2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Létrejött egy Civil Bázis nevű mozgalom vagy szervezet (?) pár hónapja, de vajon tényleg civil ? A nyilvános oldalon ennek olvastam utána…

11 min read

Civilbazis.hu

ez itt most nem a reklám helye, csak ha már írók róla, akkor bárki maga is megtalálhassa és meggyőződjön arról, hogy számára mit is jelenthet egy ilyen szervezet.

Elsőként szeretném leszögezni, hogy a Lokálpatrióta tulajdonos-szerkesztőjeként és egyben újbudai lokalpatriótaként magam is kezdeményeztem helyi civil szervezeteknél, hogy ideje lenne egy civil összefogás keretében kifejezetten LAKÓPOLITIKÁT folytatva, az adott terület (jelen esetben Újbuda) lakóinak érdekeit sokkal erőteljesebben, hangosabban, gyakorlatiasabban képviselni, és akár megfelelő jelölteket keresve és találva igazi, valódi Civileket elindítani önkormányzati vagy épp a kerületben élők érdekében  parlamenti választásokon is. Hozzáteszem az elsődleges cél a civilek érdekérvényesítése és a másodlagos, de éppen az elsődleges cél elérése érdekében, akár politikai szerepvállalás.

Fentiek alapján, amikor rátaláltam a Civil Bázis nevű oldalra, akkor első nekifutásra öröm futott végig rajtam, csak hát sok mindent megéltem már 57 év alatt, így minden kezdeti eufória után figyelmeztetem magam, hogy na nézzük csak meg azt alaposan, pusztán egy jól hangzó névnek még ne kell azonnal bizalmat szavazni. Ezt tettem most is, és az oldal minden egyes menüpontját, annak tartalmát az utolsó betűig elolvastam. Hát akkor lássuk mi mindere bukkantam és ezt követően az eufória erősödött vagy a kétségeim…

Mi is van a nyitó oldalon ?

“Támogatod, hogy a civileknek
legyen közvetlen politikai
képviselete a következő
országgyűlésben?”

Igen, hajrá, ez az, erről beszélek 🙂 na eddig tartott az eufória…

Az már felettébb gyanús, hogy közvetlen ez alatt már jön is a támogasd felhívás és ehhez az add meg a neved és email címed… Hát-hát, most mit mondjak ? Nem túl szerencsés ezzel indítani, hiszen még azt sem tudom mit kellene támogatnom, azért egyetlen jól hangzó kérdésre alapozni egy gomb megnyomását, hát finoman szólva is nem túl szerencsés, a másik oldalról nézve meg nem túl bizalomgerjesztő. De legyen, ne ítélkezzünk elsőre, olvassuk tovább a nyitó oldalt:

“Kedves Választópolgárok!

Magyarországon sokan nem tudnak olyan párt képviselőjére szavazni, akiben igazán megbíznak, aki valóban képviseli őket.
Az állampolgárok közel egyharmadának nincs társadalmi, politikai képviselete, emiatt gyakran  csak „a legkevésbé rossz pártot” választják.
Meg kell teremteni a közvetlen civil képviselet lehetőségét, hogy valódi rendszerváltás legyen!

A kérdés elindítói olyan civilek és szakemberek, akik évek óta tevékenykednek a szociális, egészségügyi, kulturális, környezetvédelmi, roma vagy különböző jogi területen, a közéletben, és egyelőre azt szeretnénk felmérni és megtudni, hogy valójában mennyi embernek van szüksége a közösségeket ténylegesen képviselőkre?
Egy kiszámítható, segítő és a közjót szolgáló biztonságos állam felépítésében elsődleges a bizalom és a szakszerűség megteremtése. Ezt csak egy civil bázis közéleti, politikai jelenléte biztosíthatja.

Ezért is fordulunk Hozzád, mert hisszük: “SEMMIT RÓLUNK, NÉLKÜLÜNK!”

A támogatás – akár anonim regisztrációval – lehetőséget teremt arra, hogy amikor szükséges kapcsolatot tartsunk egymással és tájékoztassunk a következő lépésekről.

Hamarosan jelentkezünk:
Civil Bázis”

Tulajdonképpen ez is a bizalmat és az eufóriát fokozza, különösen az első mondat igen csak valóságra utaló megjegyzése: “Magyarországon sokan nem tudnak olyan párt képviselőjére szavazni, akiben igazán megbíznak, aki valóban képviseli őket.” Tehát úgy tűnik a Civil Bázis komolyan veszi a feladatát, és el kíván határolódni a pártoktól, hiszen maga is megállapítja, hogy  hazánkban a civilek nem ismernek olyan pártot, és annak képviselőjét, akinek bizalmat tudnának szavazni. Azért itt kimondhatták volna a konklúziót is, miszerint ennek oka, hogy az elmúlt 30 évben a pártok színüktől és ideológiájuktól függetlenül eljátszották a választok bizalmát, a választópolgárok bizony becsapva érzik magukat. Ezt csak fokozta, hogy az elmúlt 30 évben politikusok úgy váltották pártjaikat, sokszor elég eltérő ideológiájú pártjaikat is, mint az alsógatyájukat, igaz megértem, hogy ami szaros, azt le kell cserélni. De az is fokozta a bizalmatlanságot, hogy maguk a pártok is úgy váltják az ideiológiát, stratégiát, mondanivalót, hogy ember legyen a talpán, aki egyértelműen kijelentheti, hogy akkor most ki bal és ki jobb, ki népi vagy épp értelmiségi, ki liberális vagy épp demokrata, nemzetiről már nem is beszélve.

Szóval ez az első mondat a Kedves Választópolgár megszólítása után el kell ismerni szimpatikus és lényegretörő, pontosan arról beszél, amiről a választópolgárok már egyre hangosabban és többen beszélnek, hogy bizony nem jó a felhozatal és az egyik kutya, a másik eb. Aztán jön a második és harmadik még inkább minket választókat telibe trafáló kijelentés:

“Az állampolgárok közel egyharmadának nincs társadalmi, politikai képviselete, emiatt gyakran  csak „a legkevésbé rossz pártot” választják.
Meg kell teremteni a közvetlen civil képviselet lehetőségét, hogy valódi rendszerváltás legyen!”

Attól tartok van az már több is, mint egyharmad 🙂 Ha ezt a 2 sort elolvassa valaki nem csodálkoznék, ha már rohanna is megnyomni a támogatás gombot, hiszen már pontosan elegünk van az eddigi “képviseleteinkből” állami és önkormányzati szinten egyaránt. De megint csak megállította a gombot nyomkodó kezemet az eddigi tapasztalat és óvatosság.  Mondjuk a támogató számláló 533-as adata is egy picit elgondolkoztatott. Azért ez még nem az a civil létszám, ami az oldal is egyharmadra taksált.

Nézzük a dokumentumok menüpontnál az állásfoglalás című részt:

“Egy demokratikusan működő államban valóban a pártoknak, a politikusoknak és a civileknek különböző feladataik vannak. Ugyanakkor számos olyan közösség létezik, amelyben független szakemberek, aktivisták, egyszerű állampolgárok vannak, és politikával, a közügyekkel foglalkozó közösségként, civilként jelölték meg magukat. A kisebb-nagyobb mozgalmak, pártok is erős civil jelleggel rendelkeznek. Magyarországon ráadásul a civilek igen gyakran állami feladatokat is ellátnak. Sokak szerint hazánk már nem tekinthető demokratikus államnak. Nagyon komoly eredménynek tartjuk a hat párt együttműködését a következő, 2022-es országgyűlési választásokra, de az ország rendszerszintű változtatásához további szavazókat, szélesebb bizalmat kell teremteni. Ebben a folyamatban kiván hatékonyan közreműködni kezdeményezésünk, a Civil Bázis.”

Na itt már megszólalt civilként a vészcsengő: “A kisebb-nagyobb mozgalmak, pártok is erős civil jelleggel rendelkeznek.”  Tehát a nyitó oldalon még arról beszéltünk, hogy a választópolgárnak nincs kire szavazni illetve a legkevésbé rossznak tűnő pártra szavaznak, ezért kellene valódi civil képviselet, erre most meg már arról bezsélünk, hogy a pártok is erős civil jelleggel rendelkeznek. 

Attól tartok ebből a végére valamilyen politikai állásfoglalás fog kikerekedni valamely oldal vagy pártok mellett, ergo civilbáziskánt visszatereljük a civileket oda, ahol 30 éve vannak, a naivitásba és reménykedésbe, hogy az éppen kiválasztott párt majd jól fog képviselni, aztán persze jön a csalódás, és a máshová ikszelek. Érdekes lenne tudni, hogy hány olyan választópolgár van, aki az elmúlt 30 évben viszonylagos rendszerességgel cserélt pártszimpátiát, azaz váltogatta éppen kire szavazzon. (mondjuk nem megbántva a civileket, de azért ez nem túl erős politikai, ideológia kötödést mutat, és mint tapasztalhattuk nem kevés embert befolyásol gazdasági növények kiosztása választások előtt, de még ennél is van rosszabb, mert sokaknak a kiosztás ígérete is elég)

Szóval gyanús ez hangnem váltás, de olvassunk tovább  a Rólunk címszó alatt:

“A CIVIL BÁZIS egy alakluló politikai szerveződés.

Állampolgárok, civil közösségek, szakmai csoportok együttműködése.

Magyarország közös hazánk, abban mindenkit egyenlő jogok és kötelességek illetnek. A demokratikus és a jogállamiságot szolgáló értékek és ennek garanciáit hordozó intézményeket azonban az Orbán-rezsim kiüresítette, felszámolta.  Annak érdekében, hogy hazánkat minden polgára valóban az otthonának érezhesse, a fennálló politikai, kormányzati rendszert meg kell változtatni. Ennek egyetlen útját látjuk, a következő országgyűlési választáson nem csupán le kell győzni a kormánypártot, hanem az új parlamentben az ellenzéki összefogásnak, egy jelentős társadalmi szövetségnek kétharmados többséget kell elérni. Ez nagyon nehéz feladat, de ennek sikere mindannyiunk közös ügye, közös érdeke.

Mindezért szövetséget hirdetünk mindenkivel, aki hasonló célokat vall.

  • Szövetséget ajánlunk az ellenzéki erők együttműködését megjelenítő hat pártnak, hogy az általuk meg nem szólított, de a változás lehetőségében bízó szavazók és civil szervezetek is megjelenhessenek e folyamatban.”

Ime az a rész, ami már gyökeresen ellentmond a nyitó oldalon leírtaknak, és ahonnan nyíltan vállalja egy civil szerveződés, hogy politikai pártokkal vállal szövetséget. Innentől nem tudok mást mondani erre, mint álcivil, amilyenből már épp eleget láthattunk az utolsó önkormányzati választások alkalmával is, ahol mindkét oldal bőségesen támogatott főleg vidéken függetleneket, civileket, és most nézzük meg mi lett ezelből a képviselőkből az elmúlt másfél évben. Tökéletesen kiszolgálják a választáskori támogatóikat. Igen ez az új trend politikai pártok háza táján, mivel értik, tudják, hogy már közutálat veszi őket körbe, ezért most civileknek álcázva próbálnak ismét palira venni minket. 

és van még az oldalon egy kiáltvány is, amiből 2 mondatot emelnék ki:

“Szövetségesnek hívjuk sorainkba mindazokat az állampolgárokat, aktivistákat, közösségeket, civil szervezeteket, kispártokat, szakszervezeteket és szakértői csoportokat, akik számára különbözőségük ellenére is elfogadható közös cél:egy valódi rendszerváltás, amely a jelenlegi rezsim leváltásával kezdődik.

A változás sikere érdekében hívunk mindenkit, aki tudásával, mozgósító erejével hozzá tud járulni a közös sikerhez, és mindazokat, akik a hat ellenzéki párton kívül, de velük együtt, akár kormányzati, akár nem kormányzati oldalon, civil kontrollként képzeli el a szerepét egy demokratikus társadalomban.” 

Szóval a hat ellenzéki párt a megfogalmazás szerint akkor kis párt kategória ? És a “hat ellenzéki párton kívül, de velük együtt”, hát ez részben már megfogalmazásában is mókás, de egyben meg is mutatja, hogy mennyire civil ez a bázis. Ilyen alapon azt is ki lehetne írni, hogy kedves civilek, mi az ellenzéki összefogás létrehoztunk számotokra egy civil mozgalmat, hogy ha már nincs beleszólásotok semmibe, legalább az illúzió a tiétek maradjon. Azért civilként nem kellene úgy harcba szállni a civilekért, hogy már a rajtnál átadjuk a nyerés jogát másnak. De modhatjuk ezt előfutásnak is, amikor valaki csak azárt diktálja a tempót, hogy pár kör után kiszálljon, ami rendben van, de akkor ezt világosan mondjuk ki a civilek felé. Ilyen formában ez a tömörülés nem lesz más vagy több, mint egy ellenzéki CÖF, amihez egy valódi civil nem fog csatlakozni, támogatni.

Pedig milyen szép lett volna egy valódi Civil Bázis, akik elhiszik önmagukról hogy kaphatnak elegendő támogatást a civilektől, a választópolgároktól, ahelyett hogy térdet hajtanának bármely párt előtt feladva ezzel a valódi célokat. Igaz meglepődni sem lepődünk már meg semmin 30 év után. És ezek  a kissé bújtatott mondatok indokolhatják azt is, hogy cirka 5 hónap alatt csak 533-ig pörgött fel a támogató számláló.

És végül önmagunk felvállalása…Egy szervezetnek, jelen esetben a Civil Bázisnak a bizalom jegyében fel kellene vállalnia a weboldalon, hogy kik ennek létrehozói, megalapítói magánszemélyek és civil szervezetek szintjén is. Sajnos a Civil Bázis oldalon ez nem található meg, márpedig a bizalomnak az alapja önmagunk felvállalása. Jogos igény bárki részéről, hogy mielőtt támogat, csatlakozik tudhassa kikhez is teszi, főleg mert már épp elegendő álcivil szervezettel vagy épp jelölttel találkoztunk

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest