2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Közösen, apró lépésekkel haladva elöre :-) Most a babakocsival és a kerekesszékkel közlekedőknek sikerült segíteni…

5 min read

Kerekesszékkel és babakocsival közlekedni azért mindig nehezebb, és bizony olykor-olykor rákényszerítjük Őket saját hanyagságunk, nem odafigyelésünk, netán nemtörődömségünk kapcsán, hogy számukra egy egyszerűnek tűnő út pl. a buszmegállóig komoly tortúrává váljon.

Szomorúan láttam, tapasztaltam, hogy pl. Gazdagréten a járdáról a szervíz út melleti járdára való átjutást (ahol a buszmegálló is van) akarva-akaratlanul autóval közlekedő, pontosabban ebben a szituációban parkoló lakótársaink  mértéktelenül megnehezítették. Ugyan pontosan látható, hogy többnyire utcakereszteződések mentén a járda szegélye rámpa funkcióval le van mélyítve, és azt gondolom az is egyértelmű, hogy ennek az a funkciója, hogy a szervízúton átkelő kerekesszékes vagy babakocsis lakótársunk könnyebben tudjon feljutni a szervíz út  járdájára, ahol többek közt pl. a buszmegálló is van.  Egyértelmű tehát a funkció, legalábbis nekem…mégis szomorúan és megdöbbenve tapasztaltam nap mint nap Gazadagrét és Újbuda más részein is, hogy bizony vígan odaparkolnak, és ezzel funkcióját veszti ez a rámpa, hiszen pont az autótól használhatatlan lesz.  Vajon belegondolt-e az itt (megjegyzem KRESZ szerint is szabálytalanul) parkoló autó tulajdonosa, sofőrje, hogy a felelőtlen parkolása (azt feltételezni sem merem vagy szeretném, hogy pontosan tudta milyen szabályt vét és kiknek nehezíti meg ezzel az életét) milyen tortúrát jelenthet másoknak. Láthattam, amint például a kerekesszékkel közlekedő lakótársunknak ezért az egész járdát megkerülve a másik oldalról – azaz kihajtva úttestre a járművek közé –  kellett felmenni a járdára, hogy elérjen a buszmegállóba. Biztos nem örült volna az ebben ludas sofőr, ha neki meg virágládákkal pakolták volna tele az úttestet, hogy azokat kerülgetve haladhasson tovább.

Ezen a helyzeten sikerült most segíteni, és nagyon örülök annak, egyben büszke vagyok arra, hogy ebben a Lokálpatrióta tevékenyen közreműködött, hiszen a problémára elsőként Keller Zsolt ömkormányzati képviselő figyelmét hívtam fel, majd ezt követően Kozma Levente, Újbuda Közterüelt Felügyelet igazgatójának segítségét is kértem (de még polgármesteri fogadóórán is kérdést intéztem ebben az ügyben), hogy ha már magunktól nem érzékeljük, hogy ide nem lehet parkolni, akkor lássák el az erre felhatalmazott hatóságók olyan útburkolati jellel, ami engedi a területen az áthaladást, de tiltja a rajta történő megállást, várakozást.

Ahogy a képen is látható felfestésre kerültek ezek az egyételmű jelzések, így innentől reményeim szerint aprócska örömöt, de egyben fontos segítséget tudtunk adni azoknak, akiknek amúgy is nehezebb a közlekedés. Köszönöm Keller Zsoltnak és Kozma Leventének, hogy tevékeny részt vállaltak ebben az aprócska öröm megszerzésében.

Kérek mindenkit, hogy amennyiben hasonló helyeket ismer, ahol bár egyértelmű, hogy kinek szánták ezeket a rámpákat a járdákon, de külön felfestett útburkolati jel ezt nem egyértelműsíti, azt jelezzék, jelentsék be a Közterület Felügyeletnek vagy akár erre a cikkre hivatkozva kérjék az adott terület önkormányzati képviselőjének a segítségét, hiszen a kisgyermekes anyukák és a kerekesszékes lakótársaink a kerület bármely pontján megérdemlik ezt a figyelmességet, aprócska segítséget. Kozma Levente egész biztosan segíteni fog az ilyen bejelentések esetén, ahogy ezt nekem is megtette.  

És remélem mindenki egyetértésével, támogatásával azt mondhatom, ha aki ennek ellenére ide parkol, annak nulla tolerancia lesz a “jutalma”, legalábbis ezt remélem és várom a Közterület Felügyelet vagy épp a rendőrség munkatársaitól. Ne szégyeljünk telefonálni és jelezni, ha ilyen típusú szabálysértést látunk. Az nem lehet betyárbecsület kérdése na már a szabályszegő irányában, vagy “nem szeretnék feljelentő lenni” magatartással magyarázott közöny kérdése, hogy az egyébként is nehezebben közlekedőknek bosszúságot, plusz terhet okozunk és bizony a kerülgetésből adódóan, akár balesetveszélyes helyzetekbe kényszerítjük őket. Aki a mostani cikket elolvasva is képes lesz egy ilyen helyzetben csendesen tovább ballagni, annak van még min elgondolkodnia és nem kívánom, hogy az élet úgy hozza, hogy akkor gondolkodjon el, amikor Ő került kerekesszékbe, vagy neki illetve családtagjának kell babakocsival túlélő küzdelmet folytatni.

Köszönöm a Lokálpatrióta tulajdonos-szerkesztőjeként, hogy minden a kerületünkben élő vagy dolgozó ember hozzáállásával, kiállásával támogatja ezt az akciót és köszönöm minden autó tulajdonos lakótársunknak, hogy bármennyire is problémát jelent emiatt x méterrel távolabb parkolni, átgondolva, hogy kiknek segít, elmosolyodik és máshol, akár picit távolabb parkol le. És végül köszönöm a Közterület Felügyelet, a Polgárőrség és a Rendőrség munkatársainak, hogy aki mindezek ellenére még erre az útburkolati jelzésre is ráparkol, azzal szemben nulla toleranciát fognak tanúsítani.

Közösen, apró lépésekkel haladva elöre 🙂 Legyen ez a jelmondatunk a következő ügyek, a következó apró örömök megszerzésénél, az “együtt, közösen, másokat segítve” gondolatmenet újabb állomásainál…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest