2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mennyire vesszik komolyan a helyi politikai szereplők a helyi, ráadásul független médiát ? Mennyire akarják a lakosságot informálni a pártok, képviselők ?

10 min read

„Vissza kell adni a regionális médiumok szerepét és elveszett presztízsét. Ismét életre kell kelteni függetlenségüket, kiegyensúlyozottságukat, és garantálni kell, hogy ne kerülhessenek politikai befolyás alá.”

  • idézet az Ellenzéki Összefogás Közös Alap Programjának Szabad Magyarország/Média és Sajtószabadság cikkelyéből. Magával az elvvel maximálisan egyetértek, és bizony itt az idő, hogy a „független” sajtó valóban független azaz minden oldaltól, politikai párttól, kormánytól, de még az álcivil szervezetektől is független legyen, ami nem azt jelenti, hogy maradjon távol a politikától, hanem hogy kiegyensúlyozott legyen tartalmi szempontból, adjon lehetőséget minden oldalnak a megszólalásra, és ha már kérdez, akkor tisztelje mega kérdezettet azzal, hogy vágatlanul, teljes terjedelmében közli az általa elmondottakat. Ha pedig terjedelmi okokból ez nem megoldható, akkor az a minimum, hogy a kérdezettnek a megjelenés előtt elküldik a megjelentetendő anyagot, hogy annak éppen a megvágott tartalma miatt lehetősége legyen ellenőrizni, hogy az nem a tartalom olyan típusú kimagozása, esetleg politikai elfogultságre mutató zanzásítása, ami már felér a tartalom hamisításával. Külön ki kell emelni ilyen szempontból a szövegkörnyezetből történő tartalom kiemelést, és ezáltal nem valós jelentés tartalom megjelenítést, ne dj más szövegkörnyezetbe helyezést.
  • Természetesen nincs azzal semmi baj, ha vannak és lesznek is (sőt erős többségben lesznek) az olyan média termékek, amelyek egyértelmű politikai befolyás alatt állnak akár tulajdonosi szerkezetük, akár gazdasági függőségük, vagy teljesen egyértelmű és egyoldalú politikai állásfoglalásaik által, csak akkor ezek tekintetében felejtsük már el a független jelző odabiggyesztését, mert az olyan médiumok maximum a még fel nem fedezet marslakóktól függetlenek.
  • Fentieken túl azonban az is nagyon fontos, hogy médiát, és ezen belül is főleg a független médiát vegyék már komolyan a politikai pártok mindkét oldalon, és ezen belül is a fenti idézetben is megjelölt regionális vagy annak is egy szűkebb, a lokálos médiát, ugyanis az ilyen szűkebb, kisebb médiák, főleg ha függetlenek az elsődleges kapu az adott területen élő közösségek és ne feledjük el egyben választópolgárok felé

 

Miért is éreztem fontosnak ezt az utolsó mondatot kiemelni ?

A Lokálpatrióta, mint Újbuda független hírportálja büszkén vállalja a független jelzőt, és ahogy az impresszumban is megfogalmaztam LAKÓPOLITIKÁT folytat, azaz az Újbudán élő embereket igyekszik kiegyensúlyozottan és pártatlanul informálni, egyben képviselni őket problémáik, felvetéseik vagy épp segítő, javító szándékú ötleteik megjelentetésével.

A Lokálpatrióta arra is büszke, hogy bármelyik politikai pártnak, oldalnak, politikai tömörülésnek, kormánynak, vagy épp civil egyesületeknek, helyi vállalkozásoknak, lakóközösségeknek, sőt akár magánszemélyeknek is lehetőséget ad, hogy információjukat, véleményüket eljuttassák a hírportálon keresztül az itt élőknek. (Természetesen nem kampány szövegekre és választási kortesbeszédekre adom a felületet, de ez nem zárja ki a saját politikai ideológia mentén történő információ szolgáltatást vagy épp párbeszéd kezdeményezését a lakossággal. Soha senkinek nem vágtam meg, zanzásítottam a riportját vagy általa elküldött híranyagot, mert fentebb leírtak alapján is remélem egyértelmű, hogy számomra a „független” szó használata esetén ez sem férhet bele akár technikai, terjedelmi okokra hivatkozva. Végül a Lokálpatrióta felvállalja, hogy a LAKÓPOLITIKA felvállalása egyben a Civilek, Civil Szervezetek, Egyesületek támogatását, ügyeinek felkarolását jelenti, de ez sem egyoldalúan, hiszen minden érintettnek, minden esetben helyet adok a reagálásra. (Az egy más kérdés, hogy ezzel többnyire alig élnek, de mint tudjuk, olykor a csend, a hallgatás beszédesebb, mint a kimondott szó)

Bárki aki átböngészve a Lokálpatrióta tartalmát illetve annak egy részét úgy gondolja, hogy a Lokálpatrióta méltánytalanul használja a független jelzőt, az nyugodtan írásban, vagy akár egy személyes video interjú keretein belül ezt elmondhatja, és ezt is vágatlanul fogom megjelentetni, természetesen élve a tőlem megszokott szerkesztői lábjegyzet lehetőségével, ami valójában ebben az esetben az elhangzott állítás cáfolása vagy elismerése lesz. Azt gondolom az elmúlt 9 hónap megjelent cikkei alapján nincs okom attól tartani, hogy jogtalanul használnám a független jelzőt.

Éppen ezért állok értetlenül azelőtt, hogy kerületi szinten rendre nem kapok értesítést sem a Fidesz helyi szervezete, sem az ellenzéki összefogás pártjai, sem az önkormányzat és azon belül a helyi képviselőktől, helyi szinten fontos események sajtótájékoztatóiról és/vagy közleményeiről. Nem a sértettség beszél belőlem, mert aki olvassa hírportált az pontosan tudja, hogy teljesen hidegen hagy minden politikai párt, sőt úgymond a  „nagypolitika” is, nem tőlem veszik el így az információt, hanem attól a több mint 100.000 olvasótól, aki már megtisztelte az oldalt a jelenlétével. Ezek az olvasók újbudai polgárok, lakosok, civilek, és nem elfelejteni, hogy választópolgárok is, akár az előválasztás, akár a 2022 tavaszi parlamenti/országgyűlési választáskor.

Természetesen ez a politikai pártok szempontjából egy öngól, hiszen egy 160.000-es lakosú Újbudán azt gondolom elég szép olvasottságnak tekinthető pár hónap alatt a százezres szám átlépése, még akkor is ha ez nem 100.000 embert, hanem 100.000 látogatót jelent, azaz természetesen vannak aktívabb és vannak időszakos olvasók is ebben a számban. Ráadásul a nemzetközi, oldalak látogatottságára és ezen belük még számos fontos látógatói szokásra rámutató, erre szakosodott portál visszajelzései alapján a Lokálpatrióta mérési adatai alapján az oldal látogatottsága, az egy látgató által elolvasott tartalmak mennyisége és minden egyéb adatban is folyamatos, dinamikus növekedés mutatható ki.

Reményeim szerint ez is elsődlegesen a lokális és a független tartalomnak köszönhető, és ezúton is szeretném megköszönni minden Újbudai lakosnak, hogy rendszeres olvasói a hírportálnak, hogy napi szinten megtisztelnek a véleményükkel, kérdéseikkel és bizalmat szavaznak abban, hogy problémáik, felvetéseik, ötleteik tekintetében képviselhetem őket a lokális média lehetőségei mentén.

Csak az elmúlt néhány napban történt szerintem fontos, elsődlegesen lokális jelentőségű ügyben pont úgy nem kaptam semmilyen információt, tájékoztatást, meghívót, invitálást sajtótájékoztatóra a Gazdagréti Tanuszoda átadása kapcsán, ahogy az ellenzéki összefogáson belül a Momentum és a Párbeszéd közös sajtótájékoztatására sem, ahol Barabás Richárd bejelentette, hogy visszalép az előválasztástól és egyben Orosz Anna alpolgármestert, egyben a Momentum vezetőségi tagját fogja támogatni innentől. DE számtalan példát mondhatnék ezzel kapcsolatban, hiszen átadott, felújított játszóterek, vagy épp kerületi kulturális események szintjén sem jut eszébe egyetlen szervezőnek sem, hogy talán a Lokálpatrióta olvasótábora, akik nem mellesleg helyi lakosok is megérdemelnék az információt. lehet azt gondolni mindkét oldalon, hogy a saját, rendre puhán kérdező „lakáj” médiát bőven elegendő meghívni egy eseményre. Igen ez is egy döntés, de ne gondolja senki, hogy az itt élők többsége, tömege kiéhezetten várja és olvassa ezeknek a médiáknak az erősen szortírozott, megvágott, kiegyensúlyozottnak éppen nem mondható információit. Mivel igyekszem elég sűrűn megszólítani kerületi politikusokat is, illetve informális csatornákon keresztül, sőt olykor maguktól az érintettektől is megerősítést kaptam, hogy rendszeresen olvassák, követik a Lokálpatrióta híreit, így azt biztosan nem mondhatja egyik oldal sem, hogy azért nem törekedtek a meghívásra, az információk átadására, mert fogalmuk nincs a hírportál létezéséről.

Sebaj ennek ellenére utána mentem fenti két ügynek is, és kérdéseimre válaszokat kaptam, majd meg is írtam, hogy tájékoztassam az itt élőket. A Gazdagréti Tanuszoda megnyitásáról készített tegnap 2 cikknek több ezer olvasója lett röpke pár óra alatt, ezzel is visszaigazolva, hogy lokális tartalmak tekintetében bizony sokan figyelik, követik a Lokálpatriótát. Mivel ez a cikk elsődlegesen a gazdagrétieket érintette, így az olvasók zöme is nagy valószínűséggel onnan került ki. Ha ez így igaz, akkor érdemes összevetni Gazdagrét és közvetlen környékén élők számát az hírt elolvasok számával, és ez alapján én büszke vagyok arra, hogy ilyen sokan informálódtak az eseményről és úgy általában az uszoda lehetséges használatáról, belépési díjakról, kedvezményekről, stb. a hírportál segítségével. Hasonló számokról tudok beszámolni egy pár nappal korábban is, amikor Orosz Anna és Cseh Katalin járt Gazdagréten, én pedig „kéretlenül 😊”  ugyan, de megjelentem és videoriportot készítettem velük. A kéretlent azért írom, mert erre sem kaptam semmilyen értesítést, pedig a Momentumnál is pontosan tudnak az oldalról, de még arról is, hogy a hírportál egyetlen tulajdonosaként, szerkesztőjeként, „alkalmazottjaként” ráadásul gazdagréti lakos vagyok, tehát duplán érdekelt. Sebaj ezt is megtudtam és ott voltam, de az továbbra is kérdés marad, hogy jó gondolat, követendő példa-e, ha a független és regionális, lokális média szerepének fontosságáról beszélünk, de közben látványosan figyelmen kívül hagyjuk az ilyen típusú média tájékoztatását. Én adtam teret, lehetőséget és cenzúra mentességet, de lássuk be így nehéz, mert ahogy minden máshoz, ehhez is két fél kell.

Alapvetően pozitív beállítottságú ember vagyok, így ezt a cikket is pozitív gondolattal zárnám, így négy helyi önkormányzati képviselőt szeretnék kiemelni, akik az első perctől korrekt módon minden kérdésem kapcsán a rendelkezésemre álltak, és maguktól is sok esetben tájékoztatást adtak, küldtek. A négy képviselő 4 különböző párt tagja és hangsúlyoznám az egyéneknek és nem a pártjuknak küldöm ezúton is a köszönetemet (ezért kis nem írom a párt nevét a személyek neve mellé) és az itt lakók érdekében történő együtt működésüket.

Nem kívánok köztük sorrendiséget felállítani, ezért abc rendben mondok nekik köszönetet az újbudai lakosok érdekében tett közreműködésükért:  Bába Szilvia, Junghausz Rajmund, Keller Zsolt és Kreitler-Sas Máté (Máté mellett Meleg Dániel is, aki egy szinttel magasabban képviseli a pártját) Köszönöm továbbá Várkonyi Gyula Károlynak, hogy felkerültem az Önkormányzat sajtólistájára és így legalább a Polgármester úr közleményeit első kézből megkapom. Barabás Richárd alpolgármester úr is eddig rendelkezésemre állt, riport is készült vele, sőt a mostani visszalépésnek bejelentése előtt is épp egy interjú készült volna vele a választási programjáról és az újbudai kulturális élet legújabb híreiről, így most kicsit értetlenül állok az előtt, hogy erre a helyi lakók szempontjából is fontos bejelentésre nem kaptam meghívást.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest