2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Lezárult az Őrmezei buszterminál és annak környezetének, a teljes csomópontnak a tervezésére kiírt közbeszerzési pályázat…

2 min read

A KÖZTI Zrt. és a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. konzorciuma tervezheti az új, integrált BKK- és Volánbusz-pályaudvart Kelenföld vasútállomás őrmezei oldalán a Budapest Fejlesztési Központ megbízásából. Ők nyerték meg az egyre nagyobb forgalmú csomópont térségének átfogó vizsgálatára és elemzésére kiírt közbeszerzési eljárást nettó 824 millió forint értékben – jelentette be Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

A tervezőknek nem lesz könnyű dolga, hiszen a legfontosabb változás a beruházás eredményeként az kell, hogy legyen, hogy az elővárosi Volánbusz-járatok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra, így a mai ideiglenes végállomás és parkoló helyett a metró eredeti koncepcióját megvalósítva egy kulturált BKK- és Volánbusz-végállomás, emellett több P+R parkoló épüljön a kelenföldi csomópont nyugati oldalán.

Ez a fejlesztési elképzelés nem újkeletű, hiszen eredetileg a négyes metró indulása után nem sokkal kész lett volna az őrmezői oldalon egy autóbusz-terminál. Végül a metrófejlesztés során ez az elem nem épült meg. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa azonban 2021. március 18-án a fejlesztés megvalósításáról döntött, az előkészítést a Kormány európai uniós támogatással finanszírozza a BFK számára, a beruházás előkészítését Fürjes Balázs államtitkár felügyeli.

A Volánbusz járatai az új végállomásra egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyaggal juthatnak el, mivel nem kell az Egér út felé kerülniük. Így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni. Az utasok az új épületben a most még hiányzó szolgáltatásokat elérve várakozhatnak a buszokra.

A fejlesztés részeként a tervek szerint a kelenföldi P+R-kapacitás is növekszik legalább 1500-ra csak az őrmezői oldalon, ennek érdekében egy többszintes parkolóházat tervez a BFK. A kerékpárosok számára új kerékpártárolók létesülhetnek, emellett taxidrosztok, K+R parkolók (ahol csak rövid időre állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak) is lesznek.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest