2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mire telik és mire nem kormányzati szinten ? Két projekt, két féle döntés, de természetesen sokkal több példát lehetne hozni ennél a kettőnél…

4 min read

40 milliárdból lehetne megmenteni a Velencei-tavat, de a kormány szerint most nincs rá pénz

Telex, Bozzay Balázs cikke

A rendkívül alacsony vízszint miatt nagyon nagy szükség lenne a Velencei-tó vizének pótlására, de a pótlással kapcsolatos tervet jelenleg nem tudja támogatni a kormány, erről beszélt Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

 

Portfolio vette észre, hogy Tessely, aki egyben a térség fideszes képviselője is, a Fehérvár TV riportjában beszélt erről (a videóban 14:44-től). A víz pótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése. A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta is a javaslatot, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a kormány elé terjesztette, viszont „a szükséges pénzeszköz olyan nagymértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”.

A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség, a kormány azonban a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást, de az előterjesztést nem utasították el. Így jelenleg nem megoldott a vízpótlás.

Pár napja írtunk arról, hogy civilek palackokból öntöttek vizet a Velencei-tóba, hogy felhívják a figyelmet a vízpótlás szükségességére, nagyon súlyos ugyanis a helyzet, két év alatt eltűnt a tó vizének 44 százaléka. A Civilek a Velencei-tóért szimpatizánsai mintegy százan jelentek meg szombaton a LÉGYOTT fantázianevű megmozduláson, hogy vizespalackjaik tartalmát a tóba öntsék.

Július elején egyébként bejelentették, hogy hamarosan elindul a vízpótlás, ami nem szokatlan, ezúttal azonban nem a zámolyi vagy a pátkai víztározóból érkezik az utánpótlás, hanem a kincsesbányai vízbázisból. A kincsesbányai karsztvíz Székesfehérvár vízellátásában is fontos szerepet játszik, így csak ennek szem előtt tartásával kerülhet víz a tóba.

Néhány hete a Válaszonline járta körbe nagyon alaposan a témát, a cikkből kiderül, hogy

két év alatt a víz 44 százaléka eltűnt a Velencei-tóból.

A Válasz cikke szerint a nyár eleji halpusztulás csak látványos tünete egy sokkal súlyosabb problémának. A felmelegedés tönkreteszi a tavat, amit hosszú idő óta példátlan vízhiány sújt, de a hiányzó csapadék pótlására nincs gyors és egyszerű megoldás. A rossz hangulatot fokozza, hogy Gárdonyban az önkormányzat mintha hadat üzent volna a szabadstrandoknak, a tó körül egyre több a kerítéssel elzárt partszakasz, és Agárdon partfal-rekonstrukció címen betonfallal vágták el a partot a víztől. Egy éppen kiszáradó tó mellett elég nehéz azonosulni azzal az érvvel, hogy ez a hullámzástól véd.

A kormány 42 milliárdot ad a fóti filmstúdió bővítésére

Telex  Presinszky Judit cikke

Négy új filmstúdió épül Fóton, így ez lesz „minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése”, írja közleményében a Nemzeti Filmintézet.

 

Pénteken meg is jelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben, eszerint

a kormány közel 42 milliárd forintot ad a fóti filmstúdió fejlesztésére.

A Filmintézet közleménye szerint ebből a pénzből a négy újonnan épülő stúdióval 10 ezer négyzetmétert dobnak hozzá a már meglévő 2,6 ezernyihez. Két-két műterem összenyitható lesz, így egyszerre ötezer négyzetméteren is forgathatnak majd nagy volumenű produkciókat. Építenek még mellé negyven férőhelyes vetítőtermet, háromezer négyzetméternyi irodaépületet, három étteremépületet, 7,3 ezer négyzetméteres raktárat. A meglévő épületek pedig felújítják. A tervek szerint 2023 végére mindez el is készül.

Szerkesztői lábjegyzet:

Ez a cikk nem a fóti filmstúdió fejlesztése ellen szól, sokkal inkább a Velencei-tú megmentése mellett, főleg, hogy a klimakatasztrófa hatásai miatti cselekvési tervet sürget mindenki, csak hát nem ugyanaz valamit megtenni, mint valmiről kampányolni. Az már csak hab a tortán, hogy az idegenforgalom,a  turizmus fejlesztése is kitűzött vél, és ilyen szempontból sem elhanyagolható a Velencei-tó helyzete. Végül a munkahelyek megőrzése is kitűzött cél, na most kérdem én hány munkahely van veszélyben a Velencei tó jelenlegi állapota miatt ?

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest