2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Vészhelyzet meghosszabbítás és előválasztás, egység vagy kétség az ellenzék soraiban

19 min read

Az ellenzéki együttműködés 6 pártja részéről egy részletes menetrend szivárgott ki az előválasztásról, majd ezt az értesülést támasztotta alá a hat párt által indított – egyelőre minimális információt tartalmazó – weboldal is, amely szerint az első fordulóra 2021. szeptember 18–26. között, a második fordulóra október 4–10. között kerül sor.

Fenti időponton kívül azonban még számos kérdőjel van az előválasztás körül, amit a kormány is okoz, de önmaguk az ellenzéki pártok is, akik az egység kihirdetése ellenére számos ponton még ellentétes véleményen vannak előválasztás és egyéb kérdésekben is. Ráadásul az egyik párt vezetője nyilatkozataival már-már kétségeket is támaszt pl. az előválasztáson történő részvételről, ha az nem lenne megoldható online is. Szóval megy itt a helyezkedés, az adok-kapok, az alkuparti, pedig ez még csak egy előválasztás. Ha eddig nem lett volna látható, akkor most már egyre inkább, hogy a 6 párt együttműködésben a résztvevők gondolkodásmódjában azért elég széles szakadék van, amit a “majd lesz valami, csak előbb váltsuk le az Orbán rezsimet” hordalékkal igyekeznek betömni. Hogy ez a kötőanyag elegendő-e egy szilárd együttműködésre az előválasztások, majd a választások idejére, nem beszélve az ezt követő időről, ha nyernek a választáson, azt majd az idő eldönti, de azért az kétségtelen, hogy ez a kötőanyag, azért nem egy betonszilárdságú alap a kormányzáshoz.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig lassan heti rendszerességgel tesz arról, hogy nyilatkozatai lazítsák ezt a kötőanyagot.

Az egyik ilyen már bohózatba illő nyilatkozata épp az előválasztásról szólt, amikor a Partizánnak adott – számára nem túl szerencsésen sikerült – interjújában azt mondta, ha nincsen online előválasztás, akkor „benne van a pakliban”, hogy a Momentum távol marad az előválasztástól.

A teljes interjúból aztán kiderült, azt is hozzátette: nonszensz, hogy ne legyen online előválasztás, és azt gondolja, hogy lesz is. „Külföldön élők, vidéken élők, azok, akik féltik magukat a vírustól, ők máshogy nem fognak tudni szavazni” – jelentette ki Fekete-Győr András.

Az Index Kibeszélő című műsorában azt mondta, nincs olyan opció, hogy ne legyen online előválasztási lehetősége a polgároknak. Ezért is nem tartja elképzelhetőnek, hogy pártja távol maradjon az előválasztástól.

Hát ezt hívják pávatáncnak, de úgy is fogalmazhatok, hogy miután rájövök, hogy hülyeséget mondtam, akkor próbálok korrigálni és pont az ellenkezőjét mondani, de valójában az egymást érő nyilatkozataimmal csak önmagamról és a pártomról alkotók egy erősen bizonytalankodó, és már bocsánat de nevetséges képet, közben pedig az amúgy sem túl szilárd ellenzéki együttműködés talaját kezdem ásóval lazítani. És nem ez volt az egyetlen ilyen nyilatkozata, talajlazítása. Meglehetősen ellentétes az is, ahogy az MSZP két képviselőjéről nyilatkozik, azaz nem hajlandó elfogadni, ha azok az ellenzéki együttműködés jegyében indulnak az előválasztáson, sőt egyiküket egyenesen a Fidesz beépített emberének nevezi, közben pedig az összefogás etikai kódexéről és egységről beszélünk. Tételezzük fel igaza van Fekete-Győr Andrásnak és Mesterházy Attila a Fidesz beépített embere, de akkor meg hogyan magyarázható az együttműködés azzal az MSZP-vel, aki ezek szerint örömmel eltűri, hogy a gyűlölt fidesz beépített embere náluk vezető tisztségben lehessen (régebben totálisan, de ma sem háttérember)

Az előválasztáson túl elég érdekes kirohanásai vannak a Momentum elnökének egyéb kérdésekben is. Biztos mindenki által ismert a 3, 30 és 300 napos programja, amiben a 3 napos program része, hogy három napon belül börtönben lesz Mészáros Lőrinc, természetesen a jogállamiság keretei között. (erről már egy előző cikkben írtam) Egy ilyen kijelentés nem csak a magyar és nemzetközi gyakorlat, de a jogállamiság emlegetése miatt is inkább a vicc vagy a kabaré műfajba sorolható, mint értelmes politikai nyilatkozatok közé, meglehet a nagyon elvakult Orbán fóbiások megszólítására, és momentum jelöltjére történő voksolásra talán esélyt adhat. Ezzel viszont meglátásom szerint elsődlegesen a DK és az MSZP fanatikusaiból tudna/szeretne elvenni, de megéri-e (ennek azért elég vékonyka lehetősége miatt) belső harcokba kezdeni az “egység” címszó alatt. Lehetne még sorolni FGYA aranyköpéseket, de ez a cikk azért nem róla szól csak, viszont az számomra egy nagy kérdőjel, hogy a Momentumnál senki nincs, aki megkérdőjelezze szellemi vezérük alkalmasságát nem hogy a Miniszterelnöki posztra, de a párt vezetésére is. Számomra nagy meglepetés lenne, ha nem Ő végezne az utolsó helyen a miniszterelnök jelölti előválasztáson, pedig magam is úgy gondolom, hogy ha mindenáron állást kellene foglalnom pártok között, akkor a momentum fiatalságából adódóan még mindig szívesebben adnék esélyt nekik, mint olyanoknak, akik már sokszorosan lejáratták magukat a politikában az elmúlt 30 évben. Nagy kár, hogy a fiatalság ennél különb jelöltet nem tudott kiállítani akár csak saját vezetői posztjukra. Más korosztályok megszólításának egyik legfőbb akadálya épp a momentum vezetője és annak meggondolatlan, és bizony hiteltelen nyilatkozatai.

De térjünk vissza az előválasztásokhoz, ott is sok még kérdőjel, még maga az tény is, hogy lesz-e illetve akkor lesz-e, amit jelenleg kitűztek, hiszen a kormány a napokban minden bizonnyal érvényt szerez majd a parlementben akaratának és parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig meghosszabbítják a veszélyhelyzetet. Ez viszont a gyűlekezési jog korlátozása miatt megkérdőjelezheti az előválasztás első fordulójának megtartását. Kétségem sincs afelől, hogy a kormány részéről a vészhelyzet meghosszabbításának ez az elsődleges oka, de be kell lássam teljesen logikus, hogy a választások előtt, egy elég kiélezett helyzetben megpróbálják gyengíteni a másik oldalt, azon belül annak összefogásra tett lépéseit. Arról azt gondolom nincs vita az ellenzék soraiban sem, hogy az összefogás egyetlen pártja sem képes önmaga, egyedül megverni, vagy akár csak megszorongatni a kormányt, ezért ésszerű és logikus a kormán részéről, hogy minden erejükkel és lehetőségükkel gyengítsék az összefogást. 

Vannak azonban kérdőjelek az összefogáson belül is. Az ajánlási rendszer működése még nem tisztázott, nem tudható hogy ez személyes lehet vagy online is, ahogy az online szavazás kérdése is még csak elvi egyeztetéseknél jár az előválasztás rendszerében. (Azért mondjuk ki őszintén egy profin megszervezendő előválasztás esetén 3-4 hónappal ezt megelőzően ez már nem lehetne kérdés, de hát itt ütközik ki, hogy nem ez az egyetlen ellentét az összefogásban, és az ellentéteket együttesen kell tudni elsimítani, nem csak annak egy részét, az pedig egymástól ideológiában, célkitűzésekben ilyen messze álló pártok esetében nem egyszerű)

Teljesen logikus kérdés az ajánlószelvényeken feltüntetett személyes adatok biztonsága, amit ma már az Uniós szinten meghozott és magyar jogrendbe is beültetett GDPR rendelkezéssel kell összhangba hozni, aki pedig ezt ismeri, azt tudja, hogy ez korántsem egyszerű aláíróivek esetén, ami számos ember kezén megy keresztül. Azt is garantálni kellene, hogy az aláíró ívek ezt követően az előírások szerint lesznek megsemmisítve, és nem válhatnak egyik pártnak sem minden egyéb célra használható címlistává. Van egy olyan érzésem, hogy éppen ebbe, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) lesz akire majd támaszkodni fog a kormány, hogy például így tudja meghiúsítani az előválasztást.

A személyes lebonyolításon túl, ha megegyeznek a felek az online szavazás lehetőségében, akkor nagy kérdés az is, ki és hogyan tudja garantálni a törvényi előírásoknak megfelelően az előválasztás lebonyolításának adatvédelmi és informatikai biztonságát. Egy újabb rés, amin támadhat a kormány.

Fentieket pedig csak tetézi, hogy rendre újabb és újabb választási körzetekben látnak napvilágot ellentétek a pártok előválasztási jelöltjei és az ellenzéki vezetésű és/vagy többségű önkormányzatoknál is igen gyakoriak az együttműködésen belüli villongások, amit aztán persze megpróbál végül minden résztvevő gyorsan elfojtani, csak hát ez nem minden szereplőnek tetszik az ügyben, olykor felvállalva azt is, hogy ezzel szembe megy saját pártjával.

A jobbik önmaga tagságával is küzd, hiszen nem kevés olyan tagja van a pártnak, akinek a szemben a DK-val történő együttműködés nem fér bele abba, amit a hatalom megszerzéséért érdemes bevállalni, sőt sokan arról beszélnek a Jobbik facebook csoportjában is, hogy a DK csak altat és a Jobbik hátán, majd azt magába olvasztva akar kormányra kerülni. De hasonlóan éles a helyzet a DK és a Momentum között is, amit szintén nem rejtett véka alá a momentum elnöke, és az úgy mond független miniszterelnök jelölt, Márki-Zay Péter is úgy nyilatkozott, hogy az ellenzéki összefogásnak nem Gyurcsány a vezetője. (lásd előző cikkemet) Hát ez elég egyétermű jelzés MZP részéről, hogy ha Ő lenne a Miniszterelnök, akkor aligha a DK fújná a kormányon belül a vitorlát.

Karácsony Gergely még jelenleg is vacilál, hogy induljon-e, és ezt szerintem csak fokozza, hogy egyre több felmérés azt mutatja, a jobbikos Jakab Péter már megelőzi népszerűségben. A főpolgármester ha indul és nem nyer, az aláássa az esélyeit a következő önkormányzati választáson, pont úgy, ahogy Gy. Németh Erzsébet esélyeit erősen rontja újbudai indulóként, hogy eddig bárhol indult bármilyen posztra mindig vesztett, és hát ki szeret egy vesztesre voksolni.

Hasonló oka lehet Dobrev Klára indulásának lebegtetése mögött is, hiszen ha Dobrev Klára veszít, az magának a DK-nak a vezető szerepét is erősen rontja, amely vezető szerepet pedig hol kimondva, hol kimondatlanul, de éreztetve a DK külső és belső propagandájában is.

Fentiek alapján tehát még a miniszterelnöki előválasztáson indulók személye is kérdéses jelenleg, pedig milyen kampány, milyen propaganda lesz, ami az utolsó percben indul, és milyen esélyei lehetnek annak, aki választási programjában késlekedve informál, vagy mennyire élesedhetnek ki az ellentétek épp a lemaradás miatt etikai kódex ide vagy oda. Ez a fajta késlekedés is a személyek és a feltételek meghatározásánál alapvetően az ellenzéki együttműködés igen csak laza alapját gyengíti tovább.

Jelenleg még az is kérdéses, hogy minden körzetben lesz-e előválasztás, sőt szinte biztos, hogy nem lesz, de megint csak a késlekedő bejelentéssel, hogy hol lesz és hol nem lesz, hol történt előzetes megegyezés, az az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak kétségeit érősitik. És végül mit szólnak majd az előválasztásra menni akarok, akiknek majd az utolsó pillanatokban jelentik be, hogy helyettük, felettük eldöntötték ki lesz a közös induló, különösen azon lehetséges szavazók mit szólnak majd, akik pártja lemondott saját jelöltjéről. Mennyire igaz egyáltalán, hogy a szavazóknak kell eldönteni, kik képviseljék őket, ha orwelli egyenlőség szerint vannak egyenlők és egyenlőbbek, és az választási udvar akoljainak vezetői megegyezhetnek az udvar lakói feje fölött, hogy ki fogja őket képviselni a az udvarukat kevesek bölcsessége alapján gyűlölet lécekkel ketté választott, és a másik térfélen élők képviselőjével szemben, miközben már amúgy sem értik az udvar lakói mi a francnak tettek kerítést mindkét oldalról Napoleonok közéjük, akik előtte szerettek együtt örülni a mindennapoknak.

Nos megannyi kérdőjel az előválasztások előtt 3-4 hónappal, ha egyáltalán lesz előválasztás. Kérdés erősíti vagy gyengíti a szavazási hajandóságot, a részvételt akár online, akár személyes ez a fajta bizonytalanság ? Én a másodikra szavaznék…

Az online szavazás tisztasága, az adatok védelme és megbízhatósága és a “Fidesz trollok” előválasztás befolyásolásának gyengítése érdekében felvetették az ügyfélkapus azonosítással vagy azon keresztül történő szavazást, de az ugye a kormány felülete, így kérdéses hogy használhatják-e és milyen formában. 

Végül a Civilek helyzete az előválasztáson és a majdani választáson, hiszen a Lokálpatrióta számára talán ez a legfontosabb, mit független hírportál, és Lakópolitikát hirdető civil oldal.

A 2019-es főpolgármester-jelölti előválasztásban meghatározó szerep jutott a Civil Választási Bizottságnak (CVB), amely most is együttműködne a pártokkal, de egyenlőre konkrét megállapodás nem született közöttük. Elvben megnyugtatható lehetne egy civil együttműködési bizottság jelenléte, de én ezt jelen esetben pont fordítva gondolom, mert nem tudom civil együttműködésnek nevezni azt, ami bármely párttal együttműködik, vagy úgy állít jelöltet, hogy elfogadja, hogy adott párt vagy pártok mögéjük álljanak “támogatásukról” biztosítva a civil jelöltet. Amelyik civil jelölt bármely párt támogatásával indul, vagy egyáltalán csak elfogadja, nem utasítja el az ilyen felvetést, azt én álcivilnek tartom. A CVB vezetőjének Magyar Györgynek a politikai, ideológia elkötelezettségéhez is aligha férhet kétség, eddigi szereplései, nyilatkozatai alapján, így egy olyan Civil szövetség, amit Ő vezet, az számomra azt mutatja, hogy az politikai pártok nyíltan vagy burkoltan, álcázva létrehozott civil szervezeteinek a gyűjtő platformja. 

Egy magára valamit adó Civil szervezet nem áll be egy ilyen bizottságba statisztálni, és esze ágában sincs elindítani saját jelöltjét előválasztáson, viszont annál inkább 2022-ben a tényleges választáson. Eljött az ideje, hogy a Civilek át vegyék a kezdeményezést a saját életük irányításában, és induljanak a jelöltjeik a 2022-es választáson. Ne fogadják el egyetlen párt támogatását sem, bízzanak a józan választópolgárok –  kik maguk is civilek – értékítéletében. Sajnos már a civilek is késésben vannak, már nekik is meg kellene neveznie területenként az indulókat, és ki kellene adni a választási programjukat. Késésben vannak, ahogy az ellenzéki összefogás jelöltjei is, de talán még nem késő. Eljött a mi időnk, mert 30 év elegendő kell legyen, hogy felismerjük mi civilek, hogy folyamatosan hülyének néznek minket, hogy választásokat lealacsonyították a pártok egy olyan színpadi bohózattá, ahol nem hogy nem játszhatunk a színpadon, de még a nézőtérre se engednek be, viszont kötelező jegyet váltani rá, majd a jegyváltások számával legitimizálják a pártok azt, amire rálátásunk sem volt, nem hogy befolyásunk. 

Ha elegünk van a 30 éve tartó politikai acsarkodásból, egymásra licitálásból, hazudozásból, lopásból, csalásból, korrupciókból, az atyafiak országából, akkor az eddigi résztvevők nagy bánatára és nem tetszésük kinyilvánítása ellenére csak akkor szabad jegyet váltani erre a darabra, ha a mi valóban Civil jelöltjeink is felmehetnek a színpadra. Ha pedig felmennek támogatnunk kell őket, hogy végre kaput nyissanak a színházba, és mi is beleszólhassunk, dönthessünk saját magunk és gyermekeink, unokáink sorsáról, jövőjéről. Sürgősen meg kell változtatni a jelenlegi választási rendszert, ami nem értünk, nem nekünk dolgozik, mindössze megpróbálja ezt elhitetni velünk, és ehhez meg kell akadályozni a pártok által delegált, “támogatott” álcivilek színházba jutását.

A Lokálpatrióta ehhez, a választásokon Civilek minél nagyobb  számban történő indulását serkenti és kíván ehhez sok sikert nekik, nem csak Újbudán. A választópolgároknak, akik maguk is civilek – még ha olykor hagyták is, hogy agymosott vazallusai legyenek pártoknak – pedig azt kívánom, hogy kezdjenek el hinni magukban, az erejükben, az akaratukban, a gyermekeik, unokáik iránti felelősségtudatukban és 30 év után végre mondjuk ki közösen, már nem érjük be azzal, hogy a kevésbé rosszra szavazunk, nekünk most már a megfelelő személyeket kell megtalálni, és nem a mások által felkínált sokszor alkalmatlan és alkalmatlanabb között választani, legyen az országgyűlési vagy önkormányzati választás. Mutassuk meg, hogy a Civilek jelöltjeinek segítségével nem “szakpolitikusokra” vágyunk nem kevés fizetésért cserébe, hanem valódi szakértőkre a kormány, az önkormányzatok és az általuk irányított hivatalok, szervezetek élén is. Elegendő adót fizetünk ahhoz, hogy mi magunk dönthessünk arról mire használják ezt fel, és a legkevésbé sem vágyunk arra, hogy pártproganda ömöljön ránk még a csapból is a mi pénzünkből. A civilek nem szeretnék a pártokat támogatni egytelen fillérrel sem, ezt oldják meg a saját tagjaik. 

A 2022-es választás sajnos nem egy lehetőség, hanem várhatóan az utolsó lehetőség, hogy kilépjünk a számunkra épített csapdából, ami sok-sok éve gúzsba köt és megnyomorít, ami már a reményt is elvette sokaktól. Ez most a mi, a Civilek felelőssége és ezen belül a civil szervezetek felelőssége is, most nem lehet egyetlen dologra, pl. a környezetvédelemre összpontosítani, mert ha például abban sikereket akarnak végre elérni a Civilek, akkor  nagyobb léptékben kell látni és a saját kereteiket kell túllépni, hogy aztán győzelem esetén szakértőkre bízva a megoldásokat visszatérhessenek a saját kereteik közé. Kíváncsan várom mely Civil szervezetek (nem a pártok álciviljei) értik meg, hogy a 24-ik órában vagyunk, és lesznek hajlandóak kiállni önmagukért, és egyben mindannyiunkért….

Kedves Választópolgárok, Civilek ! Ne dőljön be senki egyik oldalról sem, annak az egyébként mosolyra fakasztó hamis üzenetnek, hogy aki nem az ellenzéki összefogás vagy a Fidesz jelöltjét támogatja, az valójában a másik oldalt erősíti. “Aki nem velünk van, az ellenük van” igen csak gyenge lábon álló filozófia már a szocializmus idején megbukott, és egyetlen célja, hogy eltántorítson minket a valami ellen szavazás helyett a valamire, a megfelelő programra és személyre szavazástól. Akinek nincs hite abban, hogy a saját szavazatával a saját jelöltjére szavazva nyerhet, az már az indulás pillanatéban vesztessé nyilvánította magát, akkor pedig pontosan azt érdemli, amit majd a nyertesek számára odadobnak.

Sok sikert a Civileknek, sok sikert önmagunknak, hogy minél kevesebb legyen életünkben a politika, és minél több az össznépi (civil) összefogás, a családra, a munkára, a tanulásra, egymásra és önmagunkra koncentrálás. A gyűlölködésnek, az uszítóknak, az emberek egymásnak ugrasztóinak, azaz a pártpreferenciáknak nincs helye az életünkben.

Utóirat a szerkesztőtől a cikk megírása után 4 órával:

Még szinte meg sem száradt lépletesen a tinta a papíron a cikk megírását követően, amikor máris beleakadtam az ellenzéki összefogás legújabb szakadékába : (szószerint idézem a cikket)

“Etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba Hadházy ellen

Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője az ellenzéki pártok vezetőihez fordul, hogy érvényesítsék az etikai kódexben rögzített szankciókat Hadházyval és a Momentummal szemben. – közölte a 168.hu.

Tóth szerint ugyanis csúsztatások hangzanak el Hadházy Ákos részéről, mióta a Momentum bejelentette, hogy a őt támogatja Zuglóban az előválasztáson. Hozzátette, hogy Hadházy azért hagyhatta el Szekszárdot, mert kikapott Harangozó Tamástól, ezért próbál szerencsét egy, már biztosan az ellenzék által elnyert kerületben.

Tóth Csaba szerint ugyan az ellenzéki pártok vezetői valóban aláírták ezt a dokumentumot, úgy tűnik, nem veszik komolyan. Szerinte ha születik egy ilyen megállapodás, azt érdemes tiszteletben tartani, azonban Fekete-Győr András és Hadházy Ákos is felrúgta az abban vállaltakat, szerinte már az aláírás utáni napokban. A dokumentumban az is szerepel, hogy a kódex megsértése esetén a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg az elkövetővel szemben. Tóth Csaba szerint a megfogalmazás konkrétumnélküliségével egyesek vissza is élhetnek.  

HA HADHÁZY FOLYTATHATJA AZ ELLENEM INDÍTOTT LEJÁRATÓKAMPÁNYT, AKKOR AZ ETIKAI KÓDEX PONTOSAN ANNYIT IS ÉRT

– jelentette ki a zuglói szocialisták vezetője.

Tóth Csaba a pártelnökökhöz fordul, hogy érvényt szerezzenek a szankciónak, ugyanis nem tartja helyesnek, hogy rágalmazással juthat valaki pozícióhoz. Elkészült a beadvány az ellenzéki pártok elnökeinek, amelyet jelenleg jogászok néznek át.

Hadházy Ákos korábban egy Facebook bejegyzésben sorolta fel, hogy a zuglói vezetés miként próbálja őt lejáratni. Ezekre vádakra is válaszolt Tóth:

  • a “lejárató telefonhívásokban” szereplő kérdések Tóth Csaba nevével is megkérdezésre kerültek, és ő nem érzi ezeket lejáratónak.
  • a Zugló TV-vel kapcsolatos vádakra azt válaszolta, hogy azt egy magánvállalkozás működteti, amelynek a tulajdonosait nem is ismeri.

Tóth Csaba hozzátette, hogyha érkezik felé felkérés, hogy vitatkozzon Hadházyval, azt vállalni fogja.”

No comment és még hány nap van hátra az előválasztásokig, majd a választásokig, addig még hány és hány szakadék bukkan elő ebben a csodálatos együttműködésben és egyetértésben….Igaz ez is azt mutatja, hogy van itt helye a Civileknek…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest