2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Virtuális Öko harcosokkal, és gondolati síkon környezettudatós emberekkel van tele az internet, miközben a csomagolásmentes boltok szép lassan bezárnak…

5 min read

Manapság mindenki Öko harcos, környezettudatós, meg akarja menteni a világ élővilágát, különösen a tengereket például a műnyag szennyezéstől, ehhez képest sorra mennek tönkre, zárnak be a csomagolásmentes boltok… Akkor most hogy is van ez ?….

Még nincs 2 hónapja, hogy örömmel számolhattam be egy cikk formájában Gazdagréten egy csomagolásmentes bolt megnyitásáról. A tulajdonos Szolnokról költöztette fel a boltját, de előtte helyi csoportokban piacfelmérést is végzett, hogy van-e tényleges igény erre a szolgáltatásra. Akkoriban ezt én én is olvastam és bizony nagyon sokan írták, hogy örülnének ennek, sőt hogy nagy hiány pótolna ezzel a tulajdonos. 

Talán ennek a biztatásnak az eredményeként is pénzt, energiát fektetve az üzletbe megnyitott a csomagolásmentes üzlet. Most pedig ott tartunk, hogy 2 hónap alatt olyan mértékben sikerült elkerülni az üzletet az Öko harcos, környezettudatos embereknek, no meg azoknak is, akik lelkesedtek a megnyitásért, hogy az alkalmazottakat el kellett engedni, gyakorlatilag bezárt a bolt, és a tulajdonos a jelenlegi árukészletéből telefonos megrendelésre készít össze csomagokat és szolgálja ki a kevéske vevőt az előre megbeszélt időben. Még bizakodik, és reméli, hogy ha a nyarat sikerül ilyen részleges “nyitva tartással” túlélni, akkor ősszel még megtörténhet a csoda. Én is bízom ebben, de nem nagyon értem, hogy a környezettudatossághoz, az Öko szemlélethez mi köze van az évszaknak. 

Természetesen az ingyenes mintaáruk pillanatok alatt elfogynak, csak a tényleges vásárlás nem akar megérkezni 🙂  Természetesen jönnek személyesen és a neten, a közösségi oldalon is indokok, hogy miért nem élünk a lehetőséggel, amivel a környezetünk megmentésén is munkálkodunk. Ilyen például, hogy nincs ennyi hely a lakásban…Nos ha csomagban vesszük az mitől foglal el kevesebbet ? Nincs ennyi tárolóedény, amiben elvihetné ? Én eddig bárhol jártam pont a műanyag tárolóedényekből láttam a legtöbbet, hiszen az ételek tárolásánál a hűtőben vagy a fagyasztóban is ezeket használjuk, szóval pont nem azt látom, hogy ne lenne elég tároló eszköz vagy ne vehetnénk ilyeneket fillérekért valamelyik ügyeletes kínai, vietnámi, stb. boltban (van ezekből Gazdagréten  több is) Van aki azt mondja drága, na de mihez képest, kérdezem én. A boltban összehasonlítottam a csomagolásmentes wc papir gurigát a hagyományossal, nos cirka a duplája volt az elöző mennyiségre, így persze, hogy nem annyi az ára, de ha ezt visszaszámolnánk a kigurítható mennyiség mértékére mondjuk méterben, akkor már fordul a kocka. Egyébként meg milyen áldozatra vagyunk hajlandóak az élővilág megmentéséért, vagy nekünk tökre jó lesz majd a mikroműanyaggal töltött hal is vacsira, mert hogy a csomagolóanyagok igen nagy része végzi a vízekben, de földbe rejtve is igen csak káros hatása van, hiszen nagyon sok év kell, mire felbomlik.

Úgy tűnik környezettudatosságban is elsődlegesen virtuális öko harcosok vagyunk, akik szóban megmentik a világot, majd gyakorlatban lemegyünk a közértbe, és naponta hordjuk a szemétbe a nem kevés csomagolóanyagot. És ezzel nincs egyedül a csomagolásmentes vásárlás, hiszen amikor a Újbuda túlépítése, az értelmetlen és nagyszámú fakivágás ellen tiltakozik néhány valódi Öko harcos, akkor a neten egyébként ezt a tevékenységet rendszeresen ellenzők meg sem jelennek egy olyan figyelemfelhívó eseményen, amin mások pont az Ő érdekükben, az Ő területüket igyekeznek megvédeni. Az elmúlt pár hétben 2 olyan rendezvényt is mondhatnék, amire pont azok nem jöttek el rendezvény helyszínétől pár méterre levő házakból, akikért a rendezvény létre lett hozva.

De ha valaki visszaemlékszik pár éve mindenkinek feltámadt a lelkiismerete és a keleti pályudvarnál hordta a vizet, élelmet menekülteknek, persze nem elfelejtkezve ennek szelfivel történő dokumentálásáról, miközben az ország számos pontján napi szinten éheznek emberek. Ja velük szelfizni az kevés like-ot hoz. Sajnos az Öko, a környezettudatos kifejezések is olyan divatos kifejezésekké váltak, amit nem biztos, hogy ért valaki, de az fontos, hogy ezeket a jelzőket nála is minél többen alkalmazzák. Divat a természetvédő, miközben alig van valódi természetvédő. Divat az aggódás a jövőért, a vészhelyzetek kihirdetése, miközben tényleges cselekvést alig látni. Nagy divat a tiszta levegőért kiáltani, kerékpározás fontosságáról értekezni, közben meg egy utcányira nem vagyunk képesek elmenni gyalog. A benzin árak az egekben, de a fogyasztása nem csökken, forgalmi dugókban őszülünk meg, de ennek ellenére minden egyes nap az autóra szavazunk. Gondolom eljön majd az ideje annak, amikor már nagyon visszasírnánk a csomagolásmentes boltokat, meg más hasonló úri mulatságokat is, csak akkor már késő lesz.

Aki azt hinné, ez egy gazdagréti jelenség mindössze , na az téved. Az elmúlt években itt Újbudán is zárt már be ilyen jellegű bolt, és a Bikás park környékén lévő üzlet is szó szerint szenved, vegetál. Az egyik nagykereskedő cég – aki országos szinten ilyen jellegű, csomagolásmentes boltokat szolgál ki – fogalmazott úgy, hogy bármerre megy az országban mindenhol ezt tapasztalja, csoda, hogy még egyáltalán léteznek ilyen boltok. Mások úgy fogalmaznak még nem érett meg erre a társadalom. Ok, de mi kell még ahhoz, hogy megérjen, pontosan mennyi műanyag csomagolóanyagot kell kihalászni a vizeinkből , a tengerekből, az erdőkből, vagy szimplán városainkból szinte mindenhol, hogy felébredjünk.,

Sebaj helyette majd ismételgetjük, hogy a 24 órában vagyunk, még vagy 1000x kikiáltunk különböző okból klímakatasztrófát és egyéb vészhelyzeteket, majd miután ebben jól elfáradtunk lemegyünk a boltba és hazahozunk újabb csomagolóanyagokat, amitől persze szabadulnunk kell.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest