2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Orosz Anna és Gy. Németh Erzsébet előválasztási vitája szeptember 17-én lesz, igaz nem Újbudán, hanem a Partizán fellegvárában…

12 min read

Vannak akik hisznek az előválasztásban és vannak, akik nem, sőt vannak, akik az egész választásban nem hisznek, viszont ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne sokaknak fontos, hogy végül az ellenzéki összefogás képviseletében ki képviselje Újbudát a 2022-es választásokon Simicskó István egyik kihívójakánt.

Éppen ezért fontosnak tartom, hogy minél több emberhez eljusson az információ a két képviselőnő vitájáról, annak időpontjáról és elérhetőségéről. Elsőként tehát íme a Partizán kissé szűkre szabott információja ezzel kapcsolatban.

Újbuda képviselőjelöltjeinek vitája | előválasztás, Budapest 2. sz. OEVK

2021. SZEPTEMBER 17., PÉNTEK, 19:00 – 20.00

Részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a férőhelyek függvényében (ergo akit érdekel, annak igen csak gyorsan kell regisztrálnia)

regisztráció lehetősége az alábbi linken: https://ny48l6lzrl6.typeform.com/to/rEITr2bO

Helyszín: Milestone Institute ( Budapest, Wesselényi u. 17 )

 

Kapunyitás: 18:45
A vita kezdete: 19:00
Moderátor: Gulyás Márton
A vitára meghívott képviselőjelöltek:
 
Gy. Németh Erzsébet (DK),
Jelölő szervezetek: DK, Liberálisok, Jobbik, LMP
Választott frakció: DK
 
Orosz Anna (Momentum)
Jelölő szervezetek: Momentum, MSZP, MMM, Párbeszéd
Választott frakció: Momentum
 
További tudnivalók:
1. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (regisztrációs link lásd fentebb).
2. A helyszínre csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni.
3. A nézőtéren korlátozottak a férőhelyek, amelyeket a regisztrációs sorrend alapján lehet lefoglalni. Az eseményben jelezzük, ha beteltek a helyek.
4. Érkezz pontosan, a későket nem tudják beengedni a vitára a rendezők.
A vitát a közösségi platformjainkon (YouTube, Facebook) élőben közvetítjük.

partizán youtube csatorna: https://www.youtube.com/c/Partizánmédia

 
A Partizán 32 körzetben szervez ehhez hasonló vitákat, és szerették volna a Miniszterelnök jelölti vitát is lebonyolítani, de végül az erősebb kutya szexel alapon ezt elhappolta tőlük az ATV és az RTL klub. 
 
Íme a partizán tegnapi közleménye saját facebook oldalán az előválasztási vitákkal kapcsolatosan:
“Szomorúan vettük tudomásul a mai napon az ellenzéki előválasztást szervező pártok döntését a miniszterelnök-jelölti vitákkal kapcsolatban.
Az elmúlt 3 hónapban a Partizán csapata sokat dolgozott azon, hogy egy olyan vitasorozatot rakjon össze és valósítson meg, ami megítélésünk szerint egyedülálló kezdeményezés a magyar politikai nyilvánosságban. Ehhez alapvető fontosságú hozzájárulást biztosítottak nézőink a támogatásaikkal, pénzügyi felajánlásaikkal. Elköteleződésüknek köszönhetően a következő 3 hétben 32 egyéni körzetben biztosítunk lehetőséget a képviselőjelölteknek a választóik informálására, a politikai nézeteik ismertetésére.
A mi megítélésünk szerint ez a kezdeményezés, vagyis a minél több vita csak erősítheti a demokratikus politikai kultúrát. Ezt a meggyőződésünket azok a tapasztalataink is alátámasztják, amelyet az elmúlt három évben szereztünk a korábbi választási vitasorozataink során: a 2018-as országgyűlési, a 2019-es európai parlamenti, valamint a 2019-es budapesti előválasztás alkalmával, amelyek fontos, a választók informálására különösen alkalmas politikai küzdelmek voltak.
Biztosak vagyunk abban, hogy a Partizán és médiapartnere, a 444 közönsége jelentősen eltér az ATV és az RTL Klub nézőitől: márpedig a vitát szervező médiumok sokszínűsége garanciát biztosít arra, hogy az előválasztási folyamatba minél szélesebb választói rétegeket lehessen bevonni, ami közös érdeke az előválasztás minden résztvevőjének.
Mindezeket figyelembe véve, mi továbbra is fenntartjuk a meghívásunkat a miniszterelnök-jelöltek felé, és reméljük, hogy az induláshoz elegendő aláírást összegyűjtő mindegyik miniszterelnök-jelölt megtiszteli közönségünket a vitán való részvételével.
A szeptember 6-án kezdődő vitasorozatunkról bővebb információkat az alábbi oldalon találtok: https://www.elovalasztas22.hu/
 
És íme az ezt megelőző (még miniszterelnöki vita szempontjából sokkal bizakodóbb vagy magabiztosabb) közleménye augusztus 31-én:
“Szeptember 6. hétfőtől, három héten át, összesen 32 előválasztási vitát közvetít online a Partizán és a 444. A vitákat élőben követhetitek a Partizán Youtube-csatornáján, a 444 Facebook-oldalán, a https://www.elovalasztas22.hu/, vagy a hamarosan induló 444.hu/partizan oldalakon, a legjobb pillanatokat és összefoglalókat pedig megtaláljátok a Reggel 4! napindító hírlevélben.
A Partizán olyan vitasorozatot szervez az előválasztás jelöltjeivel, amire a magyar politikai nyilvánosság történetében még nem volt példa. Az ellenzéki pártok helyi jelöltjei 32 egyéni választókerületben Gulyás Márton moderálása mellett vitatkoznak a legfontosabb helyi és országos ügyekről, a magyar közélet fontos kérdéseiről. Ezek a viták segíthetnek dönteni a választópolgároknak jelöltek és pártok között, közvetítésüket mindkét szerkesztőség kiemelt feladatának tartja.
A következő három hétben minden hétköznap és szombatonként délután ötkor és este hétkor kezdődik az élő közvetítés, tehát naponta két vita lesz. Az első és a harmadik héten vidéki választókerületekből közvetítünk, a második héten a budapesti vitákat adjuk. A miniszterelnök-jelölti vitákat a terveink szerint szeptember 18-án és október 8-án közvetítjük. A napi két 70 perces élő vita legizgalmasabb pillanataiból másnap délelőttre összefoglaló videók készülnek, ezek a 444 Reggel 4! napindító cikkében és hírlevelében lesznek először elérhetők, majd délelőtt kikerülnek a közösségi csatornákra is.
A Partizán és a 444 felületein és közösségi médiás csatornáin a magyar választópolgárok millióit érheti el a vitasorozat.”

Szerkesztői lábjegyzet:

Újbuda független hírportáljaként fontos feladatnak tartom, hogy mindenkit igyekezzek informálni, tájékoitatni pártatlanul azokról a témákról, eseményekről, ügyekről, ami a kerületben élők és dolgozók szempontjából fontos, érdekes lehet. Egy országgyűlési választás, és annak előzményeként egy politikai tömörülés előválasztási eseménye mindenképp fontos és érdeklődésre számottartó esemény függetlenül attól, hogy ki milyen politikai nézeteket vall, mely pártnak tagja és/vagy támogatója, vagy épp politikát, politikai pártokat elutasítók táborába tartozik, akiket tévesen bizonytalan szavazóknak titulálnak a politikai elit részéről. Ennek szellemében mitnt ez a cikk is mutatja, mindent igyekszem elkövetni, hogy minél több ember értesüljön az újbudai előválasztási vitáról, aztán persze mindenki eldöntheti, hogy érdekli vagy sem, elmegy-e vagy sem, ad-e esélyt a két képviselőnek arra, hogy meggyőzze őt egy vita során, hogy támogatásra érdemes-e az előválasztás, vagy majd utána az országgyűlési választás során. 

A magam részéről a politikai vitakultúra erősödését várom minden ilyen vagy ehhez hasonló választási vitáktól (mivel az jelenleg a béka feneke alatti szinten van) és nem csak az előválasztási procedúra részeként és nem csak az ellenzéki összefogás berkein belül, így a magam részéről támogatom az ilyen kezdeményezéseket, viszont nem tartom szerencsésnek, hogy újbudai képviselőjelöltek Újbudáról nem Újbudán folytatnak vitát, mert ennek szimbolikus, elvi jelentősége van.  Az sem tartom szerencsésnek, hogy a vitát egy egyébként a hazai média posványhoz képest jóval kritikusabb hangvételű, de ettől még függetlennek aligha mondható hírportál tartja, mert óhatatlanul felmerül az emberben, hogy mennyire lesz képes egy ellenzéki hírportál két ellenzéki jelölt irányába olyan kérdéseket is feltenni, ami az Újbudaiak szempontjából igazán lényeges kérdések, és akár ellenzéki oldal felé is kritikákat fogalmaz meg. Nem kell nagyon messzire menni, elég csak az Újbudai Média csoport kérdéseit megnézni például a Polgármester irányában, és egyből látjuk milyen, amikor a riporter alákérdez, mondhatni rásegít a riportalanynak, hogy az  egy szinte előre megírt kampányszöveget adhasson meg válaszként. (itt jegyzem meg, ez már évtizedek óta így megy nálunk, így ez nem a jelenlegi önkormányzati vezetés és az önkormányzati média kapcsolatára vonatkozik csak) Vagy picit régebbre visszanyúlva idősebbeknek nem kell bemutatni Hofi Gézát, akinek kritikus megfogalmazásai olyan látszatot keltettek, mintha rendszerbíráló, ellenzéki lenne, de valójában a hatalom által engedéylezett, sőt szabályozott szókimondása szelep volt az egyre növekvő elégedetlenek fejében a gőz kiengedéséhez. A jól megmondta helyettünk is, valójában pont a cselekvést vette el tőlünk. Ettől persze kiváló humorista volt, de sosem volt a rendszer valódi kritikusa. Amíg valamin nevetni tudunk, addig eszünkbe sem jut ugyanezért az utcára menni, és ezt az akkori politikai vezetés pontosan tudta. Összességében tehát szerencsésebb lett volna, ha olyan civilszervezet és olyan civil moderátor kérdez, aki minden politikai párttól és oldaltól független.

Az nem kérdés, hogy a Partizán facebook oldalát és youtube csatornáját elsődlegesen azok nézik, követik, akik az ellenzéki összefogás lelkes hívei, viszont abban a körben kialakult vélemény van arról, hogy melyik párt aktív támogatói. Ez természetesen nem baj, csak szavazatokat alapvetően mindkét jelölt, majd az országgyűlési választás alkalmával az összes jelölt a “bizonytalanoktól” szeretnének elhozni, hiszen saját támogatóikat nem kell már arról győzködni, hogy támogassanak. Az un. bizonytalanok viszont nagyon is bizonyosak, mégpedig abban, hogy kiábrándultak a politikából, a politikai pártokból, elsődlegesen a két nagy tömbből, és az ilyen választók éppen emiatt konzekvensen el is kerülik az olyan csatornákat, amelyek egyértelműen valamelyik oldalt támogatják. Az előválasztások után persze az még izgalmas kérdés marad, hogy a pártok saját szavazóiknál milyen mértékben tudják elérni, hogy ha jelöltjük a vesztes, akkor a másik ellenzéki jelöltet is támogassák a hívek (vagy inkább hívők 🙂 )

Az is tök jó, hogy 80.000 embernek tetszik, és cirka 130.000 ember követi a Partizánt, de ez országos adat, ami egy miniszterelnöki vita esetén mérvadó, helyi képviselőjelöltek esetében azonban csak az számít, hogy az adott választási körzetben hányan követik és azokból mennyi a független, még senki felé el nem kötelezett olvasó, akiket ahogy fentebb is írtam tévesen “bizonytalan” szavazóknak neveznek előszeretettel a pártok. Valójában irdatlan nagy már a politikai közöny, nem véletlen hogy várhatóan 2022-ben is a legnagyobb csoport a választásra jogosult, de azon részt nem vevők csoportja lesz a legnagyobb számú, amiért az elmúlt 30 év politizálása, politikai kultúrája a felelős, beleértve minden hatalomra került vagy abból kiszorult pártot. Nem véletlen, hogy rongyos 400 ajánlás begyűjtéséhez több napra, van akinek akár egy hétre volt szüksége nem kevés aktivista részvétele mellett is. Ha ennyire nehezen lehet 400 ajánlást összeszedni, akkor ez is azt mutatja, hogy itt Újbudán is az előválasztást, majd a választást is nem a  pártok törzstagsága  fogja eldönteni (mondjuk ez sem lehet egyébként túl nagy, ha csak tőlük nem  lett meg egyből a 400 aláírás), hanem a lényeg az aláírásgyűjtő standok mellett közönyösen, érdektelenül tovább sétálókon van, akiket helyi csatornákon keresztül lehetne, kellene elérni és meggyőzni, ez pedig nem a Partizán.

“Az ellenzéki pártok helyi jelöltjei 32 egyéni választókerületben Gulyás Márton moderálása mellett vitatkoznak a legfontosabb helyi és országos ügyekről, a magyar közélet fontos kérdéseiről.”

Fentebb írt politikával szembeni elutasítás, közöny szerintem arra enged következtetni, hogy helyi képviselők esetén helyi ügyekről és azok megoldásairól szeretnének hallani, az országos ügyek és magyar közélet fontos kérdései akkor érdekesek, ha ezek egyértelműen kihatnak vagy visszautalnak helyi ügyekre. Újbudán sokkal jobban érdekli az embereket, hogy ki mit tud tenni a zöldövezeti jellegünk visszanyerése érdekében, hogyan oldja meg a helyi közlekedési problémákat, parkolási gondokat, hogyan vehetjük komolyan az Újbuda megtelt! politikai jelmondatot, mint hogy miként vélekedik a jelölt országos “nagy” politikai kérdésekről.  De arról sem vagyok meggyőzve, hogy Gulyás Marci vagy valamelyik munkatársa behatóan ismeri az újbudaiak problémáit, márpedig jó kérdésekhez elengedhetetlen a helyi emberek gondolkodásának az ismerete. És végül ha minderre 60 percet adunk és ebbe a helyi ügyeken kívül országos ügyeket és közéleti problémákat is bele akarunk tenni, akkor ebből mutatóba lesz csak helyi probléma felvetés. Ráadásul hogyan fog Gulyás Marci lelkiismeretesen, a helyi problémákra fókuszálva felkészülni kivülállóként 32 helyszínen egytelen hét alatt?

Persze ezek a felvetések csak az én meglátásaim, de lokálpatriótaként helyiként, a rendezés minden elemében és ízében a helyi vonalat erősíteném. Ha viszont már így alakult és a weeselényi utcában kell meghallgatni, hogy ki miként vélekedik Újbudáról, akkor legalább az esemény helyi szintű promotálásán kellene nagyon, de nagyon dolgozni, hogy valóban minél több emberhez eljusson a hír, és esetleg azok is felkeressék aznap a partizán valamelyik csatornáját, akik csak nagyon ritkán vagy soha életükben eddig nem keresték a hírportált. Na már ha az a cél, hogy minél több embert meggyőzzenek a szervezők és a két induló az előválasztás fontosságáról, amjd a 2022-es választáson az előválasztás nyertesének támogatásáról. Az idő ugyanis nagyon rövid a választási vitáig illetve az előválasztás időpontjáig. 

Én amit lehet megtettem, az információt nem csak megírtam, de meg is osztom a releváns facebook csoportokban és más helyeken is, aztán onnantól midnenkinek a szíve-joga és döntése, hogy min vesz részt vagy sem, és ha elmegy hová rakja az X-et most ősszel és majd jövő tavasszal.

Természetesen beregisztráltam képviselői vitára (vissza is iagazolták), így ott leszek, és utána igyekszem  beszámolni arról, hogy Marci milyen kérdésekkel bombázta a két jelöltet és Ők milyen válaszokkal szolgáltak, valójában nem is igazán Marcinak, hanem nekünk választópolgároknak. 

 

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest