2023.05.31.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egyre több magyart zavarnak a melegek, derült ki az Eurostat felméréséből, de vajon ez kizárólag kormányt támogatók táborában igaz ?

6 min read

Alig pár napja volt a Pride budapesti felvonulása, a felmérések szerint 30.000 résztvevővel, ami minden eddigi Pride részvételt megdöntött, de ez az adat vajon ad-e okot bizakodásra ?

A Pride-on aktívan részt vettek az ellenzéki összefogás pártjai is, ezzel is szimbolizálva, hogy az adott pártok tagjai és támogatói elfogadóak az LMBTQ közösség tagjaival szemben, de vajon tényleg ez a valóság, hogy vannak a kormány pártot támogatók, akik elutasítóak és van az ellenzéki összefogás közössége, akik pedig befogadóak ?

Az Eurostat 2019-es európai felmérésének ránk vonatkozó adatai azt gondolom beszédesek és elgondolkoztatóak.

Az EU-ban a magyarok utasítják el legnagyobb mértékben azt, hogy a transznemű vagy transzszexuális személyek identitásuknak megfelelő személyazonosító okmányt kapjanak. Magyarország esetében ez az adat 72 százalék, az uniós átlag 29 százalék, míg a legkevésbé a spanyolokat zavarná mindez (8%). Hasonlóan az előbbihez, az EU-ban arányaiban Magyarországon tiltakoznak az ellen legtöbben (77%), hogy a hivatalos dokumentumokban a “férfi” és a “nő” mellett egy harmadik lehetőséget is biztosítani kellene. Márpedig ha nem fogadja el valaki, hogy a transznemű és transzszexuális emberek identitásuknak megfelelő személyazonosító okmányt kapjanak, illetve, hogy a férfi és a nő mellett egy harmadik lehetőség is legyen a személyi okmányokban, akkor gyakorlatilag ez az ilyen típusú emberek és közösségek elutasítását is jelenti egyben.

Ami általánosságban a magyar adatokat illeti, a mezőny utolsó 4-5 helyén áll Magyarország a különböző, az azonos neműek kapcsán felvetett kérdések megítélésében, mélyen az EU-s átlag alatt. Még ennél is nagyobb mértékben érzik magukat kényelmetlenül a magyarok, ha kiderül valamelyik munkatársukról, hogy egy LMBTQ-csoporthoz tartozik. Abban is negatív listavezető Magyarország, hogy hányan tartanák jó ötletnek, ha az iskolai tananyag része lenne a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos ismeretek. (talán éppen ez az adat adott bizakodást a Kormánynak, hogy ha erről kérdez egy népszavazáson, akkor az számára kedvező eredménnyel fog zárni)

Ugyanakkor még az EU-s átlagnál is jobb a magyar adat annak kapcsán, hogy van-e hátrányos megkülönböztetés Magyarországon szexuális irányultság alapján. A magyarok 42 százaléka szerint ez nagyon ritka, az EU-s adat 40 százalék. Hát ez érdekes adat a fentiek mellett, mondhatni van ebben némi ellentét, illetve arra mutat rá, hogy miközben elutasítjuk a LMBTQ közöség tagjait illetve azok jogainak harmonizációját, magunknak is azt hazudjuk, hogy nincs megkülönböztetés a szexuális irányultság alapján.

És végül az is elgondolkoztató, ha ilyen magas az elutasítottság aránya a mássággal kapcsolatban hazánkban, akkor a nagy számok törvénye alapján ez hasonlóan magas kell legyen az ellenzéki összefogást támogatók körében, ergo korántsem egyezik meg a tagok és támogatók álláspontja azzal, amit az adott párt kommunikál pl. most a Pride-on történő részvételével. Ha ez még sem így lenne, azaz az ellenzők kizárólag a kormány oldalt támogatók köréből kerül ki, akkor viszont a 70% körül mozgó adatok azt jeleznék előre, hogy az ellenzéki összefogás tábora kisebbségben van és esélye sincs a választásokon. Én ezt a második verziót nem tartom  reálisnak, főleg ilyen mértékben, így marad az első következtetés levonása, hogy bizony az ellenzéki összefogás pártjainak tagjai és támogatói között is igen csak nagy az elutasítás a másság elfogadásának tekintetében, így választáskor aligha a másság elfogadása, elismerése, jogharmonizációja lesz a hívószó a kampányban, vagy ha mégis, akkor a felmérések adataira alapozva, annak nem igazán lesz mozgóosító ereje, sőt…

Jó vagy sem, hogy ennyire elutasítóak vagyunk ebben a kérdésben, azt mindenki döntse el maga, az viszont tény, hogy ezen adatok alapján végül is érthető a Pride léte.

Mit gondol, a transznemű vagy transzszexuális személyek számára lehetővé kell tenni, hogy megváltoztassák a személyes okmányaikat azért, hogy azok megfeleljen a belső nemi identitásuknak? kék: igen, piros: nem, szürke: nem tudom (Forrás: Eurostat)

A nezetközi felméréssel élsen szemben áll az RTL Magyarország megbízásából a Závecz Research által 2021 júniusában végzett a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos felmérés, ahol a válaszadók többsége, mintegy 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben – közölte a csatorna. A személyes megkérdezéssel, 1000 fős mintán végzett, az ország 18 éves és annál idősebb felnőtt lakosságát életkor, nem és iskolai végzettség szerint reprezentáló kutatás sokakat talán meglepő eredménnyel zárult. Lehet az Eiropstatnál nagyobb volt a merítés, de a felmérések készítésének szabályai szerint a jól elvégzett reprezentáció ezt ki kellene küszöbölje.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyar felnőtt társadalom többsége elfogadó a melegekkel szemben. A megkérdezettek homoszexualitáshoz való viszonyában számos tényező is nagy szerepet játszik, például a válaszadók életkora, iskolai végzettsége, lakhelye, de még a neme is. Elmondható, hogy a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62 százalék), mint a férfiak (48 százalék). A kutatás eredményeit összegezve megfigyelhető, hogy az életkor növekedésével csökken az elfogadó magatartás.

Ami a korosztályokat illeti, a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, nekik mindössze 38 százalékuk támogatja a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket. Ugyanakkor a településszerkezetet tekintve a kistelepülésektől a nagyobb városok felé haladva növekszik az elfogadás.

Leginkább elfogadóak a 18-39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai/egyetemi diplomával rendelkező budapestiek.

A megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse (vagy legalábbis ennyinek árulták el). Túlnyomó többségük (87 százalék) elfogadó a melegekkel szemben. Míg azok a válaszadók, akik nem tudnak arról, hogy ismeretségi körükben megtalálható a többségtől eltérő szexuális irányultságú egyén, jóval kisebb mértékben (46 százalék) elfogadóak csak.

Nos két felmérés, ami homlokegynest mást mutat, de azt megint mindenki döntse el maga, hogy saját tapasztalatai alapján melyik felmérésnek hisz inkább, mennyire érzi a amygar emebreket ebben a témában elutasítónak. 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest