2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Már javában zajlik az előválasztásra az aláírás gyűjtés, de vajon hol tartunk és mire számolhatunk az előválasztás tekintetében ?

7 min read

Az előválasztásra az aláírásgyűjtés néhány napja már elindult, és egyre-másra jelennek meg a visszajelzések, hogy x vagy y jelöltnek sikerült begyűjtenie “máris” az előírt 400 ajánlást, miniszterelnök esetében a 20.000-et.  Akkor ez most siker ?

Nos ez a Miniszterelnök jelöltek esetén 20.000-es, országgyűlési képviselő jelölteknél 400-as ajánlás szám elképesztően alacsony mérce, igazából megüti a nevetséges kategóriát, és erre még kaptak is két hetet. Már elnézést, ha egy párt egy választási körzeten belül nem képes az első nap összeszedni 400 aláírást, akkor azon nagyon mélyen el kell gondolkodni, mert ez azt jelenti nulla szintű bázisa van adott pártnak, adott területen. Ha ennyi aktivistája és/vagy támogatója sincs egy pártnak a választási körzetben, akkor teljesen felesleges már előválasztáson is indulni, és ezt még tovább könnyítettük azzal, hogy egy ember több jelöltre is tehet ajánlást, ergo az induló jelöltek mögötti pártok kölcsönös aláírást adhatnak a másik párt jelöltjének is, és már indulhat is az amúgy is többnyire 2 szereplősre apasztott előválasztás. Innen nézve tehát 2 pártnak elegendő zsenge 200 aktivista és/vagy támogató, aki ide is, és oda is aláír és már meg is voltunk. Tehát ne arra legyünk büszkék, ha valakinek első nap meg lett a szükséges ajánlás, ezt vegyük inkább természetesnek, és ehelyett inkább pironkodjuk ott, ahol 1-2 nap sem volt elegendő ilyen nevetségesen alacsony szám elérésre. Nem is tudom kit akar képviselni az, akinek ez a 400-as, vagy miniszterelnök jelöltként 20.000 szám problémát jelent ( akár egyetlen nap alatt is).

Immáron eltelt egy hét, de még nem kevesen vannak, akik nem tudták beadni a szükséges ajánlásokat, ez ugye a no comment kategória. Persze lehet nem véletlen ez a finoman szólva is közönyös hozzáállás az emberek részéről, hiszen a választópolgároknak már nagyon elegük van a politikai pártok acsarkodásaiból, és nem csak az előválasztásra, de a választásra sem sokan akarnak sokan elmenni. Az ellenzéki összefogás visszajelzései azt mutatják, hogy 8% körüli részvételt várnak az előválasztáson, ami azért lássuk be igen csak alacsony arány és kérdés, hogy mitől növekszik majd a szavazási kedv 2022 tavaszára ? Ahogy az is kérdés, hogy az előválasztások során annak a 8%-nak mekkora része volt fidesz szavazó, aki így akarta az általa gyengébbnek tartott jelöltet behozni a választásra saját pártja jelöltjével szemben. És végül talán a legnagyobb kérdés, hogy az előválasztások után, az vesztes jelölt mögötti párt szavazói mennyire lesznek hajlandóak a másik jelöltet támogatni, hiszen nem csak az ellenzéki összefogáson belül láthatóak kisebb és bizony olykor nagyobb ellentétek, de az ellenzéki összefogásra szavazók tábora sem egységes. Az előválasztások előtti politikai háttér alkuk és ebből adódó jelölt visszaléptetések pedig erősen megcibálta az előválasztás presztízsét és jelentőségét az előválasztásra készülök körében.

Persze érthető, hogy egy ilyen előválasztási procedúra igen csak drága tud lenni, ha belevesszük az indulok szükéséges vagy szükségtelen kampány költségeit, épp a napokban ezt már egy milliárd forint feletti összegben sejtik az összefogáson belül, de nem kizárt ennek másfélszerese sem. DE vajon 8%-i szavazó megér-e ennyi pénzt ? Különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy 2022 tavaszán a fidesz és esetleg egyéb pártok indulóival szemben is szükség lesz kampány pénzekre, sőt akkor lesz szükség csak igazán. Az előválasztás ha már amúgy is politikai alkuk mentén alakult ki, akkor lehet olcsóbb verzió lett volna előválasztás nélkül megegyezni, igaz, akkor meg a választói akarat csorbul, de pontosan hová kell besorolni a választói akarat jelentőségét, ha  választóknak jó ha 8% megy el voksolni, és még ennek is egy része a fidesz taktikai szavazása. 

A Népszava már az aláírásírás gyűjtés első napján úgy fogalmazott:

“Míg az utcán óvatosak az ellenzéki szavazók, a pártirodákban már sokan összegyűltek, hogy szignózzák a jelölteket támogató íveket.”

Nos az óvatos szó láthatóan  nehezen definiálható, mert ha ennyire alacsony a részvétel, akkor az már több, mint óvatos, és nem túl jó előrejelzés a tényleges választásra, hiszen az alacsony részvétel az ellenzéki összefogás szerint is nem nekik kedvező.

Egy picit talán az is furcsa, hogy az ellenzéki összefogás nem hozta nyilvánosságra előre a saját listán bejutandó jelöltjeiket, így nem tudható, hogy akik egyéniben is indulnak, azoknak mennyire kell igyekezniük a parlamenti helyek tekintetében, ahogy ez azt is mutatná, kok azok, akik bár húzó nevek lehetnének, még sem merték vállalni az egyéni jelöltséget.

Természetesen várjuk meg az aláírásgyűjtés végét, hiszen minden bizonnyal nyilvánoságra fogják hozni hányan vettek ezen részt, bár ez a szám is homályos lesz, hiszen ehhez ki is kellene szűrni a végén a többes szavazókat, mivel ez sem volt tilos, így pusztán az aláírások számát megadni téves információ lenne. Azért az beszédes, hogy ahogy azt fentebb is írtam az ellenzéki összefogáson belül sem várnak jelentős számot a részvétel tekintetében, aki pedig meg-megállt az elmúlt egy hétben aláírásgyűjtő standok környélén, az tapasztalhatta, hogy nem hogy sorba nem kellett állni, de sok esetben hosszú időn keresztül senki nem ment oda a pulthoz, az aláírásgyűjtők esetében pedig egyetlen esetben sem tapasztaltam, hogy kiszóltak volna a pult mögül, azaz megpróbálták volna megszólítani a járókelőket. A lakosság közömbösségével úgy tűnik összhangban van az aláírásgyűjtök közömbössége és/vagy bátortalansága is. Kicsit olyan ez, mint ha maguk az aláírásgyűjtök sem lennének biztosak önmagukban, pedig nagy igazság, hogy úgy nem lehet versenyt nyerni, ha már a startvonalnál feladjuk, de  minimum nem hisszük el, hogy képesek leszünk nyerni. Vajon hihet-e egy választó oylan aktivistáknak, akiken nem értődik a saját meggyőződésük és annak szikla szilárdsága ? Egy szerelőből is legjobbat szeretnénk kapni a pénzünkért, miért lenne ez másként egy választás tekintetében. Egy szerelőnek is éppen ezért nem elég ha valóban jó szakember, el is kell tudnia adni magát weboldalán, hirdetéseiben és  a személyes találkozás során is, a marketing kommunikációt bizony tanulni kell egy életen át a magánéletben, a munkában  és bizony politikai ténykedéseink során is, legyünk indulók, vagy épp aktivisták. Az ellenzéki összefogásnak az egyik legnagyobb problémája pedig éppen a kommunikációjában rejlik.

Az összkép alapján, amit én Budapest utcáit járva tapasztalok számomra azt mutatja, hogy az előválasztás koránt sem mozgatta meg az embereket olyan mértékben, mint amire a pártok számítottak, és ha ebből nem vonják a tanulságokat, és nem kezdenek az utolsó fél évben másfajta kampány stratégiába, akkor lehet , hogy a 2022-es választás az egyik legkevesebb szavazót hozhatja a választások történetében. Az embereknek láthatóan sem a kormány, sem az ellenzék politizálása, leginkább stílusa, ötlettelensége nem tetszik, és valami nagyon másra vágynak, mint ami az elmúlt 30 évben sikeredett.

Újbudán mindkét jelölt túl van az előválasztáson történő indulás feltételeként megszabott 400 ajánláson, de ezt ahogy írtam tekintsük inkább kötelező körnek, mintsem komoly sikernek.

Közben a Mioniszterelnök jelöltek között hétfőn Jakab Péternek, Fekete-Győr Andrásnak még nem volt meg a 20.000 aláírás, bár állítólag közel járnak hozzá. Márki-Zay Péter úgy gondolta hétfőn, hogy hát közepére lesz meg a 20.000 aláírás, Pálinkás Józsefről annyit tudni, hogy 8-10.000-nél járt az előző héten, hogy most hol tart, arról nincs infó.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest