2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Forgalom csillapítás és zöld technológia másként. Vegyünk példát Bécsről, és legyen szuperblokk Újbudán is, akár a Hamzsabégi sétány környékén is…

3 min read

Szuperblokkot alakítanak ki Bécsben

17.8.2021

A Barcelonából ismert szuperblokk mintájára Supergrätzlt hoznak létre Bécs 10. kerületében, Favoritenben. A szuperblokk szívében csillapítják az autóforgalmat és a gyalogosokra, valamint biciklisekre optimalizálják a közlekedést. A kellemesebb klímáért pedig amit csak lehet, kizöldítenek a házak közötti területen.

Hamarosan csak az ott lakók, a különböző mentőegységek és a szemétszállítók hajthatnak majd be Bécsben a Gudrunstraße – Leebgasse – Quellenstraße – Neilreichgasse által határolt területre. Itt alakítják ki ugyanis az osztrák főváros első szuperblokkját, melyet bécsiesen Supergrätzlnek neveznek. Ehhez a barcelonai szuperblokk koncepcióját gondolták újra. Az átalakítások célja, hogy az itt lakókat egy sokkal kellemesebb lakókörnyezet fogadja: zöldítéssel, valamint különböző árnyékolási, és hűsítési megoldásokkal ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait és csillapítják a forgalmat a több háztömbre kiterjedő területen.

A kísérlethez azért erre a városrészre esett a választás, mert a sűrűn beépített terület nyaranta csak úgy izzik a forróságtól, ráadásul nagyon sokan laknak itt, így több szabad területre van szükség. Ezen kívül a közlekedésbiztonságot is javítani szeretnék a közelben található számos iskola és óvoda miatt. A cél, hogy a gyerekek egyedül, teljes biztonságban sétálhassanak vagy biciklizhessenek el az iskolába.

A kísérleti projektbe a lakosságot is bevonják, a részleteket velük együtt szeretnék kidolgozni. Az első tájékoztató rendezvények ősszel lesznek, a tesztidőszak 2022 nyarán kezdődik.

Szerkesztői lábjegyzet:

Na kérem, hát nem lehetne ilyen szuperblokkokban gondolkodni Újbudán is, és persze Budapest más részein is. Ebből  egyenlőre annyi látszik megvalósulni  Budapest néhány kerületében, hogy este 6 és reggel 7 között a parkolók egy részét csak az ott lakók használhatják majd.  Itt lenne az ideje, hogy ne apró lépésekben gondolkozzanak a politikusaink, városaink és kerületeink önkormányzatai, hanem drasztikusabb lépéseket tegyenek, mert az időnk roppant kevés, a klimaválság megmutatta, hogy az “ej ráérünk arra még” gondolkodás ideje lejárt. 

Itt van a nyakunkon a választás, de szívesen látnék ilyen elemeket a választási programokban, persze csak akkor, ha nem ígéret ketegóriának szánják, hanem meg is valósítják. És mennyire ráférne ez Újbuda belvárosi részeire, ahol jelenleg is 3-5 fokkal magasabb az átlag hőmérséklet, mint Újbuda más részein. 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest