2023.09.24.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

SZabad legyen a strand vagy fizetős ? Pl. itt Újbudán is a Duna parton. Egy balatoni szabadstrandnál az ott élők már nem kampányolnak a szabad mellett…

4 min read

Még a nyár közepén itt Újbudán is elég rendes vita alakult ki a Kopaszi-gátnál létrehozott fizetős strand kapcsán, és sokan nehezményezték, hogy ez nem ingyenes. Azóta Orosz Anna alpolgármester közbenjárása alapján a belépők árát mérsékelték.

A Védegyélet főtitkár helyette a napokban egy balatoni (Gumirádli) szabadstrand ügyébe csöppent bele Balatonakarattyán és egészen megdöbbentő dolgokat hallott az ott élőktől:

NÉZZÜK AZ ÉREM MÁSIK OLDALÁT!
 
Sok vita van a szabad strandok miatt. Most belecsöppentem egy nagyon “szabad” strand ügyébe.
Balatonakarattyán egy közgyűlésen vettem részt és megdöbbenve hallottam a következőket:
Gimirádli szabad strand:
 
“Nem mertem rászólni, mert két fejjel nagyobb volt nálam, hogy ne sza….jon a fű közepére, inkább csak annyit kérdeztem, hogy van elég WC papírja?”
„ Az ingyenes WC-t nem győzzük takaríttatni, mert rendszeresen a csésze mellé sz…nak, vagy pi….nak.”
” A WC-ből ellopják a WC papírt és amit még lehet”
„Nekem ott van a szomszédban a telkem, hiába az ingyenes WC, nem gyalogol 100 métert, inkább a kertembe sza….ik.”
„Én a strand körül minden évben, több zsáknyi szemetet szedek össze.”
„ Olyan lumpen elemek jönnek a strandra, akiknek a kocsijából folyik az olaj, ész nélkül tépnek az utcán…”
„A frissen ültetett növények egy részét ellopták, másik részüket kitaposták….”
„ Kihelyezett rattan székeket összetörték….”
„ Büfében vett ételek maradékait, csomagolásukkal együtt szétszórták a parkban….”
„ Ha nem mehet a vízpartig kocsival, akkor hiszti van….”
„ A járda a kocsiké, az úttest a gyalogosoké. Ez van évek óta.”
„ Az eszetlen száguldozás miatt már az utcán sétálni sem lehet, nem csak a sebesség, hanem a felvert por miatt sem.”
Hát megnéztem és fényképeztem……
Konklúzió? Akik a szabad strand mellett kampányoltak, már a fizetőssé tételét kérik.”
 

Szerkesztői lábjegyzet:

Az elhengzottak tükrében tényleg borzasztóan nehéz elhinni, hogy például itt Újbudán képeeks lennének a strandot igénybe vevők kulturált módon használni az adott partszakaszt. És persze vannak kivételek jó értelemben, de mint a balatoni példa is mutatja végül pont a normális emberek fogják magukat kényelmetlenül érezni és inkább távozni, hogy aztán a tahó részleg balkáni állapotokat teremtsen. Ráadásul nagy kérdés, hogy egy szabadstrandon például a nyilvános wc-t milyen módon és kinek kellene megoldani, nem csak annak telepítése, de üzemeltetése tekintetében is, ívóviz ellátásról már nem is beszélve. De valamilyen átöltözési lehetőséget biztosító építményt is illik létrehozni, ha nem nudista strandról beszélünk. És végül ki ne feljetsük a szeméttároló berendezések kihelyezését és a szükséges mértékben ezek ürítésének a megszervezését, a terület általános takarítását, amit szintén valakinek magára kellene vállalni költségeit is ideértve. Vajon melyik Önkormányzat vállalkozna szívesen ilyen tapasztalatok alapján egy szabadstrand üzemeltetésére ? És persze ott bizony vizimentőt is alkalmazni kell, a szabad jelleg miatt pedig a vízminőségét is folyamatosan ellenőrizni és cselekedni, ha úgy alakul. 

Nem célom állást foglalni szabadstrandok ellen vagy mellett, sem tavak, sem  folyók, pl. a Duna mentén itt Újbudán, de azt gondolom tényleg látni kell az érem másik oldalát is, amikor véleményt formálunk arról, hogy egy arra alkalmas területen fizetős vagy szabad legyen a strand. 

Ha pedig egy picit elszakadunk a strandoktól, akkor vajon nem hasonló balkáni állapotokat láthatunk sokszor a frissen felújított közparkjaink, közterületeink kapcsán, vagy az itt-ott fellelhető Toi-toi nyilvános wc-k esetében ? És nem a vihar vagy at árvíz tette olyanná, amilyenek, hanem azok, akik köztünk élnek. De ha még ennél is egyszerűbb példát szeretnénk találni, akkor nézzük meg a buszmegállók mentén mivel van tele a föld, akár beton, akár fűves rész övezi a megállót, ott ahol nem mellesleg tilos is lenne a dohányzás, ráadásul rendre látható szemetes a megállóknál, tehát lenne hová tenni a csikket. A köztisztaság, a közállapotok, a közbeszéd, a közösség építés, közösségi szemlélet, közösségi élet és még sorolhatnám az bizony rajtunk is múlik, sőt… csak hát úgy tűnik a “Köz” szócskával kezsődő fogalmakhoz valamiért hozzá ragasztottuk az értéktelen, értelmetlen, lényegtelen jelzőket is, így teszünk is rá nagy ívben

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest