2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Úgy tűnik még nem jött el a nyilvános viták ideje, pedig közeleg a választás és az emberek nem fogják beérni az egymásra mutogatással…

5 min read

Nyilvános vitára hívta Saroktelek és más ingatlanok ügyében Junghausz Rajmund, a Fidesz önkormányzati képviselője Meleg Dánielt az LMP dél-budai szervezetének elnökét… (írtam meg egy tegnapi cikkben)

Legnagyobb sajnálatomra nem lesz nyilvános vita, pedig azt gondolom az “Újbuda megtelt !” mára már közhellyé degradálódott  kampány szlogenről és általánosságban a fejetlen és indokolatlan ingatlanfejlésztésekről  és ezek elleni fellépések lehetőségeiről pont úgy kellene nyílt vitában megmutatni az álláspontokat, mint az elmúlt időszakban nem kis számban meghirdetett Újbudai ingatlanok eladási hullámáról költségvetési lyukak befoltozására hivatkozva. A civilek már nagyon dühösek, elégedetlenek mindkét oldallal, kerületi, fővárosi és parlamenti szinten is. Környezettudatosságról gyártunk körmondatokat,  elvben már minden párt “zöld”, miközben pont erről olykor zöldségeket beszélnek. Igen csak szerénynek mondhatóak a kerület zöldövezet jellegének megörzése érdekében tett lépések, amit talán jobb is araszolgatásnak hívni. 

És igen egy nyilvános vita (nem egy, de ez lehetett volna az első, aminek folytatásában azért bizom különböző témákban) azért fontos, mert ami ott elhangzik, ahhoz elvben mindenkinek tartani illik magát, és az egymásra mutogatás helyett végre érvek és ellenérvek ütközhetnek, a civilek pedig ez alapján eldönthetik ki beszél jól és ki csak mellé beszél, ki kezd ismét látványos igérgetésekbe, és ki az aki megalapozottan tud kicsit vagy nagyobbat előre lépni. Sajnos ez az első Ütköző Zóna most elmarad, mert az egyik fél nem kíván élni ennek lehetőségével, de bízom benne, hogy a közelgő előválasztás, majd választás kapcsán lesznek, akik megmérettetik magukat ilyen formában is. Ha pedig úgy alakul, hogy mindneki kibújik a nyílt viták alól, akkor ahogy mondnai szokás a hallgatás is elég beszédes lesz.

Akkor álljon itt a két képviselő válasza az elmaradt vita helyett:

Meleg Dániel (LMP): 

“Köszönöm a lehetőséget, de nem szeretnék élni vele. Fentebb már elmondtam mindent nyilvánosan, az itt lakók tájékozódhattak. Azt hiszem Rajmund és én is ismertettük az érveinket, további vitának nem látom szükségét. Azonban amennyiben a Lokálpatrióta Újbuda megkeres kérdésekkel, állok rendelkezésre.”

Szegény ember, jelenesetben média, vízzel főt, így marad a kérdések megküldésének lehetősége és az erre remélhetőleg megérkező írásos válasz…

Junghausz Rajmund (fidesz):

“Meleg Dániel az újbudai LMP elnöke nem fogadta el kihívásomat a vitára. Tényleg nagyon sajnálom, mert egy izgalmas, jó hangulatú beszélgetésre számítottam. Meggyőződésem, hogy soha nem volt szükség ennyire Újbudán egy mérsékelt eszmecserére. Ideje lenne csökkenteni a megosztottságon, ebben továbbra is partner leszek. Beszélhettünk volna a komplett értékesítési csomagról, Újbuda túlépítéséről, kerületünk jövőjéről egyaránt. Persze lett volna alkalmunk bármely más helyi ügyet is megvitatni. A Saroktelek csoportban kezdeményeztem ezt a vitát, mert a bejegyzések alapján, annak ellenére látszott nagy különbség az gondolkodásunkban, hogy ugyanaz volt a célunk.

Számomra mindig izgalmas, ha valaki másképpen látja a világot, mert abból kölcsönösen sokat tanulhatunk. Egy mélyebb, több összefüggésre is kitérő párbeszédet, azonban nem lehet a Facebookon élvezetesen kivitelezni. Dani szerint a Saroktelek csoport pont arra van, hogy ott vitázzunk. Ezzel szemben én úgy gondolom, hogy a csoportnak nem ez, hanem a telek megmentése a célja. A mi vitánkban az Ulászló u. 58. csak egy fontos részlet lenne. Ennek a teleknek az értékesítési ötlete azonban csak egy veszélyes tűnet és nem a valódi probléma. Hogy miért utasítja el Meleg Dániel a felkínált vitát? Szerintem erre mindenki tudja a választ. A bejegyzésem óta többen jelezték, hogy tetszik neki a vitával kapcsolatos kezdeményezésem. Rendre azt mondták, hogy szinte kiéhezetten várnak már egy ilyen típusú programot. A baloldali pártok mindig azzal vádolják a Fideszes képviselőket, hogy nem hajlandóak vitázni és érvekkel szembesülni, most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy ennek az ellenkezője az igaz. Átgondolom még, de elképzelhetőnek tartom, hogy így is megtartom a vitát, legfeljebb a másik szék üres marad. A kihívott személy ugyan nem lesz ott, de az általa írt bejegyzésekre tudok így is válaszolni. Így megoszthatnám az érdeklődőkkel a saját elképzeléseimet fontos egyéb ügyekben is.

Köszönöm András a felkínált lehetőséget, de a fentiekben írtak alapján most nem élünk vele. Üdvözlettel: Junghausz Rajmund, önkormányzati képviselő”

Nos akkor a nyilvános vitát tényleges vita hiányában ezennel lezárom, de a Lokálpatrióta továbbra is megadja a lehetőséget bármely magánszemélynek, civil és egyéb szervezeteknek, pártoknak illeve adott párt képviselőjének, az Önkormányzatnak, vagy akár a Fővárost és természetesen a kormányt képviselőknek is, hogy bizonyítsanak nekünk civileknek, megmérettessék magukat, és a sárdobálás és másra mutogatás helyett kezdjenek el érvek és tények mentén valódi párbeszédet folytatni egymással. A Kommunikáció a XXI. század legnagyobb fegyvere, csak meg kellene tanulni használni, persze veszélyes is lehet, mert jó kommunkációval pont úgy lehet akár választást is nyerni, mint rossz kommunikációval még előnyből indulva is komoly vereséget szenvedni.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest