2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az újbudai Sáfrány utcai lakótelepnél emberekre és kutyákra támadnak a dolmányos varjak… Hitchcock film Újbudán élőben :-)

2 min read

A varjak, akik még a Dinoszauruszt is simán megtámadnák…

– jelent meg egy újbudai lakos bejelentése alapján az Indexen.

Az újbudai Sáfrány utcai lakótelepnél emberekre és kutyákra támadnak a dolmányos varjak… 

A levélíró  szerint a nagy testű madarak azért viselkednek agresszíven, koppintanak a járókelők és a kutyák fejére, mert egy dolmányosvarjú-fióka kiesett a fészekből.

Ezzel szemben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője szerint az a fióka nem kiesett, sokkal inkább kiugrott a fészekből. Orbán Zoltán szerint az ijesztő hitchcocki jelenetek nem kifejezetten a járókelőknek vagy épp a négylábúaknak szólnak.

Jelenleg is zajlik a varjúfélék, köztük a dolmányos varjak fiókáinak fészekelhagyása, a repülni még ügyesen nem tudó legkisebb, leggyámoltalanabb példányok pedig lekerülnek a földre. A szülők ilyenkor őket védelmezik – magyarázza Orbán Zoltán, aki hozzáteszi: ha történetesen épp elefánt vagy dinoszaurusz sétálna arra, akkor a varjúszülők az elefánttól vagy a dinoszaurusztól védenék a picit.

A varjak ijesztő, egyben mindennél természetesebb viselkedését azért is tapasztalhatjuk meg egyre gyakrabban az utóbbi időben, mert az elmúlt négy-öt évben igencsak jellemző lett a varjúfélék urbanizációja.

Ennek hátterében részben a városi pazarlás áll, az élelmiszer-maradékkal tömött kukák vonzzák a madarakat, akiket természetes élőhelyükön máig nagy arányban irtanak – állítja az MME munkatársa, miért szorulnak ki természetes élőhelyükről például a dolmányos varjak.

Ráadásul ha a fióka városi környezetben, például a fasorban lekerül a járdára vagy a parkoló autókra, egy szuperérzékeny dolmányos varjú szülpőpár védelmi zónának tekintheti akár az utca mindkét oldalát.

A varjúfiókák kiugrása a fészekből április végén kezdődik, május közepén eszkalálódik, majd május végére, június elejére lecseng a folyamat. Így egészen addig számítani lehet a Sáfrány utcai lakótelepen lejátszódó jelenetekre.

Azt egyelőre a szakemberek, az MME munkatársai sem tudják, hogy pontosan mekkora lehet Budapest dolmányosvarjú-populációja, azaz a hegyes csőrű madarak közül hányan élnek velünk együtt a városban.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest