2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egy lakópark Újbudán, ami megpróbált zöldbarát, energiatakarékos otthonokat, élhető nagyságú közösségi tereket teremteni belesimulva a környezetébe.

7 min read

Újbudán,  Őrmezőn a Mikes Kelemen és az Őrmezei út közötti hatalmas, közel 1,6 hektáros, ősfás telken épült meg a Metrodom Őrmező lakópark.

A csöndes, kertvárosi negyed igazi békés kis sziget Újbudán, mindössze 2 buszmegállónyira a Kelenföldi vasútállomástól és a 4-es metró végállomásától. A lakópark a klasszikus amerikai minta szerint épült meg, a teljes telket kerítés zárja körül, így a parkosított kertet, illetve az ottani lakóépületeket csak a lakók közelíthetik meg. A telken a házak között csak gyalogos közlekedés van, az autók a telekhatáron lévő lehajtókon keresztül jutnak be a házak alatti teremgarázsokba, így nem zavarják a nyugalmat. A lakóparkban összesen 189 lakás van, melyek összesen 7 darab, négyemeletes lakóházban találhatóak, így biztosítva a családias légkört. 

Június 18-án és 19-én Nyílt Napot tart a cég a lakóparkban, hogy mindenki megtekinthesse a korszerű technológiájú épület együttest, egy mintalakást és persze a közösségi teret is. A lokálpatrióta is kint járt 18-án és interjút készített Kricsfalussy Tamás értékesítési igazgatóval. A riportot több kisebb klipre vágtam, hogy mindenki saját érdeklődésének megfelelően kapjon választ a kérdéseire.

A riport előtt tekintsük meg 1,5 percben hová is érkezünk, akár már ma, ha ellátogatnak szombati nyílt napra.

Mitől más, mitől nem szokványos lakótelep ez ?

Nagyon fontos szempont volt az építkezésnél a lehető legtöbb zöldfelület megőrzése, nagyon sok 25-30 éves fát is sikerült megmenteni és új növényzeteel is gazdagította az építő cég a lakóparkot. Az építészek általában épületben gondolkodnak és nem pedig kertben, mi ezt fordítva értelmeztük… de hogyan fogalmaz erről az értékesítési vezető ?

Amit feltétlen ki kell emelni a riportból !

Olyan mennyezeti fűtési-hűtési rendszer lett kialakítva, ami száműzte a lakásokból a légkondiciónáló berendezéseket és a fűtőtesteket is.

A légkondiciónálók hiánya kívülről a vizuális szennyezést csökkenti, belül pedig hozzájárul a felső légúti és egyéb betegségek kialakulásának csökkentéséhez. A fűtőtestek hiánya teret szabadít fel, és nem mellesleg a rendszernek köszönhetően 10.000 Ft/hó körüli összegben realizálódik egy 60-70nm-es lakás téli fűtési díja !!!

És mi a helyzet a parkolással és a lakótelepen kívüli parkolással ? Vajon Őrmező parkolási gondjait tovább terheli-e az a lakópark. Válasz a rövid, ötperces riportban.

A lakóparkon belül nincs autós közlekedés, így balesetveszély és levegő szennyezés sem. A gyerekek gondtalanul birtokba vehetik a teljes park területét.

A parkolok diszkréten, láthatatlan módban rejtőzködnek a lakópark alatt, ahová az Őrmező és a Mikes Kelemen utca felöl is van behajtás. Nem kell tehát csomagokat cipelve bejárnunk az olykor nem kis távolságokat az épületek között, ráadásul szintemelkedéseket is leküzdve, de cserében az autókkal sem kell behajtani az adott épület kapujáig.

AZ autók belső területről történő kitiltása abban is segít, hogy az egészen elképesztő csendet, nem ideértve a madarak csicsergését, ez se törhesse meg. Az Egér út irányából semmilyen zaj nem szűrödik be, így teljes nyugalomban lehet egész nap élvezni a kikapcsolódást, a pihenést.

Közösségi tér és "Okos Lakás" azaz milyen hozzáadott értékekkel bír ez az Őrmezei lakótelep ?

Szabadtéri medence, szauna, játszóház, edzőterem, kerti sütögető és mindez elrejtve a külső környezet kíváncsi szemei elöl.

A lakásik pedig a XXI. század okos eszközeit illetve okos eszközök kapcsolódási pontjait sorakoztatja fel, az okos lakás mellett már megjelent az Okos épület funkció is.

Tervek a Metrodomnál, azaz mikor és hol épül újabb lakópark Újbudán. A riportból erre is választ kapunk, előre annyit, hogy Dunapart és az Őrmezei lakóparknak cirka a 3x-a lesz...

Szerkesztői lábjegyzet

Újbuda megtelt !

A mondat igaz és ennek megfelelően kell cselekedni, viszont civilként azt gondolom, hogy a már kiadott és/vagy épp  befejezés előtt álló építkezések esetén , vagy a jövőben esetleg, szabályozott módon kiadott építési engedélyek tekintetében azokra az ingatlanokra mondjunk igent, amelyek az Őrmezei Lakóparkhoz hasonlóan környezettudatos, a zöldintenzitást inkább növelő (pl. rozsdaövezet), energitakarékos, sőt a felhasznált energiát újrahasznosító, élhető nagy zöld területeket a házak között hagyó, közösségi tereket, és fejlett parkolási rendszereket biztosítanak. 

Nagyon fontos kiemelni ( a riportban is elhangzik), hogy  láthatatlan parkolóban az kocsibeállók közül nem kevéshez elektromos töltési rendszer is került, ezzel is a környezetbarát rendszerek felé terelve az ott lakókat. De nagyon fontos és tudatos lépés a hűtési és fűtési rendszernek az olyan kialakítása is, ami száműzi a hagyományos légkondiciónálókat és a radiátorokat, ahol a hőfelesleg vagy hőhulladék pl. közösségi terek fűtési-hűtési rendszerének az alapja. 

Természetesen van még hová fejlődni, hiszen az esővíz elvezetés és újrahasznosítás, vagy nagy tetőfelületek esetén a napenergia hasznosítása még környezettudatosabbá és visszafogott energiafelhasználóvá tehet egy lakótelepet, de azt gondolom az általunk ismert lakóparkokhoz képest a Metrodom máris jóval többet tett abba az irányba, amit mi civilek, Lokálpatrióták itt élők elvárnánk.

Az utolsó riportból az is kiderül, hogy igen, van olyan ingatlanfejlesztő, aki tudatosan keresi a kapcsolatot a helyi önkormányzattal és szinte önmaga ajánlja fel, hogy milyen módon vehet részt az infrastrukturális fejlesztésekben és messze nem csak a lakópark zárt területén belül. Az Őrmezei lakótelepnél is a külső környezet és parkolók kialakítása az ott élők számára apró, de fontos segítség. Bár a riportban nem hangzott el, de Tamással történt további beszélgetésünk során említette, hogy  amikor ennek a lakóparknak az építése elindult, felajánlották, hogy beterveznek az építkezésbe egy orvosi rendelőt is  nem csak a lakópark lakóinak, de alapvetően nem találtak fogadókészségre akkoriban. 

Végül meg kell említenem, hogy amikor a helyszínre értem egyből feltűnt, hogy a lakóépületek tetőszintje az ott található fák lombkoronájának szintjén volt, így gyakorlatilag belesimul a környezetébe az ingatlan. Értékelendő, hogy nem a gigantománia jelentkezik, nem toronyházakat álmodnak, nem a minél nagyobb beépítés lehetőségében gondolkodnak. Ahogy az értékesítési vezető nyilatkozatában is elmondta, az építészek általában épületekben gondolkodnak, a Metrodom viszont kertekben gondolkodik, amelyeket épületek szegélyeznek.

Ez persze csak az én véleményem, de most itt a lehetőség, ma még a Nyílt nap lehetőséget ad, hogy mindenki megtekinthesse és kialakíthassa saját álláspontját, ráadásul a Metrodom csapata, nagyon finom hűsítőkkel, kávéval, fagylalttal kedveskedik az odaérkezőknek, hogy a kánikula elviselhetőbb legyen az épületek között. A nagy meleg viszont egyben teszteli az épületek természetes hűtési rendszerét, próbálja ki ezt is, ha arra jár ma 10 és 16 óra között. Aki ezt követően elküldi számomra tapasztalatait, észrevételeit, azt amennyiben kéri vágatlan formában megjelentetem ennél a cikknél.

A még eladó lakások száma napról napra csökken, így érdemes időben gondolkozni. A lenti alaprajra kattintva betekintést nyerhet, hogy az adott épületek közül melyikben, melyik szinten még melyik lakás eladó. Beköltözés ideje várhatóan augusztus első napjaiban, így a gyermekek, már az új környezetből kezdhetik meg iskolai tanulmányaikat.

És a végére egy kis kedvcsináló videó, akár a vásárláshoz, akár a mai nyílt naphoz 🙂

További információk az őrmezei Metrodom lakótelep weboldalán

ITT

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest