2022.11.28.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbuda Önkörmányzata gyorsan reagált a Tétényi úti üzletközpont területének értékesítése ügyében. Úgy tűnik volt értelme elsőként írni a tervezett beruházásról…

9 min read

Újbuda Önkorményzata szokatlanul gyorsan lépett, reagált és Bakai-Nagy Zita, Gy. Németh Erzsébet és Molnár Gyula videoriportban mondta el, hogy mi várható a Bikás park mentén a Tétényi úti üzletközpont lebontását követően….

Az Újbuda.hu tette nyilvánossá a 3 politkus nyilatkozatát ez ügyben :

“A Bikás Park melletti Tétényi úti városközpontban naponta több száz ember fordul meg, a kelenföldiek az itteni piacon, élelmiszerboltokban és üzletekben intézik a napi bevásárlást. A 32 éve épült központ azonban három évtized alatt annyira elhasználódott, hogy már felújítani sem érdemes. A fővárosi és az újbudai önkormányzat úgy döntött, eladja a területet, hogy egy új, modern szolgáltató és bevásárlóközpont épüljön a helyén. A kerület képviselői szerint nincs miért aggódni, minden eddigi funkció visszakerül az új üzletközpontba.”

Íme a 3 politikus rövid videoriportja arról, mi fog itt épülni:

Szerkesztői lábjegyzet: amikor egyszerre örülök és közben nem értem kommunikációt

Azt gondolom, ha a valóban lerobbnat állapotú Tétényi úti üzletház helyén valóban egy új üzletház épül hasonló léptákben, szolgáltatói körrel és árszínvonalon annak mindneki örülni fog, talán most azt is kimondhatom, hogy kivétel nélkül.

Azonban ha szabad egy picit tamáskodnom is, az új bevásárló központot nem a két Önkormányzat fogja felépíteni, hanem egy befektető, ingatlanfejlesztő, így a bérbeadás feltételeit, ezen belül a bérleti díjakat is a pályázat nyertese fogja meghatározni. A bérleti díj és az egyéb Üzemeltetési feltételek pedig mint azt mindenki tudja, erős kihatással van az üzletben kialakított termékkínálatra pont úgy, mint azok kiskereskedelmi árára is, hiszen nem non-profit, szociális jellegű üzletek fognak nyitni, hanem nyereségérdekelt, profit centrikus vállalkozások. Az ingatlanfejlesztő pedig még ennek is jelentősen i törekszik, hiszen komoly pénzek befektetése történik üzleti célból, így azok az egyébként eléggé megmosolyogtató bérleti díjak szerintem biztos nem fognak megmaradni, amelyek eddig voltak, maximum majd a vadonat új épület XXI. századi technológia elemeire, stb foghatjuk a bérleti díjak emelését.

Amennyiben a két Önkormányzat szeretné megtartani a jelenlegi szolgáltató kört (nem adott bérlőre, hanem a szolgáltatások jellegére) és a jelenlegi bérleti díjak mértékét, akkor azt bizony a pályázati kiírásban kellene feltételként szavatoltatnia, de ismereteim szerint ilyen elem nincs a pályázatnak. Tovább megyek, mivel egy erre vonatkozó feltétel igen jelentősen befolyásolja a beruházó mozgásterét, ezért ennek már a pályázati felhívásban is benne kellene lennie, hiszen itt vissza nem térítendő díjak befizetése és igen komoly letéti összegek elhelyezése esetén juthatnak hozzá csak a konkrét pályázati kiíráshoz. Ilyen feltétel azonban nem szerepel a pályázati felhívásban, amit 3 nappal ezelőtt ebben a témában megírt cikkemben teljes terjedelmében olvasni lehet.

Fenti apróságoknál is fontosabb azonban, hogy a nyilatkozat alapján eldöntött tény, hogy ide irodaház és lakóépület nem épülhet, a pályázati kiírásban azonban ilyen kikötésről szó sincs, sőt pontosan meg van adva, hogy lakóingatlan építése esetén mekkora a beépíthetőség, hány emelet magasan lehet ezt kivitelezni, stb. Mondhatjuk, hogy bármi is legen a kiírásban, végül az Önkormányzatok egyéb érdekekre tekintettel hozhatnak például olyan döntést, hogy a győztes pályázó az, aki nem iroda vagy lakóépületre adja be a koncepcióját, de ha nem a beadott tervek alapján döntünk arról, hogy milyen funkció szimpatikusabb, hanem előre kizárunk olyan funkciókat, amelyeket a pályázati kiírás nem zárt ki, sőt erőteljesen taglalt, akkor valójában átvágtuk azokat a pályázókat, akik épp irodaházban vagy lakóingatlanban gondolkoznak. Az Újbuda Média csoport, ahol ez a riport is megjelent nem tekinti feladatának, hogy a cikkeit, riportjait vagy arra való figyelem felhívást megossza releváns újbudai facebook csoportokban és egyéb felületeken, így szerintem jogos kérdés, hogy mi van akkor, ha az ingatlanfejlesztő beruházó és egyben pályázó nem lelkes olvasója az Újbuda.hu facebook oldalnak, így annak a birtokában veszi meg a pályázati csomagot, amit a pályázati felhívásban talált és ami homlokegyenest mást mond a beépítési funkciók lehetősége tekintetében. Összeségében tehát értetlenül állok és nem értem a pályázati felhívás és a videoriportban elhangzottak nem teljesen átfedő tartalma tekintetében.

Azt is jó lenne tudni, hogy a nyilatkozat az most a Fővárosi és az Újbudai Önkormányzat hivatalos álláspontja, vagy a DK elképzelése, hiszen mindhárom nyilatkozó a DK politikusa, így lakoság és a beruházok érdekeit is nézve jó lett volna ezt egyértelműsíteni a nyilatkozatban, vagy olyan személyeket is elhozni a riportra, ami ezt esetleg egyértelműbbé teheti mindkét Önkormányzat részéről.

Fentieken túl kimondható, hogy elsőként a Lokálpatrióta, majd más hírportálok is írtak arról a pályázati felhívásról, és annak lehetséges kihatásairól, hogy egyedük a Lokálpatrióta ennek az információnak a megosztásáról is igen nagy számban gondoskodott, így a hír eljutott az itt élők és általánosságban Újbuda lakosaihoz, itt dolgozókhoz illetve a Tétényi üzletház bérlőihez, és talán ennek köszönhetően is, ha megkésve is, de megszületett az idézett riport, ami igyekszik cáfolni, hogy itt lakóház vagy irodaház is épülhetne. Az erről szóló cikk ITT olvasható.

Összességében nagyon örülök a hírnek, és ha ezt fogja a két Önkormányzat a továbbiakban is képviselni, ha megakadályozzák, hogy olyan pályázó nyerhessen, aki ilyen jellegű ingatlant építeni a helyszínre, azt én illetve irányításom alatt a Lokálpatrióta független hírportál minden erejével és lehetőségével támogatni fogja, és gyanítom az itt illetve környéken élők is. (az más kérdés, hogy ebben az esetben a jelenlegi nyilvános pályázati kiírás minimum az etikusság kérdését feszegeti). Arra természetesen kíváncsi vagyok, hogy a riportban elhangzott elképzelésekkel összhangban megépítendő üzletközpontra lesz-e jelentkező, és nem is feltétlen a 2 milliárd forintos vételár miatt, hanem a befektetési összeg megtérülése szempontjából, mert a bérleti díjas megoldásnál sokkal gyorsabban megtérülő, nagyobb nyereség tartalommal bíró ingatlan beruházások léteznek.

Az örömönbe azonban nem tagadom vegyül némi keserű szájíz is, mert a saját – Lokálpatrióta működtetésétől teljesen függetlenül – szakterületem, a marketing kommunikációt alapjaiban kérdőjelezi meg, amikor az információt utólag és nem előre hozzuk nyilvánosságra. A szakma és józan gondolkodás által elvárható minimumnak gondolom, hogy ha megfogan a két Önkormányzat fejében az a gondolat, hogy a Tétényi úti üzletközpont jelenlegi állapotában menthetetlen, felújítása nem éri meg, akkor elsőként ennek a riportnak kellett volna elhangozni, majd ennek folytatásaként egy lakossági, közösségi meghallgatásnak, ahol ismertethették volna azt, hogy miért kell a területet eladni, hogy milyen fékeket, szabályokat, elvárásokat építenek be a pályázati felhívásba (pl, milyen funkciót engednek és mit nem, milyen beépítettségi mértéket, milyen zöld beruházás előírásokat, stb.; és ehhez kérhették és kaphatták volna meg a lakossági hozzájárulást, támogatást. Majd ezt követően és azt elhangzottak, a lakossággal történő megegyezés, kompromisszumok alapján kellett volna kiírni a pályázati felhívást, amiben ha olyan jellegű a közös döntés, akkor már a pályázati felhívásban is szerepel, hogy kizárólag az alábbi funkciókra, vagy az alábbi funkciók kizárása mellett hirdetik meg a területet, mert egyszerűen így korrekt azokkal szemben, akik pályáznak, így korrekt Újbuda lakósaival szemben, hogy érezzük a pályázat nem veszélyezteti az általunk igényelt szolgáltatásokat illetve komolyan vehető a irodaház és lakóingatlan építésű tilalom, hiszen a jelenlegi Önkormányzatunk is azt propagálta több mint 2 éve, hogy ÚJBUDA MEGTELT !

Sajnos ez nem első és gyanítom nem az utolsó eset, amikor Újbuda Önkormányzata rosszul és leginkább késve kommunikál, és nagy kérdés ez a videoriport ebben a formában és ebben az időpontban elkészült volna-e, ha a pályázati kiírás nem kerül ilyen mértékben a nyilvánosság elé, azaz ez a riport önmagában és a pályázati felhívás megjelenésével, vagy akár kigondolásával egyidejűleg megszületett, csak ki tudja miért késve jelent meg, vagy ez egy reakció a máris elindult sajtó nyilvánosságra és lakosági tiltakozásra.

 

Legyünk pozitív gondolkozásúak és tételezzük fel ez a késedelem merő véletlen, de ebben az esetben azt gondolom eljött az idő, hogy párt színektől függetlenül Önkormányzatunk végre elérkezzen oda, hogy a lakossággal történő párbeszédet időben kezdi és nem utólag, hogy a tájékoztatás adott témákban szándékainkról valóban előzetes, az első lépéseket megelőző tájékoztatás, és nem reakciók levezetésére szolgáló utólagos magyarázkodás. Emellett pedig nagyon jó lenne, ha kerületünk tulajdonában lévő Újbuda Média Csoportnak olykor maradna ideje hasonló videoriportokra, újságcikkre a kerületi Civilek zöld, vagy akár ehhez hasonló, Újbuda megtelt érzését erősítő ingatlanfejlesztési problémáik bemutatására, civil szervezetek megszólítására. Legútóbb az Újbuda Őszköszöntő fesztivállal egyidejűleg (akár kiegészítő zöld programnak is tekinthetjük) volt a Zöld Piknik a bornemissza téren. Nos nem lett volna azt gondolom túl bonyolult az önkormányzati médiának átugrani egy 20 percre a Bikés parkból a Bornemissza térre, és akkor egy füst alatt két rendezvényről is beszámolni. Hogy erre a rendezvényre, ahogy számos más civil rendezvényre is miért nem volt kíváncsi az a média vállalkozás, ami Önkormányzati tulajdona miatt is alapvető feladatának kell hogy tekintse az „Itt Élőkről az Itt Élőknek” történő tájékoztatást, arra én nem tudok választ adni, de erre rákérdezni egyre többször és egyre hangosabban igen. A CivilTv11-nek szerencsére erre volt ideje, energiája és szakmai elhivatottsága, amit ezúton is köszönök Csanády Lacinak, az egyszemélyes média harcosnak 😊

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest