2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Visszavonta a Momentum 2 újbudai ingatlan eladásán a hozzájárulását és elnézést kértek a civilektől…

5 min read

Az újbudai ingatlan biznisz keretében értekesítendő ingatlanok tekintetében kettőnél is visszavonta a Momentum kerületi képviselete a hozzájárulását az önkormányzatnál és egyben elnézést kér Újboda polgáraitól, a civilektől, amiért eddig támogatta az értékesítést a jelenlegi formájában.

(SAROKTELEK  Ulászló-Zsombolyai-Kökörcsin-Vincellér utca)

(Badacsonyi utcai telek eladás)

Az alábbiakban idézem Orosz Anna alpolgármester nyilatkozatát:

“Megakadályozzuk a Saroktelek és a Badacsonyi utcai telek eladását!
A Momentum újbudai frakciója nem támogatja a Saroktelek és a Badacsonyi utcai telek eladását a jelenlegi formában. A Saroktelek beépítéséről az előző, fideszes városvezetés döntött, ők dolgoztatták ki az épület terveit és kérvényezték az építési engedélyt a meglévő konstrukcióra. Bár tudtuk, hogy a pályáztatást követ egy eladásról szóló testületi döntés, hibáztunk abban, hogy a telek jelenlegi építési engedéllyel történő pályáztatását megszavaztuk. Ezért elnézést kérünk a helyiektől!
 
2020-ban és 2021-ben, különböző jogcímeken 9 milliárd forintot vont el a Kormány Újbuda Önkormányzatától, azaz Újbuda lakóitól. Az önkormányzat, ingatlanvagyona egy részének pályázaton történő értékesítését kizárólag az így előállt kényszerhelyzet miatt fontolta meg, annak érdekében, hogy fent tudjuk tartani Újbuda működőképességét és a fejlesztésekről se kelljen lemondanunk.
 
Meggyőződésünk, hogy az ingatlanok értékesítését csak utolsó megoldásként, a körülményeket ingatlanonként egyedileg vizsgálva, az érintett helyiek véleményét meghallgatva szabad elhatározni. Ezért amennyiben a városvezetés az eladást a testület elé terjeszti, mi, a Momentum öt újbudai képviselője (Bedő Dávid, Daam Alexandra, Erhardt Attila, Németh Gyöngyvér, Orosz Anna), nemmel szavazunk a kérdésben.
Köszönjük minden helyinek és civilnek, hogy eljuttatták hozzánk a véleményüket! Ezek is segítenek nekünk abban, hogy meghozzuk a helyes döntést.
 
A Saroktelek jogi helyzetét sürgősen rendezni kell! Ennek érdekében a megfelelő lépéseket meg fogjuk tenni. Egyeztetést kezdeményezünk az Állami Vagyonkezelővel, bevonjuk a helyieket a telek jövőjéről szóló diskurzusba, és olyan megoldást fogunk találni, amely a zöld értékeket, a tiszta levegőt, a fákat, a nyugalmat helyezik előtérbe.”
 

Nem is emlékszem olyan esetre az elmúlt 30 évben, hogy egy politikai párt elismerte volna tévedését, és még elnézést is kért volna tőlünk Civilektől… 

A civilek nevében, az újbudai lokálpatriták nevében is köszönöm az öt momentumos képviselőnek, hogy felülvizsgálták az álláspontjukat és képesek voltak a lakosság akaratának megfelelően ezen változtatni.
 
Egyben ezúton felkérjük, sőt felszólítjuk a kerületi önkormányzat többi képviselőjét, az Ellenzéki Összefogás és a Fidesz esetében is, hogy hasonló módon változtassák meg az eredeti elképzelésüket és vessék el a két ingatlan esetében az eladási szándékukat, egyben tanulva a Momentumtól kérjenek elnézést a kerület lakosaitól, amiért azok feje felett és véleményük ellenére értékesíteni akarták ezeket a ingatlanokat és betondzsungel építéséhez akartak aktívan hozzájárulni. 
 
Legyen továbbé ez az eset példa arra, hogy a Civileknek érdemes, kell, mondhatni szükségszerű hangjukat hallatva tiltakozni, és szembefordulni akár önkormányzat vagy a kormány elképzeléseivel, döntéseivel szemben, ha az sérti a helyi lakosok érdekeit. A kerületünket az elmúlt 30 évben élhetőség szempontjából sikeresen tönkre tették, itt az ideje változtatni, az Önkormányzatnak pedig itt az ideje, hogy valódi párbeszédet folytasson az itt élőkkel és azok civil szervezeteivel is, és bevonják azokat döntésekbe, döntés előkészítésekbe. Ahogy azt a választási kampány során is sokszorosan kiemelték mindkét oldalon Újbuda megtelt ! Elvárjuk, hogy ennek megfelelően tegyenek meg minden lehetséges lépést, akár  a lakosság támogatásával, hogy megálljt parancsoljanak a felelőtlen ingatlanfejlesztéseknek. 
A civilek nem csak a kerület vezetését, de a főváros és a kormány illetékeseit is fel fogják szólítani, hogy rendeletben szabályozzák igatlanfejlesztések esetén, hogy pontosan milyen mértékben kell a zöld felületeket megőrizni, az ingatlanok mérete, az oda beköltözők száma alapján milyen mértékben köteles az ingatlanfejlsztő hozzájárulni, nem csak az ott élők, hanem általában az adott terület, kerület műszaki és humán infrastruktúrájának fejlesztéséhez.
 
A Momentum bejelentése egyben a Civilek győzelme, és ennek a győzelemnek az ízét megőrizve kell a továbbiakban is minden erőnkkel képvselni – mint itt élők – a jogainkat.  Sosem szabad elfelejtenünk, hogy nem  mi vagyunk az Önkormányzatért, a Fővárosért, a kormányért hanem Ők vannak értünk, általunk megválasztva és adóforintjainkból fizetve. 
 
Csak így tovább, és kezdjük el végre visszafordítani a folyamatokat és élhetőbbé tenni a kerületünket. 
Várjuk a többi párt visszajelzését is, reményeink szerint a Momentum álláspontját követve.
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest