2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Orosz Anna riport a Gazdagréti utcafórum apropóján kerületünk lehetséges jövőjéről, az itt élők problémáinak a megoldási lehetőségeiről.

6 min read

Az előválasztás hajrájába értünk, és a 2022-es parlamenti választás sincs fényévnyi távolságra, így egyre sűrűbben lehet kortes beszédekkel, vagy szimplán a lakosságot, a választópolgárokat megszólító utcai fórumokkal találkozni. Ilyen rendezvény volt nem rég Gazdagréten is, ahol az ellenzéki összefogás egyik országgyűlési képviselőjelöltje Orosz Anna hívta egy délutáni beszélgetésre az itt lakókat.

Kerületünk alpolgármesterének szívéhez közel áll Gazdagrét, hiszen itt született és járt bölcsödébe, óvodába mielőtt Lágymányost választotta volna jelenlegi lakóhelyéül. Ez a fajta kötődés azóta sem veszett el, mint mondta, így eléggé képben van a helyiek problémáival, kéréseivel, és igyekszik ezt alpolgármesterként jelenleg is képviselni. Gazdagrét és Újbuda egészének azonban erős parlementen belüli képviseletre van szüksége ahhoz, hogy ne hátrányból indulhassunk, pusztán azért, mert az ellenzéki összefogás többsége által irányított a kerület.

Az utca fórum jó hangulatban és minden korosztályt képviselve zajlott, a feltett kérdésekre tiszteletreméltó őszinteséggel válaszolt a Momentum egyik vezető politikusaként és alpolgármesterként is. Nem tagadta azokat a problémákat sem, amiben még további teendők vannak az ellenzéki összefogáson belül is, és a válasza alapján inkább az előre mutatás, a megoldás keresés volt a jellemző, mint a másokra mutogatás, a folytonos mentegetődzés, felelősség alól történő kihátrálás.

A Lokálpatrióta is kihasználta az alkalmat és a rendezvény előtt pár rövid kérdést intézett Orosz Annához, aki készségesen válaszolt, maximálisan konstruktív volt a párbeszédben, ezt ezúton is köszönöm neki…

A riport elég erős háttérzajban készült a játszótér közelsége miatt, így ebből most kivonatolom az általam természetesen szubjektív módon legfontosabbnak ítélt gondolatokat:

Legfontosabb célkitűzésének az alánniakat tartja Orosz Anna, ha bizalmat szavaz számára Újbuda lakossága:

  • Nem fogja hagyni, hogy a kormány politikai okokból kifossza az Önkormányzatot
  • Kiáll zöldterületeink megóvása, a közlekedési, oktatási és egészségügyi infrastruktura fejlesztése mellett
  • Eléri, hogy a stratégia beruházásokba érdemi beleszólása legyen az Újbudaiaknak

Egy nagyon egyszerűnek tűnő kérdést intéztem az alpolgármesterünkhöz, miért Orosz Anna, akinek bizalmat szavazzunk 2022-ben, illetve ezt megelőzően miért Orosz Anna legyen, akinek az előválasztás során voksoljunk ? Egész pontosan arra voltam kiváncsi mi az ami az ellenzéki összefogás Közös Alap programján túl (mert abban a közös Orosz Anna és Gy. Németh Erzsébet álláspontja) mit tart önmaga előnyének?

Ha nagyon tömören foglalom össze a választ, akkor ennek a lényege, hogy helyi születésű, és születése óta itt, közöttünk élő, a problémáinkat így első kézből ismerő, sőt akár átélő fiatal közgazdász  talán a legaktívabban tudja képviselni a helyi lakosokat. 

Helyi lokálpatriótaként ezzel nem tudok vitatkozni, magam is azt vallom, hogy az itt élőket itt élő képviselje, és a kerület mind területében, mind létszámában olyan óriási, hogy ennek sokszínűségében minden problémát, annak gyökereit megismerni és megérteni nem könnyű és főleg nem sajátítható el rövid idő alatt, ha valaki nem helyiként szeretné képviselni az itt élőket. Hangsúlyozom nem lehetetlen feladat, de nem is könnyű. Gazdagrét pedig ebből a szempontból város a városban, bár Mi csak  a”Mi kis falunknak” hívjuk, ahol a lokálpatriótizmusnak, a belülről érkező előnyének tagadhatatlanul komoly szerepe van.

A gondolatsor végén Anna kiemelte, hogy abban egész biztos, hogy akár Gy. Németh Erzsébet, akár Ő nyeri meg az előválasztást, a parlementben 2022-től sokkal eredményesebben, hatékonyabban tudná bármelyikük képviselni Újbudát, mint a jelenlegi Önkormányzati Képviselőnk.

Az előválasztás témakörben megkérdeztem nem tartja-e kudarcnak, az előválasztáson szavazóként résztvevők átvágásának, hogy politikai alku részeként szinte mindenhol kettőre csökkentették az indulók számát és ezzel elvették a szavazóktól a tényleges választás lehetőségét, amit anno az előválasztás üzeneteként vagy eszméjeként beígértek? Az emberek, még kifejezetten baloldali közösségekben is panaszkodtak, csalódtak emiatt, nem értettek egyet ezekkel a politikai alkukkal.

Anna szerint valóban lehetett volna, vagy jobb  lett volna, ha több indulóból lehet választani, de ehhez több fordulóra lett volna szükség, amire most erőforrások hiányában nem volt lehetőség. Viszont éppen ezért az egyik nagy célkitűzés, hogy győzelem esetén a választási rendszert arányossá és igazságossá tegyék.

Kerületünk életében nagy felháborodás kiváltott Hamzsabégi sétány ügyében nagyon konkrét választ kértem, hogy mit képvisel ebben személy szerint Orosz Anna.

Alpolgármesterünk maximálisan megérti azt a nemes célt, hogy megmentsük a Zöldterületeinket, megmentsük a Hamzsabégi sétányt, ahogy azt is akceptálja, hogy a városi közlekedés fejlesztésére, ezen belül a vasútfejlesztésre szükség van. Viszont kétségtelenül túl nagy árat fizetünk ezen a területen a fejlesztés érdekében, ezért amennyiben bizalmat kap az idevonatkozó szerződéseket betűről betűre át fogja olvasni, meg fogja nézni mi az amin változtatni lehet a jelenlegi környezet megóvása érdekében. Számíthatnák ré az ott élők, képviselni fogja az érdekeiket ebben a kérdéskörben is.

Most csak pár percnyi idő állt a rendelkezésre, de a Lokálpatrióta legközelebb egy csendes, zárt környezetben igyekszik még megszólaltatni Orosz Annát más kerületet érintő kérdésekben is. Ezt, mint lehetőség Gy. Németh Erzsébetnek is felkínáltam, aki a riportot egy váratlan családi probléma miatt le kellett, hogy mondja, de magam részéről várom, hogy a munkatársai új időpont miatt egyeztessenek velem. Természetesen nem csak a két képviselő jelöltnek , de jelenlegi országgyűlési képviselőnknek is nyitott a pálya, ahogy bármelyik pártnak is, akik adott jelölt mellett szeretnének érvelni. Mivel nem kizárt, hogy az előválasztás nyertesén és a jelenlegi parlamenti képviselőnkön kívül más is elindul a 2022-es tavaszi választáson, így az esetleges indulóknak is megadom a lehetőséget a bemutatkozásra, ahogy Civil szervezeteknek vagy bármely más érdekeltnek is.

Amiben nagyon kellene változni, változtatni mindenkinek, az  a valódi párbeszéd, a szavazók felé történő kommunikáció akár ilyen utcafórum, akár más formában, vagy például Média megnyilvánulásokban. Nem ígérgetésekre gondolok, hanem nagyon konkrét, számokkal, tényekkel alátámasztott elképzelésekre. Az ígérgetéseket, illetve az ígérgetésekben történő licitálásokat már nagyon jól ismerjük, és abból választóként köszönjük nem kérünk.

Akkor reményeim szerint folytatás következik, ha éreznek rá késztetést politikusaink….

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest