2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Jövő héttől érkeznek a testkamerás rendőrök a gyalogos szabálysértők ellen akár Újbudán is….

4 min read

Rossz hír a szabályokkal nem törődő gyalogosoknak, hogy immár nemcsak az autósoknak, motorosoknak kell számolniuk azzal, videófelvétel készül a szabályszegésükről, hanem nekik is. A tervek szerint májustól ők is találkozhatnak majd járókelőnek látszó gyalogos Pofátlan(TAN)ító rendőrökkel – írja a Közlekedésbiztonság.

A cél ugyanaz, mint az autósok esetében volt. Senki ne azért tartsa be a közlekedési szabályokat, mert akkor éppen ott áll egy rendőr és pont őt figyeli. Májustól a gyalogosok is egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy nem éppen egy testkamerával felszerelt rendőr áll mögöttük, amikor mobiljukba merülve átsétálnak a piroson, mert megérkezett a villamos és amúgy is mesze volt még az az autó… – nyilatkozta Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője, az ORFK-OBB főtitkára a Közlekedésbiztonságnak.

Túl sok a halálos és a súlyos sérülésekkel járó gyalogos baleset, és sajnos sok esetben a gyalogos hibájából következik be a tragédia. A már tavaly beharangozott Zebra-akcióval és a testkamerás civilnek öltözött gyalogrendőrökkel a rendőrség a gyalogosokat a mostaninál szabálykövetőbb magatartásra próbálja ösztönözni, de ha az ösztönzés nem elég, kényszeríteni.

A hatályos jogszabály 50 ezer forint közigazgatási bírsággal rendeli büntetni, ha autóval, motorral vagy kerékpárral hajt át valaki a piroson. Ha gyalogosan követi el valaki a piros jelzésen áthaladást, akkor szabálysértés miatt 5.000-től 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Szerkesztői gondolatok:  Ezek szerint gyalogosan átmenni a piros jelzés ellenére problémásabb, akár nagyobb pénzbírságot jelenthet, mintha ezt autóval vagy motorral tennénk. Természetesen a testkamerás felvételek nem csak a piroson való áthaladást rögzíthetik, hanem egyéb közlekedési és nem közlekedési szabálysértéseket, vagy akár bűncselekményeket is, így lehet ennek számunkra igenis hasznos oldala is. De ne feledjük még egy apró baleset esetén pl. a zebránál rőgzítheti azt is, hogy fejünkön fejhallgatóval a telefonunkat böngészve léptünk le a járdáról, és ugye zebra ide vagy oda a gyalogosnak is kötelessége meggyőződni a biztonságos áthaladásról a járdáról való lelépés előtt még zebra esetében is. Továbbá a zebra ténye nem írja felül a féktávolságból adódó fizikai törvényeket.

Azért ha már előkerültek a testkamerák, felszállhatnának ezek a civil ruhás rendőrök az 1-es villamosra, ami az elit gettót a valódival összekötő legnépszerűbb közlekedési eszköz, az ennek megfelelő utasállománnyal. De ha még marad pár percük, akkor az Etele aluljárót is meglátogathatják és ehhez hasonló csöves tanyákat is, hogy a közösségi élményt fokozó nyilvános hugyózásról, egyebekről, a vegzálásokról is legyenek családi albumba ragasztható fotók. Na ha még olyan újjítást is bevezetnének, ami már nem csak képet, de illatoknak aligha titulálható szagmintákat is rögzítene, a kamera felbontása pedig lehetővé tenné, hogy azt is láthassák a járőrök, hogy néhányan mit hagynak maguk után a tömegközlekedési eszközök ülőalkalmatosságain nem feltétenül patyolattiszta öltözékük emlékmásaként, na az lenne csak az igazán kreatív, és cselekvésre késztető fotóalbum.

Bár sok helyen van szerencsém olvasni, hogy már nem csak a szekemberek költöztek Bécsbe, de a hajléktalanok is, de ezek szerint Újbuda ilyen tipusú illusztris vendégei még nem hallották meg az idő szavát, vagy egyszerűen csak ragaszkodnak a zöldövezethez, aminek már nem sok köze van a zöldhöz, ebben pedig még segítenek is.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest