2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Bérlakások kiárusítási terve piaci ár alatt jelentősen. Célzott és érdemi segítség vagy ez már a 2022-es választási kampány része ?

6 min read

Legalább huszonöt milliárd forinttal apadhat Újbuda vagyona, ha az önkormányzat kénytelen lesz eladni a ma tulajdonában lévő bérlakásokat egy most benyújtott törvénymódosítás alapján.

Hogyan értékjelik ezt a lépést Újbuda öNkormányzatánál ? Erről jelent meg állásfoglalás az Újbuda.hu oldalon:

“A piaci ár alig több mint 10 százalékáért is megvehető lesz egy önkormányzati bérlakás, ha az Országgyűlés elfogadja az 1993. évi lakástörvény, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi törvény módosítását. Az I. kerületi fideszes képviselő, Böröcz László által a múlt héten benyújtott javaslat értelmében, ha az egyéb feltételeknek megfelelő bérleti jogviszony 2020. december 31. előtt jött létre, akkor az önkormányzati vagy állami tulajdonú, önálló ingatlanként nyilvántartott lakásra vételi jog illeti meg annak bérlőjét. A lakás értékét a tulajdonos állapíttatja meg, a vételár alapértelmezésben annak a 30 százaléka. Ez azonban évenként 1 százalékkal csökken, attól függően, hogy milyen régen lakik ott a bérlő, maximum a lakás értékének 15 százalékáig. Ha valaki egy összegben fizet, akkor csak a fentiek alapján kiszámított ár 70 százalékát kell lerónia. (Tehát egy 15 éve egy lakásban lakó bérlő a becsült érték 10,5 százalékáért is megveheti azt.) Mindez nem vonatkozna a 2021. január 1. előtt felújításra vagy bontásra kijelölt épületben, rehabilitációs területen lévő lakásokra, a bérlőkijelölési joggal érintett, a szolgálati és vállalati bérlakásokra, a nyugdíjasházban, garzonházban lévő lakásokra és a műteremlakásokra.

A XI. kerületben összesen 1318 önkormányzati bérlakás van, ezek közül a fentiek szerint 249 nem értékesíthető. A megvásárolható 1089 lakás összesített forgalmi értéke 36 milliárd 78 millió 750 ezer forint (átlag 45 négyzetméteres lakásokkal és 750 ezer forint/négyzetméter árral számolva). Ha az összes lakást megveszi a mostani bérlő, még ha az elérhető legjobb feltétellel adja is el azokat az önkormányzat, akkor is 25 milliárd forintos vagyonvesztés éri Újbudát. Tavaly az önkormányzatnak valamivel több mint 378 millió forint bevétele volt a bérlakásokból.

A KSH 2019-es adatai szerint Magyarországon összesen több mint 116 ezer bérlakás van – ilyen léptékű potenciális lakásprivatizációra utoljára a rendszerváltás utáni években volt példa, amikor a tanácsi ingatlanok bérlői vehették meg lakásukat. Az Utcajogász Egyesület elemzése emlékeztet rá – idézte a 444.hu –, hogy 1993-ban az Alkotmánybíróság a most javasoltakhoz hasonló intézkedéseket semmisített meg, sőt, a Böröcz-féle módosítás még azoknál is jobban csökkenti az önkormányzatok autonómiáját és a lakáspolitika mozgásterét. Az elemzés rámutat arra is, hogy az 1993-as lakástörvény alapján a műemléklakásokat mindmáig nem lehet megvenni – az új jogszabály csupán a meg nem nevezett műemléki hatóság hozzájárulását írja elő.

Sajtóértesülések szerint az I. ke-rületi képviselő eredetileg olyan előterjesztésen dolgozott, amely csak a műemléki védettség alatt álló ingatlanok, azon belül a budai Vár önkormányzati tulajdonban lévő, speciális helyzetű lakásainak megvételét tette volna lehetővé. Ebből lett a mostani, a lehetőségeket nagyon tágra nyitó javaslat, amely bírálói szerint nemcsak az önkormányzatok anyagi helyzetét rontja és társadalmi szerepét szűkíti tovább, hanem azokat is ellehetetleníti, akiknek nincs pénzük saját lakásra. Bővíti viszont a „hiénák” vadászterületét, mivel a törvény nem tiltja, hogy egy töredékáron megvett lakást másnap eladjon az addigi bérlő – akár annak, aki megelőlegezte neki a vételárat.

– A törvényjavaslat néhány ezer bérlőnek méltányolható előnyt jelent, de „igazi nyertesei az ügyeskedők, fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia lesz. Vesztes pedig az egész ország, mindenki, akinek nem volt olyan szerencséje, hogy önkormányzati bérleményhez jusson, és a fél életét le kell dolgoznia azért, hogy méltó lakhatása legyen” – reagált a Facebookon Karácsony Gergely. A főpolgármester közölte: az ellenzéki polgármesterekkel közösen minden törvényes utat végig fognak járni, hogy ezt megakadályozzák, ha kell, Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ugyanezt helyezte kilátásba Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere is, aki a Népszavának nyilatkozva „színvonal alatti tákolmánynak” nevezte a módosító javaslatot. Gémesi szerint kormánypártiak is tiltakozni fognak a tervezet ellen – ezt igazolja, hogy Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere Facebook-bejegyzésében a nemes egyszerűséggel „marhaságnak” minősített javaslat visszavonására szólította fel pártbeli képviselőtársát.”

Szerkesztői lábjegyzet: Ezt a törvénytervezetet nem tudom másként minősíteni, mint egy ooylan kirablást, amit akkor követnek el, amikor bizonytalan valaki abban, hogy még meddig lesz ráhatása döntésekre. Totálisan értelmetlen, ésszerűtlen, még választási kampány részeként sem fogható fel, mert inkább negatív, mint pozitív hatásai lehetnek a választók szemszögéből.

A szociális bérlakások azért vannak, hogy Önkormányzatok a nehéz helyzetben lévőkön, vagy épp fiatal párok közös életútjának segítése céljából létezzenek, és bizonyos értelemben körforgásban vannak, azaz átmeneti segédeszköz. Ebből adódóan mi értelme lenne annak, hogy akik ebben az átmenetben épp a lakásban tartózkodnak a lakás piaci árának töredékéért megvehessék az ingatlant és ezzel elvágjuk a jövőbeli rászorultaktól a segítség lehetőségét. Ilyen ötlettel csak az, azok állhatnak elő, akik valakiknek, vagy valamely érdek csoportoknak kedvezve akarnak törvényt alkotni, és ezzel fillérekért hozzájuttatni lakásokat olyanoknak, akik ebből búsás haszonnal fognak kiszállni. Kétségeink ne legyenek, akik jelenleg bérlők, azok valószíűleg a 30%-os vételárral sem rendelkeznek (na nem a budai várban lévő bérlőkre gondolok), így a lakásaik egyértelműen befektetőkhöz fognak kerülni, a mostani bérlők pedig majd kapnak érte valami csereingatlant, természetesen az adott lakás értékének a minimumán. Ennél pofátlanabb, lakás maffia érdekeit képviselő törvénytervezetet még nem találtak ki, szégyen arra, azokra, akik ehhez a nevüket adták, adják, viszont a 2022-es válsztások előtt sikerült egy újabb öngólt rúgni ezzel a Fidesznek

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest