2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egy fantasztikus kabaré műsor körvonalzódik Újbudán a felelőtlen ingatlanfejlesztések és eladások mentén, pedig ez nem vicces…

4 min read

A Lokálpatrióta is már több cikkben feszegette, hogy Újbudán már sok-sok éve (mondjuk ki nagyjból 30 éve) felelőtlen, a zöld területeinket jelentősen megcsonkító, követelmények nélküli, át nem gondolt ingatlanfejlesztés és éppen ennek okán ingatlan értékesítés folyik. A jelenlegi önkormányzatunk arra hivatkozik (és ebben van igazság), hogy a kormány elvette tőlük az építési engedélyek kiadásának jogát, és csak véleményezési jog maradt, amiről persze tudjuk, hogy az pont semmit nem ér. De ne felejtsük el azt az időszakot sem, ami ennek a jognak az elvétele előtt volt, és bizony baloldali vezetésű önkormányzat is volt Molnár Gyula vezetésével, így amikor élhettek volna a jogaikkal az önkormánzatnál bal és jobboldali időkben, akkor sem történt semmi. Pont ilyen ütemben zajlott az ingatlan értékesítés és az ingatlan beruházások elárasztásával a Zöld kerület elit gettóvá változtatása.

Most a facebookon épp Simicskó István intézett felhívást Dr. László Imre polgármesternek, hogy ne árusítsa ki a kerület ingatlanjait:

🏡🚫 Újbuda baloldali vezetői a kerület érdekét szolgáló, értékteremtő beruházások helyett, indoklás és az újbudaiak véleményének kikérése nélkül végeláthatatlan ingatlaneladásokba fognak.
 
🛑 Felszólítjuk László Imrét, hagyjon fel a kerület kiárusításával és irányítsa városatyához méltó felelősséggel Újbudát!
 
 
 
Azért ez annyira mosolyra fakasztó, hogy hol egyik, hol másik oldalon hivatkoznak arra, hogy nincs kikérve az Újbudaiak véleménye, miközben amikor lenne lehetőség itt is, ott is, akkor pont nincs kikérve a véleményünk, vagy olyan látszat vélemény kikérés zajlik, mint a Galvani híd kapcsán. 
Pedig miből állna  a kerület Civil szervezteinek vezetőit, vagy az általuk kijelölt 2-3 személyt állandó jelleggel meghívni minden olyan önkormányzati megbeszélésre, ami a kerületben élők életét jelentősen befolyásolhatja. Ebben az esetben így meg a civileknek nincs semmilyen joga, még véleményezési sem.
 
Természetesen Simicskó úr meg nem beszél, nem említi, hogy az előző város vezetés idején mi is történt ennek tekintetében, arról sem beszél, hány olyan betondszungel kiemelkedése kötődik az építési engedélyek kiadása tekintetében az előző önkormányzathoz illetve a kormányhoz.
 
De az is tagadhatatlan, hogy a jelenlegi önkormányzat nem kis mennyiségű ingatlan eladását hirdette meg, amire ezt követően bármi, további lakóházak, lakóparkok, akár 14 emeletes toronyházak (mint Albertfalván) vagy épp irodaházak épülhetnek, és mint tudjuk az építési engedély kiadása már nincs a jogkörük között. Ez tehát egy öngól, mert az Önkormányzat járul hozzá ahhoz, hogy arra kivülről, nem a kerület érdekeinek megfelelően kerülhessenek majd építési engedélyek, amire majd széttárhatja a karját az Önkormányzat, hogy nem tehet semmit. 
 
Igen erre meg jöhet a válasz, hogy kell a pénz, mert a kormány elvonta a forrásokat, és így le kellene állítani közszolgáltatásokat is akár. A kormány és a fidesz képviselők természetesen azt mondjk, hogy nem történt olyan jellegű elvonás, ami ezt indokolná, sőt nem kevés nyereséggel adták át az önkormányzatot az új vezetésnek.
 
 
Most kinek higgyen szerencsétlen itt élő, nem mellesleg választópolgár ? Az ingatlanok remélt eladásának értékének megfelelő tételben pedig tény hogy nem látszik ilyen szintű hiány az Önkormányzat költségvetésében, hiszen csak az albertfalvai piac esetében milliárd feletti remélt összegről beszélnek több helyen. Legalábbis az elfogadott költségvetésben a kiadások és bevételek bizonyos határok között kiegyenlíteni látszanak egymást. 
 
A labda tehát pattog ide-oda, megy az egymásra mutogatás, közben pedig tovább szűkül Újbuda zöld területe, az itt élők szerint már elvesztettük az élhető kerület címet, és közben naponta lehetne írni az újabb és újabb ingatlanberuházásokról, a betonförmedvényekről és az ingatlanok értékesítésére kiírt pályázatokról.
 
 
 
 
A Lokálpatrióta örömmel ad lehetőséget mindkét oldalnak, hogy tényekkel, számokkal igazolják a saját állításaikat mindkét oldalon, és egymásra mutogatás helyett végre vessünk már gátat a kerület ingatlanjainak értékesítése és a felelőtlen, elburjánzó, feltételekhez alig vagy egyáltalán nem kötött ingatlanfejlesztéseknek.  Bár itt is, ott is elhangzik olykor, hogy Újbuda megtelt, ennek ellenére semmi mást nem érzékelünk, csak újabb és újabb ingatlan projektek elindítását, egyre több betont, egyre több zöld terület, egyre több elpusztított fa árán.
 
Ebben a kérdésben eljutottunk a kabaré szintjére, csak annak egy nagyon gyenge változatához, amin már nevetni sem lehet, bosszankodni annál inkább.
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest