által indított kezdeményezés, ami azért jött létre, hogy ez a szentimrevárosi zöld folt megmaradjon.

Az ügy szimbolikus: nemcsak a XI. kerületben, de szerte Budapesten is szinte minden négyzetcentimétert beépítenének. Épülnek a lakóparkok, lakótornyok, kevés a zöld, az önkormányzatokat sok esetben az ingatlanfejlesztők mozgatják. Tiltakozz, telefonálj, írj, kérdezz folyamatosan!”

Az akció szervezőe: Gál Norbert

Facebook elérhetőség bővebb információkért, aktualitásokért…

Szerkesztői gondolatok: Természetesen meg kall adni a megszólalás jogát a másik oldalnak is, így felkérem a helyi Önkormányzati képviselőt, vagy az Önkormányzat bármely más illetékes tagját, hogy fejtse ki a Lokálpatriótában álláspontját, cáfolja az itt leírtakat vagy azok egy részét, ha nem ért ezekkel egyet.

Azt azonban helyi lokálpatriótaként, a kerület életminőségének javításáért, a kerület még megmaradt zöld területeinek megmentése érdekében csak ésszerű és követelményekhez kötött ingatlanfejlesztések mellett érvelő, környezetvédő újbudai lakosként  egyértelműen ki kell jelentenem, hogy ha az itt leírtakat nem tudja cáfolni a jelenlegi önkormányzat, akkor egyértelműen szembemennek a saját választási igéretük egy részével. 

Újbuda megtelt…ha emlékem nem csal ez volt az első mondata egy bizonyos szórólapnak… Jelzem nem csak választási ígéretek szintjén telt meg, hanem a valóságban is.

Ha pedig nem csak  egy telek értékesítéséről van szó, hanem fenti állítás szerint egy arra már meg is tervezett ingatlanberuházás átadásáról a telekkel együtt, akkor már arra sem lehet hivatkozni, hogy a telket kormány pénzügyi elvonásai miatt kell értékesíteni, de a kiírásban majd beírandó szöveggel fogják megakadályozni lakóingatlan vagy irodaház építését. Így már azzal sem lehet érvelni, hogy az ingatlan megvásárlójának maximális mértékben kell megmenteni a területen lévő Ősfákat. 

Ha a fentiekben leírt állítás ebben a formában  igaz, akkor nem tudok mást mondani, mint hogy ez gyalázatos, és a kerületben élő lakosság érdekeivel teljes mértékben szembenálló intézkedés. Eddig minden egyes kerületi ingatlanprojekt esetében  visszafelé mutogattunk, hogy erre az enedélyeket az előző vezetés adta ki, illetve jelenleg már  nincs beleszólási joga az Önkormányzatnak az építési engedélyek kiadásába a kormány rendelete alapján. De ha fenti hír igaz, akkor most az Önkormányzat önszántából megy a vágóhídra, hiszen az “Önkormányzat a telket a tervekkel együtt eladná a befektetőnek”, majd ezzel szabadutat adnak az ingatlan lobbinak, hiszen utána meg nincs beleszólása az építési engedélybe,  terület átrendezésébe, az Ősfás terület kiírtásába.

Nagyon bízom benne, hogy ezt képes lesz megcáfolni Újbuda önkormányzata illetve a helyi önkormányzati képviselő, mert ha csak annyi lesz a válazs, hogy Újbuda rá van szorulva az ingatan eladására, akkor az bizony arc és bizalomvesztés lesz, és maga a válasz is arcpirító.

Várjuk az Önkormányzat válaszát !

a tiltakozók facebook csoportjéban két helyi politikus szavaiz is idézik:

“… nem kell különösebben érvelni amellett, hogy Újbuda zöld területeinek értéke pótolhatatlan. (…) Felerősítjük azoknak a kerületi közösségeinknek a hangját, akik egy-egy kormányzati beruházás ökológiai kockázataira hívják fel a figyelmet ….” Dr. László Imra polgármester

A zöldterületek csak addig érdekesek, amíg valaki eleget nem fizet egy telekért.” – Orosz Anna alpolgármester

A tiltkozók most ezeket a mondatokat is számonkérik az ügy kapcsán.

De tanulságos dr. Kremzner Zsuzsanna jegyző válasza is ( csoportban kirakott idézet alapján),  2016. szeptember 1-től felügyeli a törvényességet Újbudán, míg a Saroktelek beépítésének építész irodai tervezése és az építési engedély kiadása 2017-ben történt – amikor a Fidesz vezette az Önkormányzatot: (egy újabb nagy túlélő, ahogy kerületünk főépítésze is…)

  • az emeleti lakások vannak a földszinti hatszobás rendelőért
  • a szomszéd ingatlanok (Vincellér utca) tulajdonosai az eljárásba bevonásra kerültek
  • a környezethez való illeszkedés, az élhetőség a cél
  • nincs szó túlépítettségről, összhangban van a környékkel 
  • átmeneti problémák után mindenki számára jobb környezeti minőség alakul ki.

A nincs szó túlépításről, az egész Újbudára vonatkoztatva naiv, vagy inkább rendkívül arcátlan, szemtelen kijelentés, márt csak azért is, mert nem csak a kerület lakosai állították, hogy Újbuda megtelt, hanem kerületünk politikusainak jelentős része is…

Ebbe a környezetbe most képzeljünk el 2 db 6 szintes házat 🙂 Hát erről meghallgatnám a kerület főépítészének a véleményét is, igaz nem ez az egyetlen ingatanprojekt, amiben szívesen megkérdezném mit szól ehhez…

Úgy ne hirdessünk Zöld Újbudát, hogy közben mindig találunk okot, indokot újabb zöld területek kiírtására…és egyben az újbudai elit gettó további szélesítésére….

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest