2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Dési János készített interjút Dr. László Imrével, Újbuda Polgármesterével. A cikket teljes terjedelmében, vágatlanul osztom meg, persze szerkesztői lábjegyzettel :-)

19 min read

Végre ismét élőben nyílt lehetőség riportot készíteni DR. László Imre Polgármester úrral, igaz nem a Lokálpatriótának, hanem Dési Jánosnak, de én ezt is nagy örömmel fogadom, hiszen János régi barátom,  gimnáziumi osztálytársam, és újságíró tevékenységét is nagyra értékelem. Egészen kiváló, mondhatni fanyar humorral tud írni, és nem csak ír, de rádióban és TV-ben is otthonosan mozog akár moderátorként, műsorvezetőként, akár hírszerkesztőként is.

Nos akkor lássuk János mi mindenről tudta megkérdezni kerületünk polgármesterét:

– Újbuda Önkormányzata nem adja föl azokat a terveit, amelyek megvalósítását most azért kellett elhalasztani, mert a kormány rengeteg pénzt elvett, és az iparűzési adó megcsonkítása miatt megígért úgynevezett kompenzációból nem adott az ellenzéki vezetésű kerületeknek. Amint lehetségessé válik, meglesznek a szükséges óvodai, bölcsődei, szociális fejlesztések – mondta László Imre polgármester.

A Hamzsabégi úti vasúti beruházásnál mindent megtesz az önkormányzat a lakók érdekeinek védelmében. És ugyan az előző, fideszes vezetés elmulasztotta a lakókkal a konzultálást a különféle tervekkel kapcsolatban, manapság ez megtörténik, és ha igény van rá, változtat az önkormányzat. Így került le például a napirendről az úgynevezett saroktelek eladása – most az állam emiatt megbünteti Újbudát.

• Először tudunk személyesen beszélni, hosszú idő után. Ez mindenképpen biztató. Kezdjük is ott, ahol abbahagytuk. Pár hónappal ezelőtt – nem tudom másként mondani – kincstári optimizmussal azt mondta, hogy tárgyalnak a kormányzat képviselőivel az úgynevezett kompenzációról. És bizakodó, mert ugyan nagyon sok pénzt elvettek az önkormányzattól a járványra és a gazdasági nehézségekre hivatkozva, de annyi fontos és jó tervvel áll elő az újbudai vezetés, hogy biztosan jut ide is a beígért kormányzati kompenzációból. Nem jutott…
Egyrészt nem lehet úgy vezetni egy intézményt, hogy az emberből teljesen hiányozzon az optimizmus. Másrészt egyedül az iparűzési adó miatt 1 milliárd 54 millió forintot vesztettünk, nem beszélve az összes többi elvonásról, adóemelésről. Nem tettünk mást, csak felvázoltunk egy 930 millió forintos tervet a Fürjes Balázs államtitkár vezette csapatnak arról, mit szeretnénk. Egészségügyi, szociális területeken fejlesztéseket, óvoda-, iskolaberuházásokat – egészen pontosan részleteztük, mire kell az a pénz. Erre azt mondta Fürjes Balázs, hogy átlátható, korrekt javaslatot kaptak. A Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium képviselői is jelen voltak a megbeszélésen, és a Miniszterelnökségről is hívtak utána azzal, hogy felterjesztik a kormánynak a javaslatunkat. Az én optimizmusom abból táplálkozott, hogy ezek az emberek, akikkel beszéltünk, fogadókészeknek tűntek a terveinkre. Aztán a kormány úgy döntött, hogy Budapestnek semmi sem jut.

• Legalábbis azoknak a kerületeknek nem, amelyeknek ellenzéki a vezetése. Az is valami, hogy tudtak tárgyalni. De a viccben is van jó rendőr és rossz rendőr a leosztott szereposztás szerint.

Bíztunk benne, szerettük volna, ha megkapják az újbudaiak a tervekben szereplő szükséges beruházásokat.

• Mi az, ami most veszélybe került?

A tervezett fejlesztések, óvodák, bölcsődék bővítése, illetve rendbehozatala, iskola rendbehozatala, a szociális területek szükséges támogatása, a gyermek­egészségügyi központ kialakításával kapcsolatos plusz kiadások.

• Ezek teljesen elúsztak?
Reméljük, nem örökre. A jelenlegi költségvetésből ugyan nem tudjuk megvalósítani ezeket, de amint lehet, elővesszük a terveket. Mert ezeket meg kell csinálni. Ha nem idén, akkor jövőre.

• Az iparűzési adót már említette, a nagy pénzügyi veszteség másik oka nyilván a parkolási díjak elmaradása. Ahol nemcsak pénzről van szó, hanem a közlekedés szabályozásáról is. Meg tudnak-e állni a kerületben az itt élők, vagy sem.
Érthetetlen, hogy a járvány elleni küzdelmet miként segíthette a parkolási díjak elmaradása. Áldatlan állapotok voltak, amikor a lakók gyakran nem tudtak parkolni, hosszan kellett keringeniük, míg helyet találtak. Ráadásul az így kialakuló dugók továbbszennyezték a levegőt. És valóban, komoly bevételkiesést okozott mindez.

• Sok bírálat érte önöket, hogy ingatlanokat adnak, a kritikusaik szerint kótyavetyélnek el, elherdálják az aranytartalékokat…

A kerület tartalékait természetesen nem használjuk fel. Olyan ingatlanokat akarunk eladni, amelyek a kerület számára érdemleges hasznot nem hoznak, fenntartásuk azonban kiadással jár. Ahogy arról már beszéltünk, nagyon komolyan csökkentek a bevételeink, a támogatásaink. De az önkormányzat feladatai ettől még megmaradtak. Nekünk működtetnünk kell ezt a szervezetet, hogy legyen bölcsőde, óvoda, egészségügyi ellátás, szociális ellátás. Nem lehet mérlegelni, ezeknek menniük kell tovább, akármennyit vesz el tőlünk a kormány. Ráadásul nemcsak a bevételeink csökkentek, de jelentősen felemelték az úgynevezett szolidaritási adót is, amit be kell fizetnünk a jóval kevesebb pénzünkből. Tavaly márciustól mostanáig 9,2 milliárd forint veszteség érte az önkormányzatot.

• Több mint kilencmilliárd forint?

Igen, ez egyharmad évnyi költségvetésünk. Valamit ebből pótolni kell, hogy működőképesek maradjanak az intézmények. Ezért igen, ingatlan- és telekeladásra kényszerültünk. De elődeink, az elmúlt tíz évben, amikor a Fidesz kormányzott, a fővárosi vezetés és Újbuda Önkormányzata is fideszes volt – ám nem dühöngött járvány, és pénzt sem vettek el az önkormányzattól – összesen 2,8 milliárd forintért adtak el ingatlanokat és lakásokat. Vajon miért? És az nem volt feltűnő? Csak akkor kiáltanak „ingatlanmutyit”, ha mi kényszerülünk erre?

• Azért van, aminek az eladásától visszaléptek. Itt van ez a sarokteleknek nevezett ingatlan, amelyet mégsem értékesítenek.
Külön történet ez. 2015-ben, az akkori fideszes önkormányzat a nemzeti vagyonkezelővel aláírt egy szerződést, amelynek értelmében két hatszintes ház épülhet arra a területre. Most olyan fideszes képviselő is tiltakozott a beépítés ellen, aki annak idején támogatta azt a megállapodást. Csak most ez jó heccelni az embereket. Akkor elfelejtett egyeztetni a környékbeliekkel a Hoffmann Tamás vezette önkormányzat. Miután mi, meghallgatva a lakók érvelését, érvénytelenítettük a pályázatot, néhány nappal később a vagyonkezelőtől kaptunk egy felszólítást, hogy mintegy 55 millió forintra fogja a kerületet megbírságolni, mert az nem teljesíti a szerződésben vállaltakat, a két hatemeletes ház megépítését.

• Miért kell büntetést fizetni, ha nem épít egy telken, amit nem ad el?
A telek egyharmada, 1100 négyzetméter, az államé. Az volt a feltétel, ha elkészülnek az épületek, azt a telekrészt az állam átadja az önkormányzatnak. De most már ez nem lesz így, ezért megbüntetik a kerületet szerződésszegés címén, azt az 1100 négyzetméteres részt pedig megtartja az állam.


• Oda akár építhet is?
Igen.


• És ahhoz az önkormányzatnak már sok köze nincs. Sok ilyen hely van. A Kopaszi-gáttól kezdve csomó helyszínen folynak igen jelentős építkezések, amelyekbe az önkormányzat nem szólhat bele. A kerületi rozsdaövezetekbe szintén állami döntéssel lehet építeni.
Létezik a kiemelt állami beruházás intézménye. Vagyis nem kell a kerületi építési szabályzatnak megfelelni, nincs szükség a mi véleményünkre. Lásd Mol-torony. Egyszerűen az ilyen beruházásoknál nem kell kérni a mi hozzájárulásunkat. Valóban, több ilyen van a kerületben. A Lágymányosi-öbölben egy önálló városrész jön létre 25 ezer munkahellyel, ötezer ember otthonával. A Galvani híd is hasonló konstrukció. A Bikás dombnál épülő lakások, üzletek, a kelenföldi indóház és még sorolhatnám, mind kiemelt állami beruházások. Ráadásul amikor átvettem az önkormányzatot 2019 októberében, több mint 9 ezer építési engedély már ki volt adva, benne lakóparkoké is, és négyezer felépült lakásnál már csak a jogi ügyek maradtak hátra. Vagyis azt, ami most kinő a földből – sokszor akár a zöld terület kárára – örököltük, nem tudunk mit tenni, mert érvényes engedélyek alapján épülnek, amelyeket még a fideszes vezetés alatt adtak ki.


• Mi lesz az Újbudára tervezett dél-budai centrumkórházzal?
Legutoljára még arról volt szó, hogy európai uniós forrásokra alapozzák a beruházást. Aztán ezt a kormány nem hívta le. Most sem látjuk, hol van rá pénz a költségvetésben, de biztos meglesz majd. A szomorú az egészben az, hogy 2015 februárjában egy gödöllői Fidesz-frakcióülés után jelentette be Rogán Antal a szuperkórházat. Azóta eltelt hat év. És nem jutottak el még az alapkő letételéig sem, bár egy nagy táblát már kiraktak az építkezés helyére. Az egész olyan, mint egy mézesmadzag. Amikor az egészségügyet éri sok kritika, akkor ígérnek egy szuperkórházat sok milliárdért. Aztán nem történik semmi. Most talán 2026 az új határidő.
• Vagyis azt mondja, nem érdemes azért aggódni, milyen lesz hozzá mondjuk az infrastruktúra, miként lehet majd megközelíteni.
Biztos csodálatos kórház jön létre. De hogy hogyan lehet odajutni, az egyelőre valóban nagy kérdés. Tömegközlekedéssel jelenleg nem igazán lehet elérni azt a területet. Aki pedig Érd felől jön Budapestre, az tudja, Őrmezőnél micsoda dugók tudnak kialakulni. Persze biztos megtalálják majd a megoldást, de ez vajon mennyivel fogja növelni a már jelenleg is több mint 200 milliárdra tervezett beruházás költségét?


• Déli Körvasút fejlesztése, Hamzsabégi sétány helyzete. Mire lehet itt számítani?
Ez is olyan ügy, amit a korábbi önkormányzat elfelejtett megosztani az ott élőkkel, de velünk is. Mi akkor szembesültünk az egésszel, amikor valakik nekiálltak pöttyözni az ottani fák törzsét. Elkezdtünk utánajárni, miért jelölgetik kivágásra a fákat, és akkor a MÁV felvilágosított, hogy itt évek óta folyik a tervezés a sínhálózat bővítésére. Mikor ez kiderült számunkra, akkor tudtunk hozzákezdeni a lakók érdekeinek megvédéséhez. Rengeteget tárgyaltunk az állammal, hogy megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni. Nem könnyű a helyzetünk, mert ez is kiemelt állami beruházás.


• Mi lehet itt a legjobb? Vagy fa, vagy vonat.
Bemutatták a terveket, amelyek arról szólnak, hogy a Hamzsabégi út végre zöldterületté lesz nyilvánítva, mert eddig útnak számított. A következő Fővárosi Közgyűlés, reméljük, zöldterületté fogja nyilvánítani.


• És ez megmenti a fákat?
Most azon folyik a harc, hogy a vasúti töltéstől milyen távolságra kell biztosítani a munkagépek helyét. Először 6,25 méterben határozták ezt meg. Mi ezt sokalltuk. A töltésen lévő fák a MÁV-hoz tartoznak, így a 6,25 méteren belül található fák eshetnek áldozatul. De a környező épületek nyílászáróit kicserélik hangszigeteltre, a vasúti pályát úgy alakítják, hogy a tervek szerint a zajterhelés kisebb lesz, mint most. Hangterelő falakat építenek. Ha úgy valósul meg minden, ahogy a terveken szerepel, akkor egész jó lesz. A sétányt kiépítik egészen a Duna-partig, fákat telepítenek a kivágottak helyett. Egy csomó dolgot vállaltak. Persze folyamatosan törődnünk kell azzal, mi történik itt. Bakai-Nagy Zita alpolgármester minden nap követi az eseményeket, hogy az ott élők érdekeit képviselni tudjuk. Nem könnyű.


• Túl vagyunk a járvány harmadik hullámán, kell-e készülnie az önkormányzatnak egy esetleges negyedikre?
Igen. Amíg egész biztosan nem küzdöttük le a járványt, készülni kell. Sokan még mindig nem oltatták be magukat, ez növeli a járvány feltámadásának veszélyét. Bízom benne, hogy elkerülhető a negyedik hullám, meggyőzhetők az emberek, hogy oltassák be magukat. És akkor egy összefüggő járvány kialakulásának nem lesz meg még a feltétele sem. A mutánsok miatt az emberek nyolcvan százalékának oltottnak kellene lennie, hogy kialakuljon a közösségi védelem. Ettől sajnos még messze vagyunk. Szóval, óvatosnak kell maradnunk. Az a hálózat, amit létrehoztunk, a mi operatív törzsünk, amelyik itt működött, az a terv, amivel biztosítottuk a szűréseket óvodáknál, bölcsődéknél, szociális területen, az önkormányzatnál, a call centerünk, a folyamatos információadás az Újbuda újságban és tévében, ahol Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos és Komáromi Zoltán családorvos adott rendszeresen tájékoztatást – ezt a hálózatot fenn kell tartanunk.
D. J.

 

Lokálpatrióta szerkesztői lábjegyzet:

Kezdjük is a legérzékenyebb témánál a Hamzsabégi sétány ügyénél. Úgy tűnik a saroktelek után ez lett vagy lesz az új forró téma. Ma Bakai-Nagy Zita alpolgármester asszony is írt erről facebook oldalán, ami kapcsán délelőtt meg is jelent egy cikk ebben a témában a Lokálpatriótában (ITT olvasható)

Az ott erre írt véleményem első rövid fejezetét ide is átemelem, mert semmi értelme ugyanazt csak a látszat kedvéért átfogalmazni.

“Örömmel olvasom, és gondolom minden helyi lakos, aki a zöldterületek elvesztése, beépítése miatt aggódik, hogy Újbuda önkormányzata a lakosság, az ott élők bevonásával tudja csak elképzelni a Hamzsabégi sétány jövőjét.  Azt is megértem, hogy egy kiemelt kormányzati beruházás esetén nagyon szűk mozgástere van egy Önkormányzatnak, így ha kell kompromisszumok mentén minden dolognak örülni kell, ami a zöldterületeink megmentése érdekében megoldható volt.

Ami viszont nem derült ki sajnos ebből a facebook bejegyzésből, hogy a lakosság bevonása, véleményük feldolgozása a Vitézy Dávid által elképzelt a töltés másik oldalán történő zöld folyosó kialakítására vonatkozik, azaz továbbra is a földdel tesszük egyenlővé a Hamzsabégi sétány jelentős részét, vagy esetleg (ebben kevésbé hiszek) a zöldfolyósó helye is kérdés még, azaz nem eldöntött tény, hogy a jelenlegi töltés melyik oldalán lenne ez. Pedig ez alapvető kérdés, amit tisztázni kell, már a lakosági konzultációk előtt, és ha marad a Vitézy Dávid féle elképzelés, és csak arról várják az itt élők véleményét, hogy a Sárbogárdi úton mi minden lehessen a megépítendő zöld sávban, akkor ezt innentől már teljesen felesleges Hamzsabégi sétány jövőjének nevezni, hiszen így maximum múltja lehet. “

Fentiek alapján én a Polgármester úrtól is azt kérdezem, hogy a Vitézy Dávid féle terv mellett áll ki és azon belül próbál finomításokat elérni, vagy a Hamzsabégi sétány lakóinak és az Őket képviselő POPÉK civil szervezet elképzelései mellett, ami a Hamzsabégi sétány jelenlegi formájában történő megőrzését tűzi ki célként. Szeretném kiemelni nem az a kérdés lényege, hogy mire van lehetősége, bármilyen beleszólása, hanem hogy melyik változat mellett teszi le a voksát, mint a kerület polgármestere, mint a Hamzsabégi sétány és környékén élő cirka 15.000 ember legmagasabb szintű képviselője. Ez azért is érdekes az ott lakók számára, mert bár meghívták Önt is, és az Önkormányzat számos képviselőjét, reprezentálva az összes pártot, aki önkormányzati képviselői székhez jutott, sőt meghívták a kormány a és a kivitelező képviselőit is a Civil Piknik nevű eseményre (kattintással megnyitható az ebben a témában írt egyik cikk, beharangozóként volt még másik kettő is), ahol a Hamzsabégi sétány megmentéséért kampányoltak békésen, és ahol megnyitották aznap a Harc plakátkiállítást is. Sajnos sem Ön, sem a meghívottak cirka 95%-a nem jött el. Ezt a Civil szervezet, az esemény házigazdái és újbudai lokálpatriótaként jómagam is sajnálom (én jelen voltam az eseményen), mert ott személyesen is kifejthette volna az álláspontját és meggyőzhette volna az ott élőket, hogy minden lehetséges formában harcolni fog az érdekük megvédése érdekében.

Sajnáltuk Ön és más politikusok távolmaradását azért is, mert örömmel olvastuk, hogy a jelenlegi önkormányzat párbeszédet folytat a Civil szervezetekkel, civil közösségekkel, és odafigyel az itt élők problémáira. Nos a Hamzsabégi sétányon és annak közelében élőknek van problémája, nem is kevés és kifejezetten szeretnék, ha tárgyalóasztalhoz ülne velük a kerület vezetése. Ez sajnos eddig nem jött össze, sőt eljutatott hozzám egy Önnek írt és megküldött nyílt levelet is a POPÉK egyesület, de információm szerint erre sem érkezett válasz. Íme a cikk benne a Nyílt levél tartalma

Az ott élők egyébként tevékenyen résztvettek a meghirdetett amatőr plakát pályázaton, ahol Önt is megtisztelték egy-két alkotás erejéig, igaz Vitézy Dávid vagy épp Fürjes Balázs sem maradt ki a kreatív alkotásokból. ITT nézhető meg egy válogatás a beküldött munkák legjobbjaiból, amelyek a Hamzsabégi sétányon elhelyezésre is kerültek.

És ha már szóbahoztam a rendezvényen történő megjelenést, nos én személy szerint Orosz Annát és Kreitler-Sas Mátét láttam, ami nem túl népes jelenlét, de a szervezők Őket is nagy örömmel fogadták.

 Végül lezárva a Hamzsabégi sétány ügyet , legalábbis múltidézés szintjén, azt gondolom örömmel fogadnák az ott élők, ha lenne egyértelmű és világos válasz arra, akár Öntől, akár az ellenzéki összefogás Miniszterelnök jelöltjeitől, hogy amennyiben 2022-ben átveszi az ellenzéki összefogás a hatalmat, akkor leállítják-e a Belgrád-Budapest vasútvonal építés-fejlesztését, és így értelemszerűen lekerül-e a napirendről a Hamzsabégi sétány kiirtása vagy VO azaz Budapestet elkerülő vasútfejlesztésbe kezdenek. Fenti cikkben erre vonatkozóan még csak célzást sem találtam. Ma a Telexen ugyan megjelent egy cikk a hat miniszterelnők jelölttel, ami a Fudan egyetemen kívül a vasút fejlesztést is érintette, de szerintem itt sem fogalmaztak egyértelműen és világosan, amit egy mai cikkben meg is írtam (ITT olvasható)

 Mindezek mellett Újbuda lakossága megérti azt a helyzetet, ami az Ön által felsorolt elvonásokból fakad, megérti, hogy az Önkormányzatnak működnie, működtetnie kell, és azt is tudjuk, hogy nehéz helyzetben van a teljes képviselőtestülettel együtt. Azt is megértjük, hogy forrásokat valahonnan  elő kell teremteni a működéshez és ha a hitel felvétel nem opció, hiszen azt a legutóbbi testületi ülésen leszavazták, akkor valóban kényszer lépésként hozzá kell nyúlni a kerület ingatlan vagyonához persze csak a feltétlen szükséges mértékben. Érthető okból mindig mindenkinek az az ingatlan értékesítés fáj, ami lakóhelyének környezetében van, így mindenki számára elfogadható, jó döntést hozni lehetetlen, de én személy szerint bízom abban, hogy minden érvet figyelembevéve megpróbált a testület jó döntést hozni az ingatlanok értékesítése kapcsán. Szerintem mindenki értékeli, hogy a 20 meghirdetett ingatlanból végül “csak” 8 eladása mellett hoztak döntést, még ha ide erős lakossági ellenállás után jutottunk csak el. Reméljük a megmaradt ingatlanjaink, 2022-ben sem kerülnek kalapács alá.

Örömmel olvasom azt is, hogy Ön sem ért egyet Újbuda túlépítésével, a megállíthatatlannak tűnő ingatlanfejlesztésekkel, sokszor kiemelt állami beruházások formájában, mert mi, Civilek is komolyan gondoljuk, hogy Újbuda megtelt, ahogy az kampány mondatokban is sokszor szerepelt. Azzal is tisztában vagyunk, hogy Cirka 2 éve nem az Önkormányzat kezében van az építési engedélyek kiadása, mindössze véleményezési jogkör maradt, és inkább le se írnám az mennyit ér 🙂 Viszont nagyon fontos kérdés a Civilek részéről, hogy ha a parlamenti választásokat megnyeri a jelenlegi ellenzék, akkor min fog változtatni ? Lesz-e akkor olyan törvény, ami pontosan meghatározza  milyen mértékben, formában lesz köteles hozzájárulni az ingatlanfejlesztő műszaki és humán infrastrukturális fejlesztésékhez kerületi szinten ? Milyen beépítettségi szintet határoznak majd meg, milyen zöldintenzitási arányt kell majd betartani az éppen aktuális önkormányzatnak. Szóval kíváncsiak lennénk arra is, hogy ha nincs megkötve a kezük, akkor milyen lépéseket halandók megtenni, hogy az “Újbuda megtelt !” ne kampány ígéret maradjon, hogy Újbuda visszanyerhesse élhető, zöldövezeti jellegét. Mondjuk ezt nagyban segítené, ha nem egyből több száz fa kivágásával indítanánk a Hamzsabégi sétányon. 

És ha már a felsorolásban ott szerepel a kopaszi gát is, akkor azért ott említsük meg, hogy az bizony még Molnár Gyula idejében kezdődött, és az a terület akkor önkormányzati tulajdon volt, amíg Leisztinger Tamás meg nem vette aprópénzért, legalábbis ahhoz képest aprópénzért, hogy mennyiért adta tovább villám gyorsan a terület egy részét portugál befektetőknek. A Lokálpatrióta tulajdonos-szerkesztőjeként én már számos cikkben írtam Újbudai ingatlan ügyeklok meg nem követelésért az ingatlanfejlesztőktől, nos ez az elmúlt 30 év összes újbudai önkormányzatának és persze az aktuális kormányoknak egyetemleges felelőssége, csak sajnos kis hazánkban az elszámoltatás, a számonkérés csak egy elvi fogalom, a gyakorlatban az nem létezik.

Természetesen bármikor örömmel biztosítók helyet arra, hogy Ön is elmondhassa a véleményét bármilyen témában a kerületben élőknek, vagy reflektáljon azok felé, akik megszólították, természetesen ideértve jómagamat is. Természetesen minden esetben vágatlanul, teljes terjedelmében teszem közzé mondanivalóját, mert nálam így működik a sajtó és vélemény szabadság. Ha pedig olykor szeretne nyilatkozni nem önkormányzati befolyás alatt álló médiának, akkor én állok rendelkezésére, de akár Jánossal közösen is kérdezhetünk felváltva, és utána mindketten megírjuk a saját olvasatunkban ugyanazt.

Addig is sok sikert és jó egészséget kívánok a  munkájához.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest