2023.09.24.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az Újbudai előválasztás két jelöltje közt egy speciális virtuális ütköző zónát szervez a Lokálpatrióta a július 12-i héten…

6 min read

Nézzük meg mit gondolnak ugyanarról, de mégis másként az újbudai előválasztáson a jelöltek…A Lokálpatrióta július 12-én a Városházán kért és kapott interjúra lehetőséget Gy. Németh Erzsébettel, míg Orosz Annát a gazdagréti utcafórumon fogom július 14-én  ugyanazokkal a kérdésekkel megkeresni. 

Tartva eddigi jó szokásomat vágatlanul és teljes terjedelmében fogom megjelentetni a két video interjút, és ezekhez megírt cikket a legfontosabb kérdés-válaszokat kiemelve. Mivel ezek önálló interjúk, ezért önálló cikkek is lesznek, de egy harmadik cikk is megjelenik ezzel egyidőben majd, amiben ugyanazon kérdésekre adott válaszokat teszem majd egymás mellé, ezzel is segítve Újbuda lakosainak azon részét, akik bizonytalanok abban, hogy részt vegyenek-e az előválasztáson, illetve akik most úgy gondolják mindenképp elmennek, de bizonytanok abban, hogy a két jelölt közül melyiket támogassák.

Természetsen ezek az összehasonlító kérdések kivétel nélkül Újbuda problémáit, Újbudának tett választási igéreteket fogják érinteni. Az interjúk végén, mondhatni utolsó kérdésként mindkét politikustól meg fogom kérdezni, hogy bevállalnak-e egy nyilvános vitát egymással, majd az előválasztás győztese vállal-e nyilvános vitát Simicskó Istvánnal (erről persze majd Simicskó urat is kérdezni fogom), amiben a Lokálpatrióta független hírportál – ha elfogdják a felek – a moderátor és egyben vita lebonyolító szerepét vállalná.

A teljesség igénye nélkül (legyenek meglepetés kérdések is) többek közt az alábbi kérdésekre kérek választ a két lépviselőtől:

  • Újbudán egymást érik a fejlesztések, szinte hetente nyílnak meg újabb lakóparkok, irodaházak, új híd épül, közlekedési fejlesztések voltak és lesznek, de Ön szerint működik-e Újbudán a közösségi tervezés, illetve Újbuda képviselőjeként mit tenne, hogy ez minél jobban működjön ?
  • Számtalanszor halljuk , hogy kiemelten fontos a klímapolitika, a gyakorlatban mégis úgy tűnik, hogy nehezen illetve csak részben teljesülnek a kitűzött illetve elképzelt célok. Miben látja ennek okát, és hogyan tudna ezen Ön változtatni ?
  • Milyen konkrétabb lépéseket tenne, hogy élhetőbb legyen Újbuda, hogy vissza kaphassuk a zöldövezet jelleget ? Újbuda most megtelt vagy sem ? Változtatna-e, beterjesztene-e olyan törvényjavaslatot, ami jelenleginél sokkal szigorúbban és pontos előírások mentén szabályozná az ingatlanfejlesztőknek a zöld előírásokat, a csapadék hasznosítást, a kötelezően megépítendő parkolók számát, stb. Még pontosabban az ingatlanfejlesztőknél milyen törvényi eszközökkel szeretné elérni, hogy nem csak az adott lakópark, hanem a konkrét kerület (jelen esetben Újbuda) műszaki és humán infrastrukturális fejlesztéseihez előre meghatározott módon hozzájáruljanak ? (jelenleg az önkormányzat részéről csak az utólagos kuncsorgásra van lehetőség) Vissza kerülne-e ellenzéki összefogás kormányra kerülése esetén az építési engedélyek kiadásának joga az Önkormányzatokhoz ?
  • Miként vélekedik a Hamzsabégi sétány kiirtásáról ? Amennyiben fejlesztené a vasúti teher és személy szállítást és a jelenlegi kormány által megálmodott nyomvonalon, akkor Ön is harmadik sínpár megépítésében gondolkozik, és a jelenlegi Vitézy Dávid féle tervet pártolja, ami gyakorlatilag a Hamzsabégi sétány felszámolását jelenti, hogy aztán pár méterrel odább majd a Sárbogárdi út vonalán egy új zöld sávot létesítsenek, vagy Ön kiáll a Hamzsabégi út és környéki Civilek petíciója mellett, miszerint hagyják érintetlenül a sétányt.
  • A másik közlekedés fejlesztés amit említ az új híd. Hogyan látja Ön illetve a szakemberei, a hivatalos közleményben kiadott napi 50.000 autót képes lesz-e levezetni az Andor utca és Egér út szakasz az M7-M1 felé, ami a pandémia előtt már megközelítette a nap több szakaszában is a járhatatlan, vagy a rendkívül lassan átjárható jelzőt. Ráadásul az Új Etele Pláza is napi 50.000 látogatót jelez előre, aminek jelentős része várható az agglomerációból ugyanezen az útszakaszon, de a Buda más részéről érkezők is jelentős számban ezen az úton próbáljál majd elérni a kereskedelmi centrumot.  Nem lát ebben némi ellentmondást, mintha megszüntetni szeretnénk a dugókat, de közben újabb irdatlan mennyiségű autóforgalom ráeresztésével mintha még növelnénk is azt.
  • Újbuda már jelenleg is Budapest egyik kiemelt kulturális központja, milyen elképzelései, ötletei vannak, amivel ez a kiemeltség tovább nőhet
  • Hogyan értelmezi a társadalmi párbeszéd fogalmát, hol van ebben a helye a civil szervezeteknek, civil közösségeknek, milyen módon szeretné ebben aktivizálni magát, milyen garanciákat tud adni a civileknek, hogy a társadalmi párbeszéd nem csak ígéret marad.
  • Mi az amit parlamenti képviselőként már az első évben be kíván terjeszteni a Parlamentben az Újbudán élők érdekeit képviselve ?
  • Az Újbudai előválasztáson  közösen a Közös Alap program mentén fognak választási programot kijelölni ? Gondolom igen. Mi az amiben mégis Ön mást vagy máshogyan ajánl az itt élőknek, azaz mik azok a szempontok, ami miatt Ön lehet számunkra a jobb választás ? Bár szövetségesek, de egy előválasztást nem lehet nem egy választási küzdelemnek felfogni, mert ha nem így lenne, akkor a választóknak tulajdonképpen mindegy lenne kire voksolnak, hiszen azonos a program, a cél.

Gy. Németh Erzsébettel készítendő riportnál természetesen nem tudom magammal vinni az érdeklődőket a Városházára, viszont Orosz Annával történt interjúnak személyesen is részese lehet a gazdagréti utcafórumon július 14-én 18.00-tól a Nagyszeben téren. Természetesen itt saját kérdéseit is felteheti Újbuda alpolgármesterének, egyben az előválasztás egyik indulójának.

Információim szerint Orosz Anna az alábbi témákról biztosan beszélni fog a fórumon:

– Kormány- és rendszerváltás 2022-ben

– Gazdagrét és Újbuda jövője

– Várható fejlesztések a XI. kerületben

– Dél-Buda fenntartható és zöld fejlődése

– Az őszi előválasztás menete

További információk az utcafórumról ITT

Ha szeretne Őn is kérdést feltenni Gy. Németh Erzsébetnek és Orosz Annának a Lokálpatriótán keresztül, akkor a kérdéseit július 11-én (vasárnap) este 18.00 óráig elküldheti üzenetben a Lokálpatrióta facebook oldalán vagy a lokalpatriota@lokalpatriota.net email címre

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest