2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A 10 millió Fa kerületi szervezetének hívására öntöztek fákat az újbudai civilek és momentumos fiatalok

4 min read

Kétségtelenül Magyarország egyik legmenőbb civil szerveződése manapság a 10 millió Fa közösség, amely nevéhez illően azt tűzte ki célul, hogy minden magyar ember után egy-egy új fát ültessen hazánkban.

Tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar társadalom környezettudatos szemléletformálásához és követendő példát mutatnak abban is, hogy az állampolgári részvétel és önszerveződés mennyire kulcsfontosságú ahhoz, hogy igazi változást történjenek rendszerszinten is. Nálunk, Újbudán is megalakult már az önkéntes faültetők helyi csoportja, akik az elmúlt másfél esztendőben több tucat fa elültetésével járultak hozzá kerületünk zöldebbé és oxigéndúsabbá tételéhez.

A munkának azonban csak az első lépése az ültetés, a facsemetéket bizony gondosan és szorgalmasan öntözni is kell. Az elmúlt héten ránk zúduló kánikula pedig különösen is sürgető feladattá tette ezt.

A 10 millió Fa kerületi szervezetének hívására  az Újbudai Momentum is gyorsan kancsót és vödröt ragadott és mintegy 10 önkéntesünk – köztük Daám Alexandra önkormányzati képviselő – hordta hétfő este a vizet, hogy jól megöntözzük azt a 27 fát, amelyet korábban az Előpatak, a Homonna és a Dayka Gábor utcákban ültettek a környékbeliek.

A Momentum csak biztatni tudunk mindenkit, hogy csatlakozzon a 10 millió Fa kerületi közösségének Facebook csoportjához , ahol rendszeresen lehet értesülni hasonló akciókról. Akinek pedig van egy szabad órája, menjen a nyári melegben fát locsolni vagy majd az ősz folyamán fát ültetni. Hiszen Újbuda zöldítése mindannyiunk közös felelőssége.

 

Micsoda csoda-csapat! 💚 írta

Reith-Árvai Luca  facebook bejegyzésében….

Büszkén jelenthetem, hogy ma egy jóval felkészültebb, profibb és aktívabb öntözést tudtunk csinálni.👍
Köszönik a fák mindenkinek, aki segített, név szerint: Oroszné Majoros Juditnak és lányának Micinek, Zsuzsanna Gyeőrynek, Demeter Tamásnak, Péter Reithnek, Farkas Józsefnek és családjának illetve az Előpatak utcában a hölgynek a vízért és külön nagy köszönet és pacsi Daam Alexandra Momentumos 💜 10 fős csapatának! Nagyon gyors, hatékony és élvezetes volt így csapatban a munka, 30 perc alatt végeztünk is! 🌳
☀️Ha marad a kánikula, akkor lesz még öntözés. 💦 Maradhatunk a hétköznap esténél, úgy látom, hogy így többen érnek rá.
Továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy jöjjön és tegye hozzá a munkáját, mert ettől lesz gyönyörű és egészséges minden fánk !
 

Szerkesztői lábjegyzet: csak biztatni tudok mindenkit, legyen bármely párt tagja, vagy “csak” egy újbudai civil lakos, hogy támogassa az ilyen akciókat, vegyen részt az öntözésben, hiszen mindannyian a zöld, élhető Újbuda visszaszerzéséért küzdünk, a fáink megmentésén fáradozunk saját eszközeinkkel.

A “nagypolitka” helyett inkább igy, ilyen tevékenységgel kell visszanyerni az itt lakók, a szavazópolgárok bizalmát. Nem frakció fegyelembe fagyott, propaganda szövegeket hozsannázó emberekre van szükség, hanem cselekvő, az itt élőket, a civileket és persze a természetet támogató emberekre. Nem megosztottságra vágyunk, hanem éppen fordítva, szeretnénk visszakapni az egymásba vetett bizalmunkat, a régi barátokat, a mosolygós szomszédokat. Irtsuk ki a politikát és a politika által gerjesztett acsarkodást a családjainkból, és inkább fordítsuk a felszabaduló időnket és energiánkat pl. a 10 millió Fa közösség munkájának segítésére. De ha már odáig eljutunk, hogy képesek leszünk kezet fogni azokkal is, akik nem a klónjaink és így akár másként gondolkoznak bármiről is, ha adunk teret, időt mások megismerésére, meghallgatására, akkor biztos vagyok abban, hogy a gyerekeinknek, az unokáinknak még van esélye, lehetősége egy normálisabb világban élni, többek közt harmóniában a természettel. 

Nem csak a klimaváltozásból adódó visszafordíthatatlan folyamatok szempontjából vagyunk a 24 órában, hanem az emberek közösségének, egymás tiszteletének és szeretetének a megőrzése szempontjából is. Itt az idő, hogy mindannyian vödröt, kancsót, kannát ragadjunk, és miközben életet adunk egy fának a locsolással, elgondolkozhatunk azon is, hogy adunk-e életet, reményt, esélyt önmagunknak és mindazoknak, akikkel egy házban, egy utcában, egy kerületben, egy országban és akár egy azon bolygón élünk. 3 gyermeket neveltem fel, így nem tehetem meg, hogy ne legyek optimista és remélem hogy eljutunk oda, hogy a politikai élet szereplői, pártjai is acsarkodás és egymásra mutogatás helyett a vízzel teli vödröt, kannát válasszák, és még az sem fog zavarni, ha olykor eltérő véleményünk okán rám-rám loccsantanak egy kis vizet.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest