2023.09.24.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A soha meg nem jelent cikkek nyomában avagy az Újbuda Újság és kapcsolódó médiák bermuda háromszögei…

9 min read

Újbuda Önkormányzata által üzemeltetett Média (csoport) az valójában a kerületi lakosok érdekében fenntartott vállalkozás, értük, róluk, nekik szól, tájékoztatni, informálni próbálja az itt élőket,  vagy legalábbis így kellene, hogy legyen. Nem lehet semmilyen politikai pártnak, de még magának az Önkormányzatnak sem az egyoldalú szócsöve, viszont lehetőséget kellene, hogy adjon a kerület lakosai, civil szervezeti számára az információik eljuttatására.

 

Költői kérdés, hogy valóban ezt szolgálja-e a Médiacsoport (nem csak a jelenlegi, de az ezt megelőző önkormányzati vezetések “pátyolgatása” alatt is), valóban egy független információs, tájékoztatási és persze közéleti, kulturális valamint szórakoztató jellegű kiadványokról, termékekről beszélhetünk-e, ami nem felülről vezérelt ?  Nos a kérdés valóban csak költői, hiszen ha pl. az Újbuda újságnak csak a legutolsó 3 számába belelapozunk, akkor egyből szemet szúrhat, hogy számos olyan civil rendezvény volt a kerületünkben, ami nem csak választási ígéretek szintjén kereste az utat a ZÖLD Újbuda irányába és még sem került bele a MI kiadványunkba sem előzetes propagálás, sem utólagos beszámoló formájában. Nyoma sincs annak, hogy volt egy civil performansz a kerületi túlépítkezések ellen, és a zöld felületek megmentése mellett, ahogy a CIVIL piknik sem érdekelte a helyi médiát, vagy  napokban lezajlott ÉLÓLÁNC Újbuda belvárosának utolsó zöld szigetének, a mi belvárosunk tüdőjének számító Hamzsabégi sétány megmentése érdekében indított akció sem. De itt volt ezen a hétvégén  A KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán ökoközösség ingyenes Zöld Pikniket szervezett a Bornemissza térre, amiről szintén egyetlen szó sem került bele az Újbuda Média csoport egyik kiadványába sem, pedig az időponti egybeesés és a közeli távolság miatt is legalább az Őszköszöntő Fesztivál mellett illet volna megemlíteni, mint “kapcsolódó” program, mindezt egy ZÖLD ÚJBUDAI  városvezetésmek mondott szervezet bábáskodása alatt működő sajtóban. 🙂 No comment, mondhatnánk erre. De ide tehető az is, hogy a politikai pártoknak van saját állandó rovata, ahol tájékoztathatnak az Újbuda újságban, de a kerület aktív civil szervezeteinek nincs.

Persze ne ragadjunk le csak a Civil mozgalmaknál, az Önkormányzat vezetése által is kiemeleten fontos beruházásként kezelt, a kormány oldal szerint pedig az évszázad beruházásaként emlegetett Déli Körvasút kialakításának “mellék” termékeként megépítendő Zöldfolyosó közösségi tervezésének eseménye sem volt megírásra érdemes sem az augusztusi, sem a szeptemberi számban, pedig július 29 és szeptember 8-a között 5 alkalommal volt (az utolsó holnap következik) ilyen rendezvény a kerületben. DE közben a párbeszéd és a közösség aktív bevonásáról beszélnek a kerületi Önkormányzatnál. Újbuda Belvárosát átszelő teherszállítási tranzit kapacitás növelés pont úgy nem hírértékű, mint a személyszállítás fejlesztése sem, kerületünkben megépítendő új megállókról már nem is beszélve. DE az sem hírérték, hogy a fejlesztés mellett  budapesti léptékkel mérve is párját ritkitóan hosszú zöldfolyósó és egyben közösségi tér kialakítása zajlik a vasútvonal mellett, és persze ennek ellenkezője sem érdekli a kerületi médiát, hogy közben ennek áldozataként az 50 év alatt a természet ajándékaként kialakult Hamzsabélgi sétány jelentős részének kiirtását tervezik. Mennyire gondolják az Önkormányzatnál komolyan a közösségi tervezések fontosságát, ha ez a mostani sem volt fontos az Újbuda újságnak. Az ilyen ügyek egyébként milyen magas labdák lehetnének az oknyomozó újságírás részére.

Az Újbuda újság 14. számában egy teljes oldalas cikk jelenik meg “Ne késlekedjünk a Zöldítéssel” címmel , amiben többek közt annak a veszélyéről írnak, hogy milyen hőszigetek alakulnak ki a fák hiányában, ami az emberi életre is komoly kihatással bír, de még csak meg sem említik ez alapján a Hamzsabégi sétány jelentőségét a belvárosban és a rá leselkedő veszélyeket sem. Készül cikk a kutyák és a városi hőszighatás témában, de szóba sem kerülnek a kerület zöld és ökobarát civil egyesületei és azok munkája akár ezen a területen is. Hát ez is a no comment kategória.

Még mindig a 14-ik számban kétoldalas cikk belefér az ingatlanpiaci árak változása kapcsán, de még véletlenül sem lerül megemlítésre a kerület túlépítéséből és az infrastruktúra fejlesztésnek ehhez képest kullogásából milyen problémáink adódnak, amelyek napi szinten megnehezítik az életünket és nem mellesleg befolyásolják a cikkben említett ingatlanok értékét is nem pont pozitív értelemben. Pedig micsoda cikket lehetne rittyenteni arról, hogy hány olyan frissen beköltöző van a csili-vili lakóparkokba, akik megdöbbenve tapasztalták utána, hogy milyen a környezetük humán és műszaki infrastruktúrája, amiről természetesen nem írnak a lakóparkok értékesítési felületein. Mindezt egy olyan Médiában, amit anno  az ÚJBUDA MEGTELT ! szlogennel kampányoló pártok irányítanak. Nem mellesleg érdemes lenne visszaolvasni az elmúlt egy évben megjelent számokat, hogy hány alkalommal eredtek az ingatlanfejlesztő lobbik nyomába Újbudán.

A sort természetesen még a végtelenségig folytathatnám, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy láthatóvá váljon a kerületi Média csoportnál kiemelt fontosságú témák kerülnek ezek szerint a kerületi bermuda háromszög vonzásába, és tűnnek el az információs tengerben, vállnak soha meg nem írt cikkekké. Az egyik oka, hogy létrehoztam egy éve a Lokálpatriótát, mint független kerületi hírportált, az éppen ez volt. Nem csak most, de az előző önkormányzati vezetések alatt is azt tapasztaltam, hogy aminek rólunk, értünk és nekünk kellene, hogy szóljon, az egyértelműen az éppen aktuális Önkormányzat politikai szócsöve. Lehet arra hivatkozni, hogy pénz hiányában kell a tartalmat beszűkíteni, de mint írtam én nem ez évről, még csak nem is az elmúlt 1-2 évről beszélek, hanem az elmúlt 30 évről, és persze megnézhetnénk a jelenlegi tartalmi lehetőségeken belül is a prioritásokat. Azt is lehet mondani, hogy szintén pénz hiány miatt szűkös a létszám a szerkesztőségben és az anyagi források, technikai háttér sem szenved a bőség zavarában. A Lokálpatriót nulla támogatás mellett, egy magam, a saját kis eszközeimmel végzem és nem havi, hanem napi aktuialitás mellett, természetesen ingyen és ráadásul nem nyugdíjasként, hanem a munkám mellett. (és nem ez az egyetlen tevékenység, amit a munkám mellett csinálok többnyire karítatív jelleggel.) Azt gondolom nem pénz és nem tachnikai háttér, még csak nem is időkeret határozza meg egy Média működését, hanem azt azt készítők elhivatottsága, jelen esetben kerületi lokálpatriótizmusa vagy ennek hiánya. Erre mondták a szüleim, hogy nagyon nem mindegy, hogy elvégzed a munkádat vagy gyakorlod a hívatásodat, de ez már messze túl mutat az újságíráson…(ugye kedves politikusok 🙂 ) Igaz nem tudhatjuk, hogy a hívatás gyakorlását mennyire írja át a felülről vezéreltség az önkormányzati média csoportnál.

Az pedig már egy másik kávéház, hogy egy független újbudai hírportálhoz mennyire jutattják el az információkat, a kerületben élők számára fontos közleményeket  az Önkormányzat, a politikai pártok, képviselők, kerületi kulturális intézmények, vagy épp kerületi vállalkozások, bárki ?  Nos a civil szervezeteken kívül alig valaki és igen csak ritkán, ami megjelenik, annak magam megyek utána, szedem össze ahonnan tudom. Pedig fizetni sem kell érte, és ha az olvasottságát nézem az oldalnak (ideértve kapcsolódó felületeit is), akkor az egyik leghatékonyabb. legtöbb embert elérő hírcsatorna lehetőségét vesztik az érdekeltek, és még ráadásul a híreket a releváns újbudai csoportokban meg is osztom, ami tovább sokszorozza az elérési számot. A Polgármester kommunikációs vezetőjével sikerült kialakítani jókapcsolatot, így legalább a polgármester üzeneteit és fogadóóráinak időpontját megkapom, de ezen kívül semmit. A pártok közül maximum kettőt tudnék mondnai, akik részlegesen olykor tákéjoztatnak, de ez is nagyon messze van még attól, ahol tatanunk kellene és nem sz én érdekemben és szempontomból. A képviselőknek saját felületet készítettem, hogy midnazt,a mit fontosnak éreznek annak legyne felülete, természetesen csak az erül oda, amit én máshol megjelent nyilatkozataikból átrakok. Persze lehet a független jelző sokakat zavar, mert nincsenek hozzászokva ehhez kerületi szinten. 🙂 A kulturális intézményektől, sportegyesületektől nulla információ érkezik, és még hosszasan lehetne sorolni, de tényleg egyszerűbb azt leírni kitől jön bármi is. Igyekszem naprakész, friss infókkal segíteni az itt élőket, de ebben finoman szólva is nulla közeli segítséget kapok azoktól akiknek az érdekében tájékoztatnék. Sebaj igyekszem mindennek utána menni magamtól, de ennek nem így kellene működnie.

Egy költői kérdéssel kezdtem, zárjam költői kérdéssel is a cikket: 

Mikor lesz végre a kerületi “Hírmondó” Média(csoport) politikai pártoktól és az aktuális Önkormányzati vezetéstől független hír, információs és tájékoztató csatorna, amiben erősen dominál a Civilek, Civil szervezetek tevékenysége és a zöld, öko programok, a közösség építés, a kerület valós problémáinak feltárása és erre a megoldások keresése többek közt a civilek bevonásával. Azt sem értem miért ábránd kategória, hogy minimum egy oldal a kerület önálló közösségeket alkotó városrészeinek saját híreiről szóljon hogy mindenki a magáénak érezze a kiadványt lakjon a kerület bármely részén is. Így viszont marad a postaládák mentén elhelyzett szemétgyűjtőkben a láthatóan egyetlen kinyitást sem megérdemelt lapszámok gyűjteménye. És vajon  hány kerületi lakos tud bármit is mondani az Újbuda TV műsorairól, hányan és hányszor kapcsoltak oda az elmúlt 30 évben ? Pedig nem egyszer és nem kétszer beszéltek már az elmúlt jó pár évben a kerüelti média megújúlásáról a megfelelő szinteken, de ez is csak szlogen maradt. A rendszerváltás óta lezajlott politizálás eredményjkeént kialakult politikai apátia átragadt úgy általában mindenre, és már csak sodródunk, még ha néha fortyogunk is, pedig ezen is segíthetne a közösségépítés egyik alapköve, a helyi média.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest