2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Jövő héten indul a nyitás második üteme, de koncertek, zenés-táncos rendezvények még képben sincsenek

3 min read

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet módosításában, az 5 § 2. bekezdésének g.) alpontjánál az alábbiak olvashatók:

A zenés, táncos rendezvények e rendelet értelmében nem minősülnek kulturális rendezvénynek, így zenés, táncos rendezvényt továbbra is tilos szervezni, tartani, illetve a zenés, táncos rendezvény helyszínén tartózkodni

– amely alól – legalábbis az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület Facebookon megosztott közleménye szerint – egyedül a közönség nélkül megtartott streamelt előadások jelentenek kivételt. Azaz az élőzenés koncerteket továbbra sem engedélyezik. 

A zenészekre, koncertszervezőkre, technikai személyzetre, zenés-táncos szórakozóhelyek üzemeltetőire tehát rá jár a rúd, hiszen 10 hónap után továbbra sem nyithatnak ezek a helyszínek és rendezvények és egyenlőre még lebegtetve sincs, hogy mikor kerülhetnek sorra Ők is. 

A helyzet ráadásul akkor sem lesz könnyű, ha majd ezekre is vonatkozik egy sokadik nyitási ütem, hiszen az ebben a szektorban dolgozók egy része közben elvándorolt, akár szakmát váltott az életben maradás érdekében, és koránt sem biztos, hogy visszatérnek. Hasonló a helyzet a vendéglátóiparban, így pl. a koncert helyszínek vendéglátó egységeibe sem lesz könnyű embert találni, mert aki most szabad és hajlandóságot mutat, azokat most magába szívja az újra induló vendéglátás, és a hírek szerint oda sem lesz elegendő ember.

Az ráadásul jogos felvetés, hogy mennyivel problémásabb a járvány szempontjából a mozi, ahol egy karfa választ el a másik embertől zárt térben, mint mondjuk egy szabadtéri koncert.  Persze nem ez az egyetlen rendelkezés a járvány kitörése óta, ami komoly fejtörést okoz, ha logikus magyarázatot szeretnénk adni rá. 

De olyan szempontból is érthetetlen ennek a szektornak a tiltása, hogy közben szombaton a vendéglátó teraszok újranyitása kapcsán elég rendesen megteltek, nem csak ezek az intézmények, de a környező közterek is, és a távolságtartásnak nyoma sem volt, de ami még érdekesebb, hogy maszk nélkül nem kis számban járkáltak az emberek ezeken a helyeken (tehát még csak nem is a vendéglátóegységek területén belül), miközben rendőrök, közterület felügyelők járkáltak köztük egyetlen figyelmeztetés, vagy netán igazoltatás nélkül. (ezekről már nem kevés fotó kikerült a közösségi oldalakra is.) Tehát sem az embereket, sem a hatóságot nem zavarta, hogy lazán figyelmen kívül hagyták a továbbra is évényben lévő maszkviselési szabályt. Akkor viszont minek kell félni a szabadtéri koncertektől. 

Természetesen most lehetne írni az emberek felelősségérzetének hiányáról, ráadásul pont az a korosztály, akinél még a lekisebb számban vannak beoltottak, és hosszasan lehetne elemezgetni azt is, hogy ezt követően az operatív törzs cinikusan azt nyilatkozta, nem voltak aznap kirívó szabálytalanságok, így az igazoltatások, büntetések száma is kevesebb volt, a lakosság fegyelmezetten viselkedett a nyitás napján,  Nos nem tudom, hol járt az operatív törzs és a hatóságok aznap este, talán laza kómában voltak, azok tuti, akik a maszk nélküli emberek között lófráltak, a többiek meg lehet kispipacs falu közterületeit járhattak éber figyelemmel, hogy ott mindenki betartja-e az előírásokat, így Budapestre már nem maradt elegendő ember. Igen lehetne erről is írni, de a cikk alapvetően arról szól, mi különbözteti meg pl. a szabadtéri koncerteket a többi szolgáltatástól….Szerintem semmi.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest