2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Exkluzív riport Gy. Németh Erzsébettel Újbudát érintő problémákról és megoldási tervekről az előválasztás és a 2022-es választás tükrében

11 min read

A Lokálpatrióta lehetőséget kapott és élt is vele, hogy időkorlát nélkül készíthessen egy kötetlen beszélgetés formájában riportot Gy. Németh Erzsébet főpolgármester helyettessel, egyben az Újbudai előválasztás egyik képviselő jelöltjével. Média munkásként nem is kívánhatnék jobb riport alanyt, hiszen nagyon rutinos, jól kommunikáló politikus, és maximális készséggel és nyitottsággal fogadta a felkérést egy újbudai lokálpatriótától. Ezúton is köszönöm, hogy időt szánt a hírportálra és ezen keresztül minden Újbudai lakosra, és minden egyes, olykor talán nehezebb vagy kellemetlenebb kérdésemre is őszintén és kertelés nélkül válaszolt.

A cikk legvégén a teljes riport egyben is megtekinthető, de a könnyebb feldolgozás érdekében a kérdés és erre adott válasz variációban, rövidebb részletekben is feldolgozásra került a teljes riport, így remélhetőleg azok számára is hasznos lehet, akiknek esetleg az érintett kérdéseknek csak egy része releváns.

  • Rögtön első kérdésként – a kerületünkben tervezett természet károsítás miatt – arra kértem a képviselőasszonyt, hogy foglaljon állást a Hamzsabégi sétány részleges kiirtásának kérdésében a tervezett vágány bővítés részeként…

” Nagyon fontos a kötöttpályás közlekedés fejlesztése, de ettől még azon az állásponton vagyok, hogy ezt lehetőleg a legnagyobb mértékben környezetbarát módon kell megvalósítani és az ott élők életét lehető legkevésbé megváltoztató módon kell megtenni…”

Bővebben a riportban…

  • A Galvani híd újabb 50.000 gépjárművet fog ráönteni Újbudára, és tovább erősíti kerületünk tranzit jellegét, ráadásul az Andor utca és az Egér út vonala, már e híd nélkül is gyakorlatilag megbénult a pandémia előtt. Mit gondol  a híd helyszínéről és magának a hídnak a szerepéről az újbudai lakosok érdekeit védve ?

“Azt üzenem az Újbudaiaknak, hogy a Galvani híd ügyében nincs még végleges döntés, különösen annak helyét illetőleg. Én magam is azt képviselem nagyon-nagyon régóta, hogy Dél-Budán szükség van egy hídra, hogy ez a Galvani híd-e vagy az Albertfalvai híd, az azt gondolom még mindig talán egy futó kérdés, amiben talán még lehet valamit tenni. Bár tény, hogy a karácsony Gergely féle város vezetés egyszer már igent mondott a Galvani hídra, de teljesen jogos lakossági tiltakozás van nem csak Újbudán, hanem a másik oldalon a Kiserdő térségében is, ezért végleges döntés ebben az ügyben továbbra sincs. A hidat, legyen bárhol is csak úgy lehet, csak úgy szabad megépíteni , hogy a híd környezetében élőknek ez a legkevesebb problémát okozza…”

Bővebben a riportban…

  • A harmadik képrdés: Újbuda Megtelt ! szlogenre, kampány mondatra alapozva várható-e Gy. Németh Erzsébettől, hogy amennyiben minket, Újbudaikat képviselne a parlamentben, akkor olyan törvény javaslat benyújtása következhet, ami nagyon pontosan szabályozza, hogy egy kerületben hol van a határa az ingatlanfejlesztéseknek, illetve milyen módon köteles az ingatlanfejlesztő a kerület infrastrukturális fejlesztésében részt venni ?

“Teljesen igaza van, ehhez törvényeket kell alkotni, és ezen belül is az első és legfontosabb, hogy az építési hatóságnak a települési önkormányzatokhoz kell tartoznia. A második tétel, hogy akkor, amikor bármilyen fejlesztésről van szó, akkor ott az Önkormányzat legyen az, aki dönt abban az ügyben, hogy milyen fejlesztések lehetnek adott területeken, és ott mivel segítse az ingatlanfejlesztő az adott fejlesztés környezetét, és a kerületi infrastrukturát. A jelenlegi kormányzat egyik nagy trükkje, hogy adott fejlesztéseket kiemelt beruházásokká nyilványítja…”

“A Mol torony kapcsán arról volt szó, hogy a budai fonódó villamos vonalát meghosszabítják, és ezt a befektető fogja finanszírozni, ehhez képest ma ott tartunk, hogy leplezetlenül a Fővárostól, a budapesti adófieztőktől várná el a befektető, hogy mi építsük meg a budapestiek és az újbudaik pénzén, közpénzen ezt a bizonyos budai fonódó villamost…”

Bővebben a riportban…

  • Újbudán egyre nagyobb gondot jelent a hajléktalan kérdés, pontosabban a hajléktalanok által okozott problémák, ideértve a köztisztaságot, de akár a vegzálást is. Bár a kérdés nagyon bonyolult és nem lehet csak Önkormányzati szinten megoldani, de van erre a képviselőasszonynak ötlete, Harry Potter féle varázspálcája?

“Több utat látok, de ezt egy önkormányzat, egy város önmagában nem tudja megoldani, államilag kell olyan törvényeket, olyan szabályokat hozni és olyan segítő hálózatot kiépíteni, amivel megelőzzük azt, hogy az emberek hajléktalanná válljanak. Ha pedig mégis olyan helyzetbe kerül, hogy hajléktalan lesz, akkor Őt minél hamarább próbáljuk olan helyzetbe hozni, hogy visszavezessük egyrészt a munkavilágába, másrészt valamiylen módon lakást biztosítsunk neki…”

“Azt tudom ígérni mindenkinek, hogy a hajléktalan kérdést egy kiemelt kérdésként fogja kezelni  a következő demokratikus kormány, és ehhez olyan fejlesztéseket, olyan szociális hálót fog kiépíteni és forrásokat igénybe venni, hogy a közterületink rendjét, biztonságát is garantálni tudja, tehát a kérdést komplexen kell kezelni…”

Bővebben a riportban…

  • AZ ötödik kérdés, hogy miért Önre szavazzanak Újbuda választói elsőként az előválasztáson? A  Közös Alap program elolvasása nem hoz minket döntési helyzetbe, hiszen közös, ugyana. Milyen specifikumok  mondhatok el, ami alapján Ön jobban tudná képviselni az érdekeinket ?

“A Közös alap azt jelenti, hogy közösen tudtunk egy alapot építeni, de ez nem egy kész, kidolgozott program, ez annek csak az alapja. Én azt gondolom, hogy amivel másabb és több amit a Demokratikus Koalíció képviselő jelöltjei és Miniszterelnök jelöltünk képvisel, azok pont azok a kérdések, amikről eddig beszéltünk. Mi nagyon hangsúlyosan gondoljuk azt, hogy az emberek mindennapjait meghatározó területeken kell nagyon alapos változást elérni…(lásd pl. panelházak felújítása, az egyén szempontjából élhető, szigetelt lakások legyenek)”

  • Hatodik kérdés, TB és nyugdíjrendszer. Mindenki tisztában van azzal, hogy a jelenlegi rendszer nem tartható tovább, de van-e politikusi akarat arra, hogy végre hozzá nyúljunk és átalakítsuk az egész rendszert ?

“Biztos vagyok benne, hogy valamilyen formában hozzá kell nyúlni a jelenlegi rendszerhez, ha másképp nem, akkor úgy, hogy több forrást kell beletenni. Az elmúlt 8-10 évben 800 milliárd forintot minimum kivont a kormány az egészségügyből, de tény, hogy van egy másik probléma is, a szerkezeti felépítés. Ami ezek mellett még nagy probléma, hogy az Orbán kormány ideje alatt a budapesti kórházakat nem újították fel..”

“De nem megkerülve a kérdést a magyar egészségügyben nagyon sok probléma van, így elkövetkezendő kormánynak valamilyen formában ehhez hozzá kell nyúlni…”

” A nyugdíjrendszer egy picit más, 2010 előtt kialakult egy nagyon tisztességes, normális nyugdíjrendszer Magyarországon két pillérrel, a magánnyugdíjpénztárak és az állami nyugdíjrendszer, nagyon fontos, hogy egy másfajta nyugdíj számítás volt….Vissza kell hozni a régi, svájci indexálási rendszert…”

Bővebben a riportban…

  • Hetedik kérdés, sokakat meglepett, hogy az ellenzéki tömörülésen belül Újbudán az MSZP végül nem Önt támogatja, hanem Orosz Annát, a Momentum jelöltjét. Ráadásul egyre több olyan nyilatkozat jelenik meg, legutóbb Kunhalmi Ágnesé, amiben pl. az Önök jelöltjét, Miniszterelnök jelöltjét nem tartja alkalmasnak a posztra. Hogyan élik ezt meg Önök a DK-ban, mi erről a véleményük ? 

“Én semmiképp sem követem el azt a hibát, hogy egy másik politikust, politikus társamat bármilyen kritikával is illessem, számomra a felelősség itt a legfontosabb, tehát azok, akik arra szövetkeztek, hogy az Orbán kormányt leváltsa – ami valószínűleg meg is fog történni – nekünk nem az a dolgunk, hogy a másik párt miniszterelnök jelöltjét, vagy a másik párt képviselőjelöltjét minősítsük, nekünk az a dolgunk, hogy azt mutassuk meg a választóknak, hogy a 106 választókerületben lesznek  közös jelöltek, és miniszterelnök jelöltek, az előválasztás végén így álljunk fel és így menjünk neki, ennek a velejéig korrupt és mocskos rendszernek…”

Bővebben a riportban…

  • Nyolcadik kérdés, sokan az ellenzéket támogatók közül is nem fogadták túl jól az előválasztás során a politikai alkukat, nem értették meg, hogy miért kellett leredukálni a választókörzetek többségében az indulok számát kettőre, amikor az lehetett volna hat is. Mi volt ennek az oka ?

“Azt gondolom az előválasztási folyamat során talán téves érzeteket keltettek a pártok a választókban, mert legyünk őszinték, nyilván nem mind a 106 egyéni választókörzetben tudna minden párt fajsúlyos, megfelelő, ambiciózus, elkötelezett jelöltet állítani, ezért volt szükséges sok körzetben a megegyezés…Sajnos a kormány egy olyan választási rendszert alakított ki, ami két nagy több létrejöttét hizta szükségszerűen. Most annyival vagyunk  jobb helyzetben, mint 2018-ban, hogy az előválasztás rendszere el fogja dönteni, hogy kik legyenek a legalkalmasabb jelöltek a demokratikus ellenzék képviseletében…”

“Azt sem szabad elfelejteni, hogy lehet úgy érzik sokan, hogy lehetne az előválasztáson kettő helyett 3 vagy akár 5 jelölt, de ez még mindig jobb, mint a másik oldalon a választás lehetősége, ahol Orbán Viktor eldönti egymaga melyik választási körzetben ki indulhat…”

Bővebben a riportban…

  • Kilencedik kérdés, miben lenne más az ellenzéki összefogás, azon belül a DK család politikája?

“Azt gondolom, hogy nagyon sok mindenen változtatni kell, ezen belül is ki kell emelnem, hogy a családi pótlékot minimum a duplájára kell emelni, a családpolitikában a megélhetést kell előtérbe helyezni…

Bővebben a riportból…

  • Tizedik kérdés, Orosz Annával szemben Ön nem újbudai születésű, illetve nem itt lakik, mivel tudja ellensúlyozni ezt, vagy van-e bármilyen újbudai kötődése ?

“Azt gondolom nekem Budapesten az egész városhoz van kötődésem, és egy ilyen méretű városban, mint Budapest, ha nem kerületi polgármester, vagy kerületi önkormányzati képviselőválasztásról van szó, akkor az, hogy valaki például nem Újbudán lakik, az nem kisebbiti a jelölt értékeit, hogy országgyűlési képviselő lehessen. Amivel én tudom segíteni, és amivel én azt gondolom hogy Újbuda szolgálatába szeretném a tudásomat állítani, az pont az, hogy én már voltam országgyűlési képviselő és tudom, hogy egy olyan világ következik az ellenzéki győzelem után, ahol olyan politikai tapasztalattal, tudással rendelkező, rutinos politikusra van szükség, akik pontosan tudják, hogy majd lendületből hogyan kell a törvénykezésben, az országgyűlésben a helyi érdekeket képviselni…”

És végül a teljes riport egyben, vágatlanul...

Szerkesztői lábjegyzet

Az országgyűlési választás nem csak jog, de lehetőség is egyben egy képviseleti demokráciában, természetesen elfogadva azt a tényt is, hogy vannak, lesznek, akik nem találva alkalmas jelöltet vagy kiábrándulva a politikából nem fognak elmenni a választásra. 

Aki viszont elmegy és élni kíván állampolgári jogával, annak segíteni kell a döntését azzal, hogy a jelölteket, azok terveit, elképzeléseit megismerheti. A Lokálpatrióta most erre kíván lehetőséget teremteni a 2022-es országgyűlési választás és annak előzményeként az ellenzéki összefogás előválasztása kapcsán a jelöltek felkeresésével és riport készítésével, elsődlegesen az Újbudaiakat érintő problémákra helyezve a hangsúlyt. A Kiegyensúlyozott és független tájékoztatás jegyében a mostani riporthoz hasonló formában szeretném megadni a lehetőséget Orosz Annának, mint az előválasztás másik jelöltje, majd ezt követően a 2022-es tavaszi országgyűlési választás előtt a kerület jelenlegi parlamenti képviselőjének Simicskó Istvánnak és a választáson még induló kisebb pártok jelöltjeinek is.

Továbbra is nyitott vagyok és örömmel levezetek egy jelölti “vitát” akár az előválasztást, akár a választást megelőzően az érdekeltek beleegyezésével és természetesen nyilvánosan, a kérdések előzetes megküldése mellett. Ha ez létrejönne, akkor a kerületben élőktől vagy itt dolgozóktól is örömmel  fogadom majd a kérdések tekintetében javaslataikat.

Fentiek alapján tehát folyt.köv.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest