2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Dürer kert és vele annak közönsége és koncertjei Újbudára, a Hengermalom útra költözik.

4 min read

Budán, a Duna mellett nyit ki hamarosan az új Dürer Kert

Bejelentette új helyét a Dürer Kert: hamarosan Újbudán, a Hengermalom utca végén nyitnak meg, közvetlenül a Duna-parton.

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Düreresek otthon érezzük magukat. Egészen triviálisnak ható dolgokat is elhoztunk a Dürerből, amik lomnak tűnnek, például a bárpult fadeszkáit. Ütött-kopott kanapékat. A programming marad, a szervezők maradnak. Nem változtatunk. A Dürer “dürersége” meg fog maradni. Sőt, jobb is lehet, itt lesz rá lehetőségünk, hogy egy zöld klubot hozzunk létre.” – mondta Horváth Máté, a Dürer kert koncertszervezője korábban a Budapest Te meg Én podcast sorozatunknak nyilatkozva.

Bár a Hengermalom út Duna felőli vége sokaknak messzinek tűnhet, de a Düreresek nem félnek a helyszíntől: Horváth véleménye szerint hamarosan megváltozik a főváros bulitérképe: „Nem félünk az új helyszíntől. Régebben csak Pesten lehetett bulizni, tudom. De szerintem most minden meg fog változni. Lehet, hogy hosszú távon a bulinegyed is új helyre költözik.”

A HVG-nek az alábbi nyilatkozatot írta a hely vezetése: Mint írják, közel két éve keresték a megfelelő helyszínt, és ebben cégek, önkormányzatok és magánszemélyek is próbáltak segíteni nekik; ilyen megkeresés révén találták meg a megfelelő helyet is. Az új kerthelyiség nagyobb lesz, mint az eddigi, ráadásul vízparton, közel a természethez lehet majd bulizni. „A két koncertterem minden szempontból meg fog felelni napjaink és a következő évtized elvárásainak, hazai és nemzetközi szinten. Ám most egy nagyon komoly tervezési és kivitelezési szakasz áll előttünk” – írták.

Ezek szerint nem rátaláltak az Újbudai helyszínre, hanem valaki(k) felhívták erre a figyelmüket, kvázi felajánlották a lehetséges helyszínt.

Tehát az ingatlanfejlesztések fellegvára után a bulinegyed is Újbuda jelzője lehet. Ennek lesz aki örül, és persze sokan meg nem, de természetesen elsődlegesen azt kellene nézni mit hoz ez Újbudának, Újbuda lakosainak. Nem a koncertek zajára gondolok elsődlegesen, bár az ott lakók számára ez  sem lebecsülendő probléma, hanem arra, mit hoz ez valójában a kerület kulturális életébe, mit hoz ez tömegközlekedési szempontból,  az adott környéken jelent-e többlet terhet köztisztasági szempontból, és persze jelent-e a Dürer kerten kívül bármely más helyi vállalkozásnak többlet bevételt, jelent-e és milyen mértékben az Önkormányzatnak többlet forrást ? Magával hoz-e esetleg a belvárosban megismert romkocsma turizmusból egy leheletnyit ? Rontja-e Újbuda közbiztonságát a hely megnyitása ? A nyilvánvaló köztisztasági és közbiztonsági többlet terhekből mit, milyen mértékben tud, akar átvállalni a Dürer kert a kerület hatóságaitól ?

Megannyi kérdés, és nem azért teszem fel, mert egyértelműen azt gondolom, hogy mindegyikre igen a válasz, tehát Újbuda szempontjából nem hasznos a Dürer kert ideköltözése, sokkal inkább azért, hogy rákérdezzek az engedélyek kiadásakor hasonló módon az illetékesek is feltették-e ezeket a kérdéseket és milyen megállapításra jutottak. Barabás Richárd alpolgármester úr, aki többek közt a kerület kulturális életéért és fejlődéséért felel, hogyan vélekedik erről. Az lenne a legjobb, ha lennének megnyugtató válaszok és kimondhatnánk, hogy az engedélyek kiadása előtt ezeket a kérdéseket gondosan végig gondolták és végül pozitív hozzáadott értéket találtak a Dürer kert esetében Újbuda szempontjából.

Természetesen mint mindig örömmel adok helyt az önkormányzat, vagy az engedélyt kiadó szervezetnek és magának a Dürer kert képviselőjének is, hogy kifejthessék miként gondolkoznak a Dürer kert és Újbuda jövőbeli bulinegyed gondolatáról, hogy minden kerületi lakos (nem csak a fiatal) érezze a pozitív hozadékát az ügynek.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest