2021.12.01.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Gazdagréten tegnap valóra vált egy 30 éve ígérgetett projekt, megnyílt a Gazdagréti Tanuszoda…

7 min read

Már nem csak egy 30 éve emlegetett terv az uszoda Gazdagréten, hanem hivatalosan is valóság!

Jó munkához idő kell, de hogy ennyi 🙂 Kormányok és önkormányzatok váltották egymást az elmúlt 30 évben és mindegyik oldal politikai kampányának egyik főígérete volt és egészen ideáig maradt is a Gazdagréti Tanuszoda.   A Mi kis uszodánk már-már jelképpé vált a politikai pártok soha meg nem valósult ígéreteinek. Szerencsére  valamilyen okból Simicskó István, kerületünk parlamenti képviselője felkarolta végre az ügyet és elindult, majd mostanra el is készült, átadásra került tegnapi nappal az uszoda ! (gazdagréti lakosként őszintén szólva pont nem érdekel, hogy mi volt az oka az ügy felkarolásának, az sem izgat, hogy választási kampány része-e vagy sem, és azt gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Mi egyszerű válsztópolgárok beérjük azzal, ha a medencében leúszhatunk pár hosszat )

Jó az időzítés is, hiszen pont beköszöntött a Kánikula és az itt élők bármit megadnának egy tempós uszásért vagy csak némi csobbanásért.

A Gazdagréti Tanuszoda, egy 6×10 méteres kicsi és egy 15×25 méteres nagy medencével rendelkezik, így összesen 435 négyzetméter vízfelülettel gazdagodott Újbuda.

A kormányzati támogatásból megvalósult uszodát a Nemzeti Sportközpontok fogja üzemeltetni, amely a gyermekek úszásoktatásának kiváló helyszíne lesz, mely többek között kaput nyithat a vizes sportágak utánpótlásának is. Keddtől már sportolni vágyókat fogadó intézmény oktatási feladataiban Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszóiskolája is szerepet kap.

Oktatási időn kívül pedig az újbudaiak frissülhetnek fel az új létesítményben. Nos ez használat, annak feltételei, költsége, esetleg gazdagrétiek kedvezmény rendszere mindenki számára izgalmas, de erről nem jelent meg hivatalos információ, azoban egy ott dolgozó szerint, akit kérésére nem említek nevén az alábbiak tudhatóak:

Hétköznap 8-18 hétvégén 9-18 között lesz nyitva.
Oltási igazolvánnyal lehet menni.
Felnőtt jegy 800 Ft, gyermek 400 Ft.
 
Egyenlőre semmilyen információs tábla nem látható, így arról sincs infó, hogy Gazdagréti lakosnak jár-e bármilyen kedvezmény, de egyéb kedvezményekről sincs info (családi, 60+, Sinosz, MVGYOSZ, Mozgássérütek, stb). SZép kártya használatának lehetőségéről sem tudni.
A kedvezményeken túl még nem tudható, hogy kerekesszékkel közlekedők számára megközelíthető-e illetve használható-e a létesítmény. Parkolót az uszodához ismereteim szerint az Önkormányzat épített, de ennek befogadóképességéről és hogy ez elegendő lesz-e, vagy a szemben lévő lakótelep utcáiban fogja-e tovább növelni a parkolási káoszt, azt még nem lehet tudni. A mai nap igyekszem ezekre a kérdésekre is beszerezni az információkat.

Az örömömbe azért pici szomorúság is szorul, hiszen egy ilyen esemény kapcsán szerintem illett volna helyi médiaként meghívást vagy legalább értesítést kapnom, hogy én is tájékoztathassam az újbudaikat és leginkább a gazdagrétieket, de hát ez most így alakult. Szerencsére figyelek a történésekre, így éppen csak lekésve tudok tájékoztatást adni az itt élőknek.

Azonban az dícséretes, hogy az épület átadása nem lett politikai kampány része, hiszen láthatóan nem nagyon verték nagy dobra a megnyitót…

Független hírportálkánt azonban mindig teret adunk minden oldal, érdekelt véleményének, így íme Dr. László Imre, kerüeltünk polgármesterének megjelent nyilatkozata:

“Párthovatartozástól függetlenül természetesen mindenki örül annak, ha átadnak egy fejlesztést Újbudán. Pláne akkor, ha éppen egy kánikulahullám idején vehetnek birtokba egy 80 fő befogadására alkalmas, két tanmedencés uszodát Gazdagréten. Az örömbe azonban több kis üröm vegyül. Az első, amikor az adófizetők meglátják a számla végösszegét.
Nettó egymilliárd forintos költségvetési forrásból kialakított beruházásról van szó!
 
A Fidesz-KDNP átadásra írt közleménye joggal sajnálkozik, hogy több évtizedet kellett a helyieknek várni egy használható uszodára. Ez részben a jelenlegi kormánypártok szokásos közpénzt szóró és hanyag magatartása miatt alakult így az utóbbi időben. Tavaly pont az Átlátszó derítette ki és dolgozta fel, hogy csak a harmadik próbálkozásra sikerült eljutni egy érvényes közbeszerzés lezárásáig a gazdagréti uszoda-projektben, amit a Laterex Építő Zrt. nyert meg nettó 870 millió forintért.
Kiderült az is, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében országszerte húztak fel egy kaptafára tanuszodákat, amiket kezdetben még csak 300 millió forintból valósítottak meg. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter, kerületünk jelenlegi országgyűlési képviselője még 2013-ban azt ígérte, hogy az összes beruházás 2015-ig elkészül. Ma 2021. június 21-e van.
 
A „minőségi” Fidesz-KDNP munka receptjét egyszerű összegezni: háromszor annyiért és hat év csúszással. Lehet tapsolni azoknak, akiknek ez tetszik.
A másik üröm az, hogy Újbuda alpolgármesterét biztonsági őrök akadályozták meg, hogy az átadáson részt vegyen. Utóbbiak közlése alapján “fentről” jelezték nekik, hogy Bakai-Nagy Zitát nem lehet a rendezvényre beengedni, őt nem. Így örül együtt Simicskó azokkal, akiket megválasztottak arra, hogy sokévnyi közpénzfosztás után rendet tegyenek és békét hozzanak Újbudának.
Természetesen kibírjuk az illetlenség ezen példás megnyilvánulását, amely ismét csak Simicskó és csapata kultúráját minősíti.”
 

Szerkesztői lábjegyzet: Amennyiben valóban nem enegdték be a helyi önkormányzati képviselőt, aki ráadásul alpolgármester is az súlyos hiba, de nagyon nem lep meg a mai magyar politikai közéletet, az oda-vissza acsarkodást és egymásra mutogatást ismerve…(erről már több cikkben is írtam a Lokálpatriótán) Bár egyrészről mint írtam dícsérem, hogy nem evrték nagy dobra, így nem politokai kampány része lett az átadó, de ennek az információnak a birtokában elítélem a kirekesztést, és ezek szerint valamilyen formában mégis csak politikai kampány része lett az átadó. Nagy kár, hogy ez megtörtént…

Természetesen azt is meg kell jegyeznem – nem cáfolva vagy megerősítva a Polgármester úr állításait az építkezés kapcsán – hogy bizony ez 30 év már-már csipkerózsika álomba merült ígéretének a felébredése, és ezen 30 év alatt bizony jobb és baloldali kormány is volt, és mindegyik ígéretében ott szerepelt az uszoda átadása, így helyi lakosként azt kell mondjam közös az a bizonyos felelősség. Sajnos ez azt mutatja, hogy a rendszerváltás utáni időszak különböző politikai kampánybeszédeinek egyik kedvelt színfoltja volt ez az inézmény, de az alapkő letételénél tovább sosem jutott eddig. Gazdagrétiként engem már elsődlegesen nem az érdekel, hogy végül mennyiért készült el, mert 30 év után már csak az számít, hogy végre átadták. Még pici gyermekeim voltak, amikor ideköltöztem Gazdagrétre és ennek egyik oka pont az uszoda volt. Nos azóta felnőtt nő mindhárom lányom, és már önálló életüket élik, de számomra az is öröm, hogy a ma fiataljainak, gyerekeinek végre átadták. Azt gondolom mindkét oldalnak érdemes lenne önvizsgálatot tartani, hogy mitől tartott ez 30 évig, és egymásra mutogatás helyett (amit már megszoktznk) mindenki felfedezné a saját hibáit és felelősségét ebben a történetben.

Pár héttel ezelőtt a DK újságjában jelent meg, hogy Gy. Németh Erzsébet azt ígéri, hogy megválasztása esetén átfogja adni a Gazdagréti Uszodát. Nos akkor picit megijedtem, hogy ha ez igaz, azaz van valamilyen nem nyilvános infója Zsókának, akkor újabb egy évet várhatunk az átadóval a már elkészült uszodánál. Tény, hogy volt egy műszaki hiba a tervezett megnyitót megelőzően még tavasszal, de most örömmel konstatálom, hogy emiatt csak néhány hetet csúszott az átadás.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest