2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Megvan a megállapodás: júliustól jön az EU-s Covid-igazolvány, de a keleti vakcinákra nem vonatkozik

5 min read

Megszületett a megállapodás, amit júniús elején kell jóváhagynni az Unio plenáris ülésén. – jelent meg a portfolio.hu oldalon.

Egyezségre jutott az Európai Parlament és a Tanács az EU-s digitális Covid-igazolásról, ennek értelmében július 1-gyel hatályba lép az EU-n belüli szabad mozgást lehetővé tevő rendelet – derül ki az Európai Parlament honlapján lévő közleményből.
  • Az igazolvány célja, hogy ismét szabadon lehessen mozogni az Unióban és fokozatosan megszűnjenek a korlátozások

  • A teszteket kedvező áron és könnyen hozzáférhető módon kell biztosítani

  • A tesztek megvásárlásához az uniós Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz járul hozzá legalább 100 millió euróval

  • Az egységes formátumú uniós digitális Covid-igazolványt minden tagállamban elfogadják majd

Az igazolvány papír alapon vagy digitálisan lesz elérhető. Igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy pedig már felgyógyult egy fertőzésből – vagyis három eltérő igazolványtípusról van szó. Közös uniós szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt másik uniós országban is elfogadják.

Az uniós digitális Covid-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak.

Védőoltások

A tagállamoknak el kell fogadniuk az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyaggal (jelenleg ezek a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinák) elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat. Az egyes tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel (ilyen például a Sinopharm vakcina).

VAGYIS AZ IDEHAZA SOKAK ESETÉBEN HASZNÁLT OROSZ SZPUTNYIK ÉS KÍNAI SINOPHARM VAKCINÁKRA VONATKOZÓAN NEM AUTOMATIKUS AZ UNIÓS IGAZOLVÁNY ÉRVÉNYESSÉGE.

Támogatás a megfizethető és elérhető teszteléshez

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót a SARS-Co V-2 fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni. A támogatással különösen azok járnak jól, akik naponta vagy gyakran ingáznak határon át munkába vagy iskolába, rokonokhoz, orvoshoz, a határ túloldalán élő szeretteiknek viselik gondját vagy szomszédos országban dolgoznak kulcsfontosságú munkakörben.

A tárgyalók megállapodtak abban, hogy szükség esetén a költségvetési hatóságok (azaz a Parlament és a tagállamok) jóváhagyásával a 100 millió eurón túlmenően további forrásokat is biztosít az Unió.

Csak megfelelő indoklás esetén lehet újabb utazási korlátozást bevezetni

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel. A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot.

Adatvédelmi biztosítékok

Az igazolványokat és az azokon található elektronikus bélyegzőket a csalás és hamisítás elkerülése érdekében ellenőrizni kell. Azonban az igazolványokban szereplő személyes adatokat a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem hoznak létre központi adatbázist. Az adatokat kezelő és befogadó szervek közintézmények lesznek, így az európaiak gyakorolhatják az általános adatvédelmi rendelet által biztosított jogaikat.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) szerint „ugyan a ma született megállapodás nem felel meg minden tekintetben a Parlament elvárásainak, azonban a jelenlegi helyzethez képest mindenképp jelentős előrelépést jelent többmillió európai számára. Az uniós digitális Covid-igazolvány helyreállítja a mozgás szabadságát az Unión belül, hiszen a tagállamok fokozatosan felszámolják majd az utazást gátló korlátozó intézkedéseiket. A megállapodással megtettük az első lépést a schengeni övezet helyreállítása felé” – mondta az Állampolgári Jogi Bizottság vezetője és a téma jelentéstevője, aki szerint az igazolvány július elsejétől lesz elérhető.

A következő lépések

Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az Állampolgári Jogi Bizottság, majd a júniusi plenáris ülésen (június 7-10.) a teljes Parlament szavaz. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest