2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Hétfőtől már nem annyira preferált a home office….változások és megmaradt korlátozások

7 min read

Újra mehetnek uszodába és edzőterembe az iskolások, és megszűnik az otthoni munkavégzés ajánlása. Ismét módosították a védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeleteket.

A jövő héttől az iskolások újra valódi testnevelésórákon vehetnek részt, a szülők pedig lassan búcsúzhatnak a home office-tól, mivel megszűnik az otthoni munkavégzés ajánlása. A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben olvasható, hogy a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működik.

 • Megszüntetik a közigazgatásban és a gazdaság élet szereplőinél elrendelt felkérést, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására.
 • Az óvodások és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények látogatása.
 

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények, a testnevelésóra, sportszakkör (ideértve az iskolai sportkör) vagy sportoktatás keretében a gyermekek, illetve a tanulók számára a testnevelésóra, sportszakkör, ideértve az iskolai sportkör vagy sportoktatás vezetője kíséretében látogathatóak. A helyszín üzemeltetője vagy vezetője, illetve az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja annak a beléptetését megtagadja, valamint a látogatás megkezdését megakadályozza, aki a koronavírus elleni védettségét az e rendeletben meghatározott módon, az életkorát az e rendeletben meghatározott módon, vagy a testnevelésóra, sportszakkör (ideértve az iskolai sportkör) vagy sportoktatás tényét nem igazolja

– olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, május 10-én, hétfőtől hatályba lépő kormányrendeletben.

Arról is rendelkeznek, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló, tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

Egy szintén csütörtök este megjelent kormányrendelet leszögezi, hogy „a felsőoktatási intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával”.

Az újraindítás lépései

 1. A kormány az óvatos és lépcsőzetes újraindítás mellett döntött, a lépcsőzetes feloldást a beoltottak számától tette függővé. A védelmi intézkedések feloldásának első fokozata a két és fél milliomodik beoltottnál, 2021. április 7-én lépett életbe: az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek is újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén lehetnek nyitva, átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. 
 2. Április 19-én újraindulhattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, amivel lehetővé tették, hogy a kisgyermekes szülők is dolgozhassanak.
 3. Miután a beoltottak száma elérte a három és fél milliót, április 24-től életbe lépett az újraindítás második fokozata: kinyithattak a vendéglátó-helyiségek teraszai, kerthelyiségei. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A kormány eltörölte a teraszok után fizetendő közterületi díjat. 
 4. A fokozatos újraindítás következő lépései négymillió beoltottnál, május 1-jén léptek hatályba: az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is. Továbbá kinyithattak a szállodák és az éttermek belső helyiségei. A megnyíló helyszíneken védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni.

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy az óvatos újraindítás további lépései szintén az oltottság mértékéhez, a beoltottak számához lesznek kötve. Mint írják, az operatív törzs a soron következő lépések előtt, kellő időben tájékoztatni fogja a nyilvánosságot arról, hogy milyen újraindítási lépést határozott el. 

Aktuális védelmi intézkedések

A fokozatos újraindítás részeként május 1-től az intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött:

 • Mindennap éjféltől reggel 5-ig kijárási tilalom van érvényben. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.
 • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. 
 • A vendéglátó üzletek 11 óráig tarthatnak nyitva, azok belső tere a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílik, ahová a szülők a felügyeletük alatt álló gyermekeiket magukkal vihetik. A vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés.
 • A szállodákban ismét lehetséges a pihenés a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik részére.
 • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúaknak újra látogathatóak. Ezek közé tartoznak például állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak.
 • Az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket, sportlétesítményeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a versenyengedéllyel rendelkező sportolók látogathatják.
 • A sportrendezvényeken és este 11 óráig a kulturális eseményeken részt vehetnek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorú nézők.
 • A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 
 • Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. A családi és magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei, valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt. Ezek feloldására az újraindítás egy újabb fokozatában kerülhet sor.
 • A határellenőrzés továbbra is fennmarad, amelynek célja változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése. Azonban a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza az országba, és ugyanez vonatkozik azon országok állampolgárai is, amelyekkel Magyarország országközi megállapodást írt alá.
 • A tranzit- és teherforgalom továbbra is biztosított. A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.
 • November 3-tól újra életbe lépett az ingyenes közterületi parkolás az egész országban. November 23-tól pedig a parkolóházak éjszakai használata is ingyenes.
 • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy az utazási kedvezményt igénybe vevő személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el. 
 • Április 29-től megszűnt a látogatási és intézményelhagyási tilalom az idősotthonokban. Az idősotthonba csak védettségi igazolvánnyal lehet menni látogatni, gyermekeknek ez nem szükséges. Az az idős gondozott, aki eddig nem kérte az oltást, 72 órás távollét után csak negatív gyorsteszttel térhet vissza az idősotthonba.
 • Május 3-tól újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás. A beavatkozások előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, rugalmas tervezéssel és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával.
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest