2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az előválasztáson erkölcsi bizonyítványt is be kell mutatniuk a jelölteknek…De vajon mennyit ér ez ? Vajon tényleg kiszűri azokat, akiket kellene ?

8 min read

Nem indulhatnak ’90 előtti ügynökök az előválasztáson, erkölcsi bizonyítványt is be kell mutatniuk a jelölteknek

jelent meg ma a Telex.en.

Az előválasztást szervező hat ellenzéki párt megnyitja a lehetőségét annak, hogy jelölő szervezetként más pártok vagy egyesületek is részt vehessenek az előválasztáson – áll a csütörtökön kiadott közös közleményükben.

A jelölő szervezetté válás legfontosabb feltétele, hogy a szervezet nyilatkozzon arról, hogy elfogadja az előválasztás szabályait és eredményét, azaz nem indul el külön a 2022-es választáson. Továbbá igazolnia kell azt is, hogy köztartozásmentes és az arra jogosult személy látja el a szervezet képviseletét a nyilvántartásba vételi eljárás során.

Július 8-tól az előválasztás hivatalos honlapján letölthetővé válnak az induláshoz szükséges dokumentumok, majd július 26-án indul a regisztráció. Az indulóknak be kell mutatnia egy 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt, alá kell írnia a feddhetetlenségi nyilatkozat,

az 1972. december 31-e előtt született jelölteknek pedig az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának igazolására is szükségük lesz, hogy igazolják, nem voltak ügynökök 1990 előtt.

A jelöltnek kötelesek lesznek nyilatkozni arról, hogy megválasztásuk esetén melyik frakcióba ülnek, valamint vagyonnyilatkozatot, önéletrajzot is kell küldeniük, és el kell fogadniuk az ellenzéki pártok Értéknyilatkozatát és az előválasztás Etikai Kódexét.

Az előválasztási oldal alapján úgy tűnik, még bárki jelentkezhet miniszterelnök-jelöltnek is. Ám nem valószínű, hogy bővülne a kormányfő-jelöltek köre, hiszen minden indulónak írásban kell vállalnia, hogy győzelme esetén a hat szervező párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közül melyik frakcióba ül be. A csatlakozáshoz azonban az adott pártnak is be kell fogadnia a szándéknyilatkozatot.

A nyilvántartásba vétel technikai adminisztrációját az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) munkáját segítő Országos Előválasztási Iroda (OEVI) bonyolítja le. Az OEVB érdemi döntését, a lehető legrövidebb idő alatt, konszenzussal állapítja meg, melyről azonnal tájékoztatja a kezdeményezőket, az érintett helyi előválasztási bizottságokat és az előválasztás honlapján a széles közvéleményt is.

Az előválasztés menetrendjét májusban véglegesítették a pártok. Július 26-tól jelezhetik hivatalosan indulási szándékukat a jelöltek, majd augusztus 23. és szeptember 6. között kell megszerezniük a megfelelő számú ajánlást. A miniszterelnök-jelölteknek országosan húszezer ajánlást, az egyéni jelölteknek négyszáz helyi ajánlást kell összegyűjteniük. Az előválasztás első fordulója szeptember 18-26., a második fordulója október 4-10. között lesz. A miniszterelnök-jelöltről kétfordulós szavazáson dönthetnek a választók, a második fordulóba már csak a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább.

 

Szerkesztői lábjegyzet: 

A fenti elképzelés annyi sebből vérzik, hogy nem is tudom melyikkel kellene kezdeni, de legyen az erkölcsi bizonyítvány. Az erkölcsi bizonyítvány kikérése, és azon a büntetlen előélet megjelenése nem azt jelenti, hogy az illető nem követett el bűncselekmény, amiért jogerősen elítélték volna, mert bizony a “prius” az erkölcsi bizonyítványban igen csak rövid életű 🙂

Ehhez illik tudni, hogyan lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványa jogerős elítélés esetén…

Tiszta az erkölcsi bizonyítványa, azaz nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az, aki megrovásban részesült, illetve az akit bíróság próbára bocsátott. A megrovás és a próbára bocsátás ugyanis nem büntetés hanem intézkedés

Nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az a jogerősen elítélt személy aki az ítélet jogerőre emelkedésének napján mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Pl. pénzbüntetés kiszabása esetén.

Felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása esetén a próbaidő leteltének napját követően kerül ki a bűntettesek nyilvántartásából az elítélt.

Szabadságvesztés büntetés esetén a büntetés kitöltését követően a törvényben meghatározott idő elteltével (a büntetés kitöltését, vagy a végrehajthatóság megszűnését követő maximum10 évig szerepelhet az elítélt a bűntettesek nyilvántartásában) Általánosságban az is elmondható, hogy általában annyi a mentesülési idő, mint a kiszabott szabadságvesztés mértéke. 

Mivel elsődlegesen a korrupciós ügyekben érintetteket szeretnék kiszűrni gondolom, ezen belül alábbi bűncselekményekről beszélhetünk:

Fentiek büntetési tétele 1-től 5 évig illetve 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés kiszabása. ez egyben azt is jelenti, hogy ha az illető a legsúlyosabb büntetést kapta is, akkor is maximum 8 évig szerepel ez az erkölcsi bizonyítványában utána a “büntetlen előéletű” vagy a “Bűntettesként nem szerepel a nyilvántartásban”kategória jelenik majd meg az okiraton. Mivel az ellenzéki összefogás pártjainak nem valószínű, hogy volt lehetősége ilyen típusú bűncselekményt elkövetni a fidesz kormányzása alatt, ezért, ha előtte ilyen bűncselekményért el is ítélték, abból mára már nem fog látszani semmi az erkölcsi bizonyítványán, amit majd benyújt a választási bizottságnak.

Ez a kitétel tehát az előválasztáson történő induláshoz a nesze semmi fogd meg jól esete, olyan mintha kontroll alatt kiszűrtük volna teljes bizonyossággal az eltévelyedetteket, de valójában erről szó sincs.

Aztán itt van, hogy ’90 előtti ügynökök nem indulhatnak. Azért az ügynökök ténykedése jellemzően a 80-as évek elején volt még valamennyire aktív, de igazi fénykorát a 80-as évek előtt élte, így nem nehéz kiszámolni, hogy itt bizony  40-50 évvel ezelőtti vagy még régebbi ténykedésekről beszélünk elsődlegesen, és ha az illető nem pajkos úttörőként lett beszervezve, akkor bizony már elég idős ahhoz, hogy jellemzően ne legyen aktív politikai pályán, illetve nagyon sokan már nem is élnek. Nagyjából ezért nem lettek megnevezve az ügynökök az elmúlt 30 évben, a rendszerváltást követően, mert minden oldal, minden párt érintettsége miatt abban volt érdekelt, hogy mire nyilvánosságra kerülnek az adatok, addigra az ügynökök nagyon nagy része már ne legyen életben, vagy annyira idős legyen, ami miatt már nem lesz értelme vele foglalkozni. Ergo ezt az akadályt is láhatóan minden jelentkező simán vinni fogja az előválasztásra történő bejelentkezéskor.

“Az előválasztást szervező hat ellenzéki párt megnyitja a lehetőségét annak, hogy jelölő szervezetként más pártok vagy egyesületek is részt vehessenek az előválasztáson – áll a csütörtökön kiadott közös közleményükben.”

Tehát miután politikai alku részeként az előválasztáson megfosztottuk a választókat a választás jogától a 6 párt tekintetében és többnyire két jelöltet hagytunk ott, most beengedünk ezekhez képest kóval kisebb szervezetek, pártok jelöltjeit, akik vélhetően amúgy sem tudnak labdába rúgni, de ha esetleg mégis, akkor meg előre ki kell jelenteniük, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába foglalnak majd helyett, nem ideértve saját pártjukat, hiszen annak úgy sem lesz frakciója. Már az is vicces lenne, ha egy hetedik párt ilyen feltételt elfogadna (sebaj majd lesz helyettük bejelentkező álcivil), de ha lenne is ilyen fehér holló típusú jelentkező, akkor sincs jelentősége a győzelmének (na már ha győzne, ami szinte kizárt), hiszen majd az adott frakció leszabályozza mit tehet a jövőben. Ilyen erővel át is léphet jelenlegi pártjából a hatból kiválasztott valamelyikébe.

 

“önéletrajzot is kell küldeniük”

azért ez már a vicc kategória, akkor most előválasztási indulásról beszélünk vagy állásinterjúról, vagy ez már azért van, mert ezzel is előre jelzik, ha nyernél egyszerűbb, ha pártot váltasz…

Ezt az egész előválasztási sztorit már eddig is kiherélte annak megalkotója, az ellenzéki összefogás, most ehhez a kiherélt állapothoz próbáltak valami izgalmasat, valami elterelőt hozzárakni, elég sikertelenül. Elterelőt, mivel a saját választóik, a saját támogatóik közt is elég nagy felháborodást keltett a pártalkun alapuló előválasztás előválasztása 🙂 azaz 6-ból többnyire 4 kiszűrése előre, választói akarattól függetlenül. Sokáig magam is azt gondoltam, hogy végre lehet alkalmas kihívója a kormánypártnak, de az utóbbi hetek, sőt hónapok bebizonyították, hogy az ellenzék már megint önmagát akarja megverni döbbenetes bénázások és szarvas hibák keverékével.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest