2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Novák Előd egy évi képviselői tiszteletdíját ajánlaná fel, hogy az értékesítés alól megmenekült Saroktelek legyen a Trianon emlékpark, egyben közpark.

4 min read

Felajánlaná egy évi képviselői tiszteletdíját Novák Előd a Sarkotelken kialakítandó park céljára. Névjavaslata is van: Trianon emlékpark.

Novák Előd az alábbi nyilvános facebook bejegyzést tett, amiben a Saroktelek jövője szempontjából is javaslattal és egyben felajánlással élt:
 
Felajánlja egy évi képviselői tiszteletdíját Novák Előd az újbudai Trianon emlékpark létrehozására a botrányos módon beépíteni tervezett, de a civil összefogással egyelőre megmentett ún. Saroktelek helyén, miután az önkormányzat bár tavaly egyhangúan megszavazta a hiánypótló Trianon emlékpark létrehozását, de a június 25-én lejárt határidejű határozatot nem követte semmilyen intézkedés, még a hely kijelölése sem, így mulasztásos jogsértésben van az önkormányzat.
 
A főváros legnépesebb kerületében nincs emlékhelye a magyarság legnagyobb tragédiájának. Bár a zsidóságával kérkedő polgármester a Trianon emlékpark vitájában tett kísérletet arra, hogy az inkább a holokausztnak is emlékhelye legyen, a határozat végül úgy szólt: „Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 19 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy határozott, kinyilvánítja, hogy a XI. kerületben Trianon emlékpark kialakítását szükségesnek tartja, illetve a megvalósítását támogatja. Határidő: 2020. június 25. Felelős: dr. László Imre polgármester.” Mivel azóta sem történt semmi, most a Mi Hazánk Mozgalom képviselője felajánlja egy évi tiszteletdíját, ha az emlékpark létrehozásával egyúttal végleg megmenekülhet az ún. Saroktelek a beépítéstől.
 
Az Ulászló, Vincellér, Kökörcsin, Zsombolyai utcák által határolt ősfás területen, az egykori tüdőgondozó helyén ciklusokon átívelő beépítési kísérlet zajlik. Ezt az „ahol üres rész van, azt be kell építeni, profittá tenni” szemléletet folytatná a fideszes után a jelenlegi ellenzéki kerületvezetés. Két hatszintes társasházat építtetnének oda 42 lakással, 24 fát kivágva. A Mi Hazánk Mozgalom viszont emlékezteti a szivárványkoalíciót a választási ígéreteikre, hiszen a balliberális pártok azzal kampányoltak: Újbuda megtelt.
 
Bár a közfelháborodás nyomán az önkormányzati vezetés egyelőre meghátrált, de titkosították a pályázatra érkezett, csábító 710 millió forintos ajánlatot. Egyedüli képviselőként vett részt Novák Előd a pályázatok bontásán, ezért tudta nyilvánosságra hozni a számokat, azt is, hogy a legjobb ajánlatnak is része az építendő rendelő és parkoló 198 millió forintos, önkormányzati visszavásárlása, így 512 millió forint bevétele lehetne csak az önkormányzatnak a titkosított, de a Mi Hazánk által nyilvánosságra hozott önkormányzati értékbecslés szerint nettó 676 millió forintot érő ingatlan eladásából. Öt ajánlat volt 335 millió forinttól kezdve, kettő gyanúsan meghaladta a vélhetően kiszivárgott értékbecslést 700 és 710 milliós ajánlattal, de a lényeg, hogy összességében túl alacsony összegű pályázatok érkeztek az újbudai ingatlankiárusításra, ezért nem adják csak el egyelőre a telket. A Mi Hazánk Mozgalom mindent megtesz, hogy az ingatlan zöldterület maradhasson a Trianon emlékpark létrehozásával, mely mulasztásos jogsértése az önkormányzatnak.
 
 
 
A névkeresés előtt azonban a közparkká alakítás feltételeit kell megteremtenie az önkormányzatnak.  A civilek ebben partnerek lesznek!
Egyben várják  az Önkormányzat visszajelzését a további teendőkről, intézkedési tervükről.
 

Szerkesztői kábjegyzet: Újbudai lakosként örülök, hogy végül az Önkormányzat meghátrált, egyben remélem, hogy nagyon rövid időn belül érkezik olyan tájékoztatás, ami a Saroktelek jövője kapcsán fogalmazza meg az elképzelésüket, az ezzel kapcsolatos teendőket. Még ennél is szebb lenne, ha villámgyorsan létrehoznának egy olyan felületet, ahol a “közpark” további működése, működtetése kapcsán kikérnék az itt élők véleményét, ha már a civilekkel közös döntési folyamatról beszéltünk. 

Azt persze nem nagyon értem, hogy miért kellett titkosítani egy pályázat anyagát, ha folyamatosan átláthatóságról beszélünk, főleg ha az elhangzott ígéretek szerint ezekből a pályázatokból nem valósulhat meg egyik sem. És ha már sokan elnézést kértek Újbuda lakosaitól, amiért Őket nem kellőképpen meghallgatva hoztak rossz döntést, amit aztán most vissza kellett vonniuk, akkor lehet csatlakozni Novák képviselő úrhoz bűnbocsánat jelleggel és felajánlani némi aprópénzt a Saroktelek végleges kialakításának költségeihez.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest