2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Közelednek a választások, így az “alvó ügynökök” is felébredtek facebook csoportok szintjén adminként és “normál” tagként is. Agymosó háború elindítva :-)

8 min read

Építs fel egy semleges témájú, de minél szélesebb rétegnek eladható csoportot a facebookon, majd amikor eljön az ideje (lásd közeleg egy választás), akkor saját politikai identitásod és/vagy párt vazallusi minőséged tudatában állítsd át a csoportot politikai marketing csatornává. Természetesen a csoport leírásban elsőnek és kiemelt fontossággal jelezd, hogy politika mentes a csoport, és ilyen irányú bejegyzések törlésre, azok posztolói egy idő után kitiltásra kerülnek 🙂 (Ezért azért lényeges pont, mert ha ez nem szerepel a csoport leírásában, akkor az nagy mértékben csökkentheti a csatlakozók számát….)

Közeleg a választás illetve az előválasztás is, és ezzel összhangban felébredtek az “alvó ügynökök”, akik okosan évekkel előtte épültek be, alapítottak teljesen semlegesnek tűnő csoportokat a közösségi oldalakon, és aminek egyetlen célja az volt, hogy az adott csoportot 1-2 évig létszám tekintetében minél nagyobbra hizlalja, hogy aztán a megfelelő pillanatban politikai agitprop szintjére süllyedjen a csoport. Természetesen ezt az alvó ügynök rendszert mindegyik oldal tökéletesen ismeri, no meg az emberi butaságot és/vagy hiszékenységet  is, így hosszan lehetne sorolni mostanra azokat a csoportokat, amelyeknél egyoldalú, minden objektivitást nélkülöző politikai marketing indult el jobbról is meg balról is. 

Alapvetően az olyan oldalok, csoportok is finoman szólva veszélyesek az emberi agyra, amelyek teljesen egyértelműen egy oldal, vagy akár egy adott párt szekerét igyekeznek tologatni úgy, hogy egyrészt függetlennek állítja be önmagát, másrészt sehol , semmilyen utalás nincs arra, hogy az oldal tulajdonosai vagy a csoport adminjai milyen irányban elkötelezettek, akár csak ideológia vagy annál is mélyebb közvetlen kötődéssel. De ezeknél a csoportoknál, oldalaknál ezerszer rafináltabbak és veszélyesebbek azok, amiket az alvó ügynökök semleges témába csomagolva hoztak létre és vezették félre az oda feliratkozókat, csatlakozókat. Jellemzően egy adott területen élőkre szakosodó (pl. x.y kerületi lakosok csoportja, vagy adott várost szeretők közössége), vagy nagyon téma semleges (itt és itt….halottam vagy …..találtam csoportok), de ilyen lehet adott iskolákban végzettek, vagy adott területen dolgozók csoportja is. A kevesebb idővel és energiával rendelkező alvó ügynökök pedig olykor beérik a pár száz fős vizipipa tisztítók, vagy bélyegnyalogatók csoporttal is.

Sajnos  vagy sem ma a közösségi oldalak, ezen belül is a facebook a leginkább olvasott felületek, így pár országos tévécsatornát leszámítva minden más médiát megelőz hatékonyságában az itt kifejtett marketing tevékenység, politika esetén a politikai propaganda. Ezen belül pedig mindeneki megtalálja saját frusztráltságának, vagy épp jogos vagy jogtalan felháborodásának, elkeseredettségének mértékében a saját szerepkörét. Lesznek MÉM gyártók, lesznek álhír gyártók és külön csoport ezek terjesztői részlege, ahol természetesen az ebben résztvevők zömének fogalma sincs arról, hogy álhírt terjeszt, de nem is gondolkodni akar az illető, tényeket elemezni meg pláne, bőven elegendő, ha vannak a terjesztett hírben olyan hívó szavak, amire fogékony saját politikai identitása. Gyűlöletről, gyűlöletkeltésről beszélnek emberek, miközben alapvetően részesei ennek a saját politikai, párt affinitásuk agymosásának következtében. Elég megnézni az úgymond “vitákat” egy-egy csoportba, kinyilatkozásokat, egyisten igazságokat lehet bőséggel olvasni, mások lebírkázását még inkább, itt mindenki hazaáruló és/vagy troll, de tényekkel, adatokkal alátámasztott megnyilatkozásokat alig találni. Racionalitásnak, érvelésnek nyoma sincs, ha mégis lenne, akkor az vagy soros bérenc vagy kormány troll, hülye kommunista vagy újnáci és még lehetne sorolni. 

AZ utolsó parlamenti választást követően több tucat olyan csoportba jelentkeztem, ahol apró megnyilvánulásokból vagy netán egyértelmű admin kijelentésekből és intézkedésekből azt sejtettem, hogy semlegesnek tűnő, de valójában alvó ügynökök által alapított csoportok. nem túltolva, de adott időközönként posztolgattam aktuális témákban, nem csak aktuál politikában és ezekben hol a jelenlegi kormány kapcsán, hol a jelenlegi ellenzék kapcsán írtam bele kisebb-nagyobb bírálatokat vagy csak szimplán elgondolkoztató kérdéseket. Nos a kísérlet 100%-ban visszaigazolta, ami sejthető volt, az adott csoportokban, ahol a poszt megjelenése admin engedélyhez kötött totális ideológia szűrés részeként minden esetben csak az egyik oldalra pozitív vagy még inkább a másik oldal irányában negatívnak tűnő posztok lettek engedélyezve. Az alvó ügynökök tehát valójában egyetlen percig sem aludtak, csak egy ideig próbálták bújtatni a tevékenységüket 🙂 

Mivel újabb parlamenti(országgyűlési)  választás előtt állunk, ezért a kísérlet is a végéhez közeledett, így elkezdtem az elmúlt hónapokban hol egyik, hol másik oldal tekintetében nem csak kritikus lenne, hanem konkrét tényeket, sokszor adatokat, számokat, kimutatásokat is mögé tenni  a hozzászólásaimhoz (nem posztjaimhoz, mert azt így már ki sem engedték volna). Kifejezetten kerestem a csoportok adminjaink hozzászólásait is, hogy azokra reagálva érveljek, ahogy ezt normális vitakultúrát ismerő közösségekben szokás. Eredmény ? Az elmúlt cirka három hónapban a tesztelésbe bevont csoportok nagyjából 90%-ból már kitiltottak az adminok, rendre azután, hogy épp velük cseréltem eszmét 🙂 Ezt hívják az adminok szólás és vélemény szabadságnak, demokratikus vagy olykor hazaszerető, nép-nemzeti netán  liberális gondolkodásnak, amikor mindez addig tart, addig érvényes, amíg azt írod, mondod, amit az adott személyek látni, hallanai akarnak. Természetesen ezek az adminok könyörtelen harcosai a demokráciának, a sajtószanadságnak,  ítélőbírái a diktatúráknak, diktátoroknak, miközben maguk sem csinálnak mást, mint véleményterrort, mint saját oldaluk, csoportjuk adminjaként diktatúrát. Önmagukat vezetőnek (természetesen jóságós, igazságos, demokratikus vezetőnek) gondolják, pedig az admin valójában nem vezető, hanem moderátor….hát igen olykor még csúsznak hibák az értelmezésbe…

A kiválasztott csoportok kivétel nélkül több tízezres, de voltak köztük több százezres elméleti tagsággal bíró csoportok. Nos erre mondják a teszt sikeres, de a tesztelt személy elhalálozott 🙂 legalábbis csoporttagságai kapcsán… Mindezt magánszemélyként csináltam, nem mint Lokálpatrióta (szegény hírportál nem is létezik annyi ideje, amennyi időt erre a tesztre szántam)

Tanulság:

  • a politika, a politikai pártok, és leggyakrabban a politikai pártok kiszolgálói (akár tényleges párttagság nélkül) elárasztották a közösségi oldalakat, azonbelül csoportokat is, és ezek az alvó ügynökök mára felébredtek, tevékenységüket maximumra emelték, tudatos és tömeges agyymosást próbálnak végrehajtani, szerencsére a legtöbb iylen csoport adminja alulképzett, így ezt elég egyértelműen és bután csinálja, így végül nem lesz annyira hatákony politikai propaganda szintjén, mint amennyire lehetne. 
  • fentiek alapján egyre jobban érthető, hogy miért nő évről évre a “bizonytalanok” tábora választások idején, és megjegyzem már a kifejezés is félrevezető és megtévesztő, mert ezek többsége pont nem bizonytalan, hanem teljes tudatosággal zárkózik fel azon alternítavák elöl, amelyeket egyetlen alternatívaként igyekeznek eladni felénk. (mostanság meg két létező alternatívára szűkítve, ne hogy azt mondhassuk, hogy nincs demokratikus választás lehetősége.)
  • Jól gondold át milyen csoporthoz csatlakozól, és utána is néha szánj időt arra, hogy mérlegeld mennyire politika mentes, amit politika mentesnek hírdettek és ennél is fontosabb, mennyire objektív, mennyire hagyja meg a Te döntéseidet egy-egy posztot olvasva, mennyire próbál meg sokszínű lenni, hogy ha már politika, akkor annak minden árnyalata megjelenhessen és nagyjából hasonló arányban, no persze csak ha ténylegesen is teszünk valamit a demokratikus, vélemények szabadságát tükröző moderátori szerepkörben, nem csak hangzatos szöveg kerül a csoport leírásba. Mert ahogy fentebb is írtam az admin moderátor, nem szellemei vezető, nem egyisten hit birtokosa, nem uralkodója az adott csoportnak, nem diktátor ott ahol, ennek épp az ellenkezőjéről beszél. Ha pedig előbújik a szög a zsákból, azaz az egyoldalú politikai agitprop, ha meglátod a jól álcázott sarokban az agymosó gépet, akkor tudd azt mondani, hogy ennyi volt, sziasztok…
  • Ahogy a politikai pártok tovább élésének az érdekében nagy divat lett a civil (valójában álcivil), független (valójában maximum az anyósuktól független) jelöltek – naná, hogy pártok által támogatott – indítása, pont olyan divat lett az alvó ügynökök alkalmazása, vagy politikai agymosás segítségével emberek fejében az alvó ügynök szerepkör elültetése. Mindezt finomhangolásként megfűszerezik hivatalos és önképző körös mém gyártokkal, álhír terjesztőkkel, minden más véleménynél azonnal trollozókkal, önmagukat közgazdásznak, virológusnak, politológusnak, fociedzőnek, lakberendezőnek, stb kikiáltó emberekkel, akik bár nem tanulták és még véletlenül sem gyakorlottak az adott területen (mondjuk ki becsülettel közük nincs a témához), de atombiztos véleményük van adott témában egyetlen tényleges és valós érv, tények, adatok nélkül, viszont ők mindig a többséget képviselik (állításuk szerint) 

A troll, bár amikor trollokat emlegetnek, nem pont ezt képzelik mögé 🙂

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest