2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Főváros és Újbuda önkormányzata eladja a Tétényi úti bevásárló központot, lehet egy újabb, akár 9 emeletes betonszörny fog épülni a Bikás parknál…

9 min read

Pályázati felhívás a Tétényi út 63. és az Etele út 53. szám alatti ingatlanok értékesítésére

A pályázat beadásának határideje: 2021. november 29. 10:00 óra

Pályázati felhívás

Budapest Főváros Önkormányzata 1/1 tulajdonát képező Budapest XI. kerület Tétényi út 63. szám alatt található, 3475/57 helyrajzi számon nyilvántartott,

összesen 9 304 m2 területű „lakóház, udvar, intézmény épület” megjelölésű, fejlesztési ingatlan, a rajta lévő Tétényi úti Üzletközpont összesen nettó 12 005 m2 alapterületű épületeivel együtt,

valamint

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 1/1 tulajdonát képező Budapest XI. kerület Etele út 53. szám alatt található, 3475/53 helyrajzi számon nyilvántartott,

összesen 2 008 m2 területű „étterem” megjelölésű, fejlesztési ingatlan

Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság által nyilvános,

kétfordulós pályázat útján dologösszességként történő értékesítésére,

melyben a második forduló Pályázati (Elektronikus) Árverés formájában zajlik.

Az ingatlanok együttes induló ára: 2 000 000 000 Ft + áfa


Az ingatlan környezete

Eladásra kínálunk a Tétényi út és az Etele út kereszteződésénél elhelyezkedő összesen 11 312 m2 telekterületű potenciális fejlesztési ingatlanokat. Az ingatlanok Budapest XI. kerületének Kelenföld városrészén találhatóak az M4 metró Bikás park megállóhelyének közvetlen szomszédságában. Az egyedi elhelyezkedés és a dinamikusan fejlődő környezet rendkívüli fejlesztési lehetőségeket tesz lehetővé. A környék egyfajta Kelenföldi városrész központként működik, az ingatlanok szomszédságában elterülő Bikás parkkal, az Újbudai Sportcentrummal, a néhány villamosmegállóra lévő Etele Plázával és Kelenföldi Pályaudvarral. Mind a Tétényi út, mind az Etele út nagy átmenő forgalommal rendelkezik, a környék tömegközlekedése pedig kiemelkedően jó adottságú. A már említett M4 metró mellett, az Etele úton fut az 1-es villamos, valamint nagyszámú buszjárat is áthalad a környező utakon.

A környékre alapvetően lakótelepi környezet a jellemző, többségében szabadon beépített 10 emeletes panelházakkal, melyek lakossága stabil vásárlóerőt tud biztosítani. Tekintettel a lakókörnyezet jellegre, az ingatlanok környezetében több új lakóház építési projekt is folyamatban van. Az ingatlanoktól keleti irányban főként kereskedelmi-, és egyéb szolgáltató egységek vannak.


Épületek

Az ingatlanok jelenleg sem kihasználatlanok. A Fővárosi ingatlanon áll a 4 épületből álló, összesen 12 005 m2 nettó alapterületű Tétényi úti Üzletközpont, mely az 1970-es években épült. Az egységes megjelenést, az épületeket „összefogó” fedett sétálóutca, illetve az emeleten lévő sétáló terasz nagy lepényrésze adja. A négy épületből három pince + fszt. + emelet, egy pedig pince + fszt. kialakítású. Az üzletközpont összes épülete elbontható.

A Tétényi úti Üzletközpont épületei Budapest Vásárcsarnokai Kft által jelenleg is bérbeadottak. Az épületekre vonatkozóan 70 bérleti szerződés van érvényben. A bérleti szerződések többsége határozatlan idejű, összesen 8 db bérleti szerződés szól határozott időre, ezek körül legkésőbb a Szerencsejáték Zrt. szerződése fog lejárni 2025.06.10. napján. Tekintettel arra, hogy az üzletközpont jelenleg piac funkcióval is rendelkezik, így további 42 használati szerződés is érvényben van a területre vonatkozóan. A nagyobb bérlők között megtalálható CBA szupermarket, K&H bankfiók, Szerencsejáték Zrt. egység, valamint fitness központ is. A jelenlegi bérlői struktúrával az éves bérleti díj bevétel kb. 159 M Ft + áfa.

A kerületi ingatlan részben parkosított, részben pedig a Burger King 1993-as években létesült egysége áll rajta. A Burger Kinget üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. 1716 m2 földterületet bérli Újbuda Önkormányzatától, és az azon levő vendéglátó épület saját beruházásukban létesítették. Bérleti szerződése 2023.02.10. napjáig áll fenn. A jelenlegi bérleti struktúrával évi kb. 14,2 M Ft + áfa bevétel származik az ingatlanból.


Övezeti besorolás és beépíthetőség

Az ingatlanok Vi-1-XI-09 építési övezetbe tartoznak, mely intézményi, jellemzően zártsorú beépítésű területek, amelyek elsősorban igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális rendeltetéseket magukba foglaló épületek elhelyezésére szolgál. Az övezetben elhelyezhető lakó rendeltetés, egyéb kizáró szabály hiányában, igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális rendeltetések, iroda rendeltetés, kereskedelmi, szolgáltatás, szállás rendeltetés, kulturális, közösségi szórakoztató és sport rendeltetések, hitéleti rendeltetés létesíthető. Az ingatlanok egy része a metró védelmi zóna területén helyezkednek el.

A telkek együttes területe 11 312 m2. Figyelembe véve, hogy a telkek beépíthetősége terepszint alatt 80%, terepszint felett 80%, zöldfelület aránya 12,5%, szintterületi mutatója 4,25 m2/m2, akkor terepszint felett kb. 33 936 m2, terepszint alatt pedig további kb. 14 140 m2 szintterület is létesíthető az ingatlanokon. A maximális épületmagasság 30 m, ami átlagos belmagasságnál 9 szintes épület megépítését is jelentheti.


Egyéb információk

Az ingatlanok teljesen közművesítettek.


A pályázat beadásának határideje:
 2021. november 29. 10:00 óra

A pályázati dokumentáció megvásárolható 2021. augusztus 30. – 2021. november 25. között, telefonon előre egyeztetett időpontban (kapcsolattartó: Funtek Ildikó, telefon: +3630-407-2765) hétfőtől csütörtökig 9-15 óráig, valamint pénteken 9-12 óráig.

Honlap: http://www.bfvk.hu/palyazatok/

A pályázatra az jelentkezhet, aki egyszeri, vissza nem térítendő 200 000 Ft + áfa összegnek a BFVK Zrt. 10200940-21520091-00000000 számú bakszámlájára történő átutalásával megvásárolja a pályázati dokumentációt, elfogadja az abban foglaltakat és megfizeti a 100 000 000 Ft összegű pályázati biztosítékot úgy, hogy annak összege 2021. november 26. 24:00 óra határidőig jóváírásra kell kerüljön BFVK Zrt. bankszámláján.

Szerkesztői lábjegyzet:

Az jelenleg még nem mondható ki, hogy itt egy újabb betonszörny fog épülni, de a lehetősége sem zárható ki a pályázati felhívás alapján, és na tagadjuk a legnagyobb árbevételt egy ingatlan fejlesztőnek ez hozhat, ami búsásan megtéríti majd a 2 milliárdos vételárat. Éppen ezért kétségem sincs, hogy lesz jelentkező a pályázaton, és az sem mire fogja hasznosítani a területet, annak ellenére, hogy már unalomig ismételhetjük, hogy Újbuda megtelt. A magam részéről lakóház építése esetén még kevésnek is tartom a 2 milliárdos árat, de ami ennél is fontosabb, már most az ingatlan meghirdetésénél ott kellene lennie, hogy milyen infrastrukturális fejlesztéseket vár az önkormányzat a fejlesztőtől a vételár mellett. Persze mondhatjuk, hogy ez benne lehet a pályázati anyagban, de az egyre erősödő lakossági tiltakozások hatására is, ennek már itt, nyilvánosan szerepelnie kellene. Másfelől szerintem az a korrekt, ha az ilyen jellegű elvárásokat a pályázó még azelőtt megismerheti, hogy befizeti a vissza nem térítendő 200.000 Ft +Áfa összeget. Abba bele sem merek gondolni, hogy esetleg nem szab ilyen feltételt az értékesítést megelőzően a pályázók felé az Önkormányzat. 

Tessék nyugodtan kiszámolni, hogy egy ekkora területen hány darab 9 szintes épület építhető, és abban hány darab ingatlan helyezhető el, azaz mennyivel nőhet majd tovább Újbuda lakosága, hány újabb autóval terheli ez majd a Bikás park és környékének már amúgy sem egyszerű parkolási rendszerét, növekszik tovább Újbuda közlekedési útjainak terhelése. Hány embert kell pluszban kiszolgálni a környék házi orvosának, vagy épp a Fehérvári úti rendelőnek és a SZent Inre kórháznak, hány bölcsődei, óvodai férőhely igény jelentkezik majd pluszban. Többek közt az ilyen jellegű problémák miatt kellene elvárni az ingatlanfejlesztő hozzájárulását. Végül nincs kétségem afelől sem, hogy itt a Bikás park mellett hol fognak indulni a lakások árai, ergo tovább gyűrűzik majd Újbuda elit gettósítása. A 12,5%-os zöldfelületi aránytól pedig biztos nem az újra zöldesítés lesz a kiemelt cél, ahogy érdekes lenne látni a környező park természetes vízellátásában szerepet vállalna-e az ingatlan fejlesztő a legmodernebb esővíz gyűjtési technológiával.

Aztán itt van a bérleti díj kérdése is, hiszen jelenleg 70 bérlő 159 millió Ft + Áfa bérleti díjat fizet a Fővárosi Önkormányzatnak, ami lássuk be itt azért nem egy túl magas ár, hiszen 70, köztük nem kis alapterületű és egyben forgalmú bérlőtől havonta összesen  cirka 13 millió FT-ot beszedni, azért ez elég vicces meglátásom szerint. Persze mondható, hogy az épület együttes elhanyagoltsága, műszaki állapota miatt van ez így, de hát kérdem én, miért jutottunk el ilyen állapotig ? Felajánlották-e a bérlőknek a bérleti díjba történő beszámítással az épület felújításának lehetőségét, vagy belekezdtek-e legalább terv szintjén egy bérleti díj emelési csomagba, amin belül az emelést az épület együttes rekonstrukciójára fordítanák. Érdekes lenne tudni a 70 bérlő bérleményének alapterületét, hogy lássuk átlagosan mekkora négyzetméter áron bérlik az üzleteket, de fenti adatok alapján ez aligha lehet kiugró érték a helyszínhez képest. És természetesen mindig alapvető kérdés, hogy ha vajon aranytojást tojó tyúkot adunk-e el, aminél korrektebb bérleti díjak esetén pár év alatt a vételi ár befolyna az ingatlan értékesítése nélkül is. Nem biztos, hogy így van, de azt gondolom az egy normális és érthető igény, hogy Újbuda lakosai erről teljeskörű tájékoztatást kapjanak. ahogy az is normális, hogy a környéken élők ne egy pályázati felhívás esetleges megtalálása esetén értesüljenek arról mi épülhet a környezetükben, hiszen ha lesz pályázó (ez nem kérdés, hogy lesz) akkor miután az adásvételi szerződést aláírta a nyertes, már mehetnek ahová akarnak a környéken élők panaszra. 

A kérdések tehát csak sokasodnak, a válaszok meg lehet majd váratnak magukra. A Lokálpatrióta nevében mindenesetre kérdést intézek legalább annak tárgyában az Önkormányzathoz, hogy legalább a pályázati anyagban benne van-e, hogy milyen infrastrukturális fejlesztéseket várnak el az ingatlanfejlesztő beruházótól és ha van ilyen, akor miért nem teszik nyilvánossá.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest