2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Úgy tűnik veszélyben van Újbuda legnagyobb arborétuma, költözni fog a Kertészeti Egyetem, így magyar gyakorlat szerint itt lehet ingatlan mutyi lesz…

5 min read

 Narancs.hu értesülései szerint már csak néhány éve maradt hátra az egykori Kertészeti Egyetem Villányi úti bázisának a Gellérthegy lábánál. A gödöllői Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemhez (MATE) csatolt Budai Campus bezárásra vár és az ingatlant értékesíthetik.

Rendkívül értékes ingatlanról van szó, az intézmény 8,5 hektáron terül el a Gellérthegy déli lábánál, ékköve a szabadon látogatható 3 hektáros Budai Arborétum.

A Magyar Narancs információi szerint a Campus dolgozói és hallgatói legkésőbb 2025 nyárig kaptak határidőt a kiköltözésre. 

 

A Budai Campus értékesítési folyamata akkor kezdődött, amikor a BCE szétszedésével a budai karokat az érintettek tiltakozása ellenére a SZIE-hez csatolták. A változtatás kormányzati élharcos-végrehajtója Palkovics László jelenlegi innovációs és technológiai miniszter volt, akkor még felsőoktatási államtitkárként.

2015-ben, a campus bezárásáról szóló első sajtóhírek idején az a szóbeszéd terjedt, hogy Csányi Sándor OTP-vezér nézte ki magának a rendkívül értékes területet luxushotel fejlesztés számára. A MATE alapítványi kuratóriumának elnöke is Csányi Sándor, ezért a Magyar Narancs újságírói megkérdezték az OTP Ingatlan Zrt.-t a tervről. Válaszukban azt írták,

“sem az OTP Ingatlan Zrt.-nek, sem az OTP Csoport más tagjának nincs ilyen fejlesztési terve.”

Ez volt 2015-ben, hogy ma mi a terv a köevtkező 5 év távlatábnan, az egy másik történet 🙂

És vajon mi az álláspontja kerületünk Önkormányzatának ?

Dr. László Imre és Gy. Németh Erzsébet közösen nyilatkoztak, amit Budapest Főpolgármester helyetteseként meg is jelentetett facebook oldalán:

Nem engedjük elvenni a Budai Arborétumot az emberektől‼️
Dr. László Imre politikustársammal garantáljuk, hogy a 2022-es kormányváltás után visszaadjuk az embereknek az Orbánék által lenyúlt közvagyont, mert az arborétum mindenkié és garantálnunk kell, hogy ez közvagyon marad‼️
👉🏻Sajtóinformációk szerint Orbánék ismét aljas lenyúlásra készülnek. A volt – és évekkel ezelőtt a Fidesz által szintén bedarált – Kertészeti Egyetem Villányi úti campusának részét képező, a közönség számára eddig nyitott, szabadon látogatható arborétumot is elvennék az emberektől, lenyúlnák.
A Demokratikus Koalíció tiltakozik az ellen, hogy újabb, a Gellért-hegy oldalában elterülő zöld felületet vegyenek el Újbudától! A Fidesz-kormány nem nyúlhatja le és árusíthatja ki szó nélkül a közvagyont, nem veheti el az emberektől büntetlenül a szabad, zöld területeket.
Mi, európai magyarok a 2022-es kormányváltás után visszaadjuk az embereknek az Orbánék által lenyúlt közvagyont, mert az arborétum mindenkié és garantálnunk kell, hogy ez közvagyon marad! 🇭🇺🇪🇺

Azt gondolom ezzel minden nirmálisan gondolkodó újbudai lakos egyetért, és ebben támogatni tudjuk a kerület vezetését, az egy más kérdés, hogy egy ilyen gyors és határozott kiállás alapján miért nem látunk valami hasonlót egy másik nagy zöld terület., a Hamzsabégi sétány megmentése kapcsán.

Mint ismeretes Gy. Németh Erzsébet Újbuda országgyűlési képviselői mandátumáért száll harcba az előválasztáson, ahol ellenfele Orosz Anna, kerületünk egyik alpolgármestere lesz.

Az arborétum ügyében nagyjából hasonlóan vélekedik Orosz Anna is:

Megvédjük az Arborétumot! 🌳
Sajtóértesülések szerint a Gödöllői Egyetem kuratóriuma szemet vetett a Kertészeti Egyetem Villányi úti telkére. 2025-ig akarják kiköltöztetni az intézményt a 8,5 hektáros területről, amelynek része a 3 hektáros Budai Arborétum is.
Az újbudaiak joggal várják el dr. Simicskó Istvántól, hogy megszólaljon az ügyben. Ő is megszavazta ugyanis az egyetemek fideszes magánalapítványba szervezését. A Kertészeti Egyetemet 2016-ban szervezték be a Gödöllői Agráregyetem alá, amelynek az alapítványát Csányi Sándor vezeti, és a kuratórium tagja többek között Lázár János és Nagy Sándor fideszes agrárminiszter is. Jelenleg ők döntenek az Egyetem sorsáról, a Villányi úti ingatlanról és az Arborétumról is.
Elvárjuk, hogy világos és egyértelmű választ adjanak arra, mit szándékoznak tenni a területtel. Az itt élő embereknek joguk van tudni, hogy mik a kormány tervei ezzel az értékes területtel, ahová az újbudaiak, pihenni, hűsölni, a természetben gyönyörködni járnak.
Amit előljáróban meg tudok osztani veletek, az a következő:
🌱 A Kertészeti Egyetem kertjét a főváros évekkel korábban természetvédemi területté nyilvánította, így az ott található növények kiemelt védelem alatt állnak.
🌳 Újbuda építési szabályzata alapján a területen a zöldfelület mértéke nem csökkenhet 60% alá, a jelenlegi beépítettség pedig egyetlen négyzetméterrel sem növelhető.
🏗️ A területen pontosan ki van jelölve, hogy hova lehet építkezni, azon kívül máshova tilos. Az építési helyek nagyon szűk épület bővítésekre adnak csak lehetőséget.
🏛 Az itt található épületek egy része műemléki védelem alatt áll, így azokat nem lehet csak úgy elbontani vagy átépíteni.
🏫 A jelenlegi szabályok szerint ez a terület oktatási és közfunkciót kell ellásson, kereskedelmi épületet, új lakásokat vagy luxusszállodát nem lehet tehát itt építeni.
 
Kerületi lokálpatriótaként, és a zöldövezeti jelleg visszaszerzéséért harcoló emberként nagyon biztatóak, amit Orosz Anna röviden megosztott velünk, hiszen a felsoroltak elvben arra hivatottak, hogy megakadályozzák, amitől most mindenki fél, hogy az arborétum eltűnjön az ingatlan cápák keze között.  Kívánom, hogy sikerüljön ezt a területet megmenteni, azonban nem túl jó előjel, hogy a megjelent nyilatkozatok, sikkek ellenére mélyen hallgatnak az illetékesek, nem nyilatkozik a kormány. Nem kell túlzottan erős fantázia ahhoz, hogy megértsük mi ennek az oka.
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest