2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az MSZP felfüggesztette Molnár Gyula párttagságát, újabb repedés a szövetség pajzsán…

3 min read

A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége a mai napon, egyhangú határozatával döntött Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről.

Felfüggesztették párttagságát
 

„A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége mai ülésén újra hitet tett a 2022-es kormány és korszakváltás szükségessége mellett. Azt akarjuk, hogy – a demokrata választási szövetség tagjaival együtt – szabad, igazságos, szolidáris és zöld Magyarországot hozzunk létre. Ennek érdekében az a célunk, hogy a demokrata választási szövetség előválasztásán minél több olyan jelölt váljon közös képviselőjelöltté és a Fidesz kihívójává, akiknek velünk együtt ez a célja, és hitelesen képviselik programunkat. Természetes szövetségesünkkel a Párbeszéd Magyarországért Párttal ezért indítunk közös jelölteket, és ezért állítottunk közös miniszterelnök-jelöltet az előválasztáson.

A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége tudomásul veszi, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni új szociáldemokrata politikánkat és nem támogatják új szövetségi politikánkat – amely a szociáldemokrata-újbaloldali-zöld pártok összefogására épül -, és ezért más politikai közösségben képzelik el politikai jövőjüket. De egyértelművé tesszük, hogy az ilyen döntés a politikai közösségünk, és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti” – írja közösségi oldalán a párt.

Molnár Gyula egyelőre nem reagált.

A döntés azután született, hogy Dobrev Klára szombaton bejelentette: Molnár Gyulát, az MSZP egykori elnökét támogatja a DK az ellenzéki előválasztáson a 18-as számú választókerületben, Budafokon és Újbudán.

A kampányrendezvényen Molnár nagy meglepetésre azt is elmondta, hogy ha nyer, a két párt megállapodása értelmében a DK frakciójába ülne majd be, ám az MSZP-t ettől még nem akarja elhagyni.

Most azonban úgy fest, a két párt között mégsem volt ez ügyben konszenzus.

Közben az MSZP-Párbeszéd egy politikai alku részeként épp visszaléptetni próbálja Barabás Richárdot Újbudán az előválasztáson. Kérdés a mostani hír tükrében végig viszik-e ezt a visszaléptetést, vagy pálfordulat történik és mégis csak elindítják a jelöltjüket harmadikként. Nem is olyan régen a Momentumról mondták az ellenzéki összefogáson belül, hogy hátbaszúrta a szövetségeseit, amikor a Saroktelek ügyben a közös és egységes meghátrálást megelőzve jelentette be Orosz Anna, hogy nem támogatják a továbbikban a Saroktelek eladását. Kíváncsi vagyok most a DK lépését értékelik-e hátbaszúrásnak ? Igaz ez most nem a teljes összefogást érinti, “csak” az MSZP-Párbeszéd szövetségét. Ha tovább élesedik az egyre szélesedő viszály, akkor várhatóan az ellenzéki összefogás ugyan egységben maradva,  3 kisebb csoportba rendeződik: MSZP-Párbeszéd; Momentum-LMP; DK-Jobbik.. 

De az újbudai előválasztás végeredményét is boríthatja, ha az MSZP-Párbeszéd ellenlépésként nem a DK jelöltjét fogja támogatni, azaz GY. Németh Erzsébetet, hanem a momentum részéről Orosz Annát. Nem mondhatjuk, hogy a pártok nem gondoskodnának arról, hogy ne legyen naponta újabb és újabb fordulat az összefogáson belül, egyre több a repedés az összefogás pajzsán, pedig még az előválasztás is közel 3 hónapnyira van. 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest