2023.09.24.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

ÉLŐLÁNC a Hamzsabégi sétányért, közel 1000 fa megmentéséért augusztus 28-án 16.00 órától

3 min read

ÉLŐLÁNC a Hamzsabégi sétányért

Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért eseménye, a rendezvény helyszíne természetesen a Hamzsabégi sétány.

A tavaly szeptemberi fáklyás felvonuláson majdnem 300-an gyűltünk össze, hogy jelezzük, nem értünk egyet az értelmetlen pusztítással. Nem törődünk bele, hogy a Kelenföld-Ferencváros közötti kapacitásnövelés egyetlen lehetséges megoldása a vágánybővítés, a tömeges fakivágás és a gigantikus zajvédőfal megépítése, amelyet egyértelműen a növekvő teherforgalom tesz szükségessé.
Legyünk most még többen! Gyertek el, vegyük körül élőlánccal a kivágásra ítélt fákat!
 
Ne adjuk fel, hiszen még nincs minden veszve! A beruházás még csak feltételes közbeszerzési szakaszban van, a környezetvédelmi engedély ellen pedig per folyik. A tervek még megváltoztathatók, ha lesz rá politikai akarat.
 
Hívjuk fel magunkra a döntéshozók figyelmét! Továbbra is arra kérjük őket és a beruházót, hogy gondolják át a terveket, legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Fakivágás, újabb vágányok és támfalépítés helyett a Budafoki-Bartók közötti rövid szakaszon oldják meg más, korszerű eszközökkel a személyforgalom bővítését; emellett törekedjenek arra, hogy a V0 körgyűrű a Déli Körvasúttal egy időben épüljön meg, hogy a teherforgalom jelentős részét ki lehessen vezetni a fővárosból és a Hamzsabégi sétány mentéről.
Céljainkról, javaslatainkról bővebben az online petíciónkban olvashattok:
 
A tervezett program:
16:00-tól gyülekező és közösségi piknik
18:00-tól ÉLŐLÁNC
Részletes információk hamarosan!
 
Fontos tudni, hogy BFK közöségi tervezés címszóval a zöldfolyosó kiépítésben hívja közös beszélgetésre az itt élőket (a második alkalom éppen ma lesz), közben a vasútfejlesztés tekintetében, aminek része a felvonulási terület kiépítéseként a Hamzsabégi sétány, mint már sok tízéve meglővő Zöldfolyósó jelentős részének kiirtása, nem akar hallani a BFK sé a kormény se közösségi tervezésről, se az itt élők véleménye alapján azok érdekeinek a védelméről.
Íme egy idézet Vitézy Dávid ebbena  témában tett facebook bejegyzéséből:
 
Jelen voltam a rendezvényen és valóban egy előre megírt forgatókönyv szerint lehetőséget adtak a POPÉK képviseletében Egri Orsolyának, kerületünk máltán tisztelt közéleti személyiségének, hogy 3 vagy talán 5 percben ismertethesse az itt élők álláspontját. Amire a szervezők részéről nagyjából annyi volt a válasz, hogy meghallgatták az álláspontot, de ezek már eldöntött tények, így lapozhatunk is. Nem csoda, hogy Egri Orsolya tiltakozása jeléül el is hagyta a rendezvény helyszínét. 
Az első “közösségi tervezésen” történtekről, elhangzottakról ITT olavashat részletesebben a Lokálpatrióta által az esemény után megjelentetett cikkből.
 
De lássuk mit reagált erre facebook oldalán a POPÉK egyesület: (az itt leírtak tükrében pedig mindenki eldöntheti mennyire érzi fontosnak Újbuda Belvárosának utolsó nagy, összefüggő zöldterületének a megmentését, és aki igennel voksol, annak ott a helye a 28-i Élőlánc eseményen)
 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest