2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Vajon kire szavaznak a Fidesz aktivistái, pártolói az előválasztáson ? Ha azt gondolja valaki ez elírás, akkor téved :-)

4 min read

Kilépett a Demokratikus Koalícióból Jakab Tímea, aki korábban egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5-ös számú választókerületben fideszesek fognak az MSZP jelöltjére szavazni az előválasztáson, írja a 24.hu.

Bár a DK korábban etikai vizsgálatot ígért az ügyben, és kilátásba helyezte Jakab Tímea kizárását a pártból, az érintett párttag kilépett, mondta a lapnak Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

A hangfelvételen Jakab Tímea egy igen összetett pártközi kavarásról beszél: a DK többször is kampányolt az MSZP mátészalkai jelöltje, Papp Ildikó mellett, és a kiszivárgott felvétel is egy ilyen eseményen készült.

Ezen Jakab arról beszél, hogy a Fidesz kisegíti majd az MSZP-s jelöltet a szimpatizánsai mozgósításával, hogy az előválasztáson Papp Ildikóra szavazzanak a Jobbik jelöltjével, Földi Istvánnal szemben.

Földit a Jobbik mellett támogatja az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt is, míg az MSZP-s Papp Ildikó mögött áll a Párbeszéd és a DK helyi szervezete.

A felvételen az is elhangzik, hogy Jakab Tímea jó barátságban van a szabolcsi választókerület fideszes országgyűlési képviselőjével, Kovács Sándorral, volt férje – Halmi József, az MSZP választókerületi elnöke – pedig gyerekkori jóbarátja a kormánypárti politikusnak.

Mindenki cáfol

Földi József a 24.hu-nak a hangfelvétellel kapcsolatban arról beszélt, hogy amíg az MSZP volt hatalmon, Halmi József segített Kovács Sándornak, amióta pedig a Fidesz kormányoz, a mátészalkai országgyűlési képviselő segít a szocik választókerületi elnökének bizonyos ügyekben.

Halmi viszont cáfolta a jobbikos jelölt állításait: szerinte csak „jobbikos agyszülemény” az egész, Jakab Tímeával pedig már nem is tartják a kapcsolatot. Igaz, az MSZP-s politikus elismerte, hogy a Fidesz képviselője tényleg gyerekkori jóbarátja.

Az MSZP szintén reagált a hangfelvételre: állításuk szerint a pártban „zéró tolerancia van a Fidesszel való, a választásokat vagy az előválasztásokat bármilyen módon, bármilyen szinten befolyásoló együttműködéssel kapcsolatban”. A DK-s politikus állításainak szerintük „nincs valóságalapja”, és kitartanak Papp Ildikó jelöltsége mellett.

 

Szerkesztői lábjegyzet: 

Azt is gondolhatnák ez egy lokális, egyedi eset, de nagyon naivnak kell lenni, aki ezt a szíve mélyén elhiszi. És alapvetően ezért még el sem lehet ítélni a fidesz szimpatizánsokat, hiszen a lépés teljesen érthető és logikus, amit az előválasztás rendszere önmaga kínált fel, hogy a fidesz gagy tőle függetlenül annak támogatói befolyásolhassák (ha akarják), hogy az ellenzéki összefogás jelöltjei közül a számukra előnyösebbet (vagy máshonnan nézve gyengébbet) jutassa be a 2002-es parlamenti választásra.

Ahol pedig jelenleg jobban kell erősíteni a kormánypártnak, az elsődlegesen nem a vidék, hanem a Főváros és nagyvárosok, tehát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez megtörténhet az állítás szerint, akkor Budapesten szinte csoda lenne, ha nem. 

Az is elég egyértelmű, hogy a Fidesz számára a DK-Jobbik csoport jelöltjei az előnyösebbek, mert saját elgondolásuk, felméréseik szerint többek közt Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára miatt a DK a leginkább megosztó párt, akinek a jelöltjeit még az ellenzéki összefogáson belül sem biztos, hogy mindneki támogatna. Ebből adódóan itt Újbudán sem elképzelhetetlen, hogy a fidesz szimpatizánsai (még az sem biztos, hogy a párt központi utasítására) saját jól felfogott érdekében elmegy az előválasztásra és megpróbálja ezzel befolyásolni annak végeredményét. Ahogy fentebb írtam ez logikus, és fidesz szimpatizánsok oldaláról nézve még érthető is, ha nem is biztos, hogy etikus. Viszont az előválasztás amúgy sem kevés sebből vérzik, és ez a rés a pajzsán előre látható volt. Ha ez a gondolatsor most nem csak egy fikció, hanem a valóságban is ennek lehetünk majd a tanúi, akkor szintén fenti logika alapjén a szimpatizások várhatóan Gy. Németh Erzsébetet fogják támogatni, így Orosz Annának lehet már az előválasztáson is meg kell küzdenie a 2022-ben majd a korménypártra szavazókkal….

Egyik lehetséges jele lehet majd ennek, ha az előválasztási aláírásokhoz képest a tényleges szavazáson napokon belül nagyott ugrik a résztvevők száma.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest