2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nincs hova hátrálni, itt az ideje végre Magyarországot fenntartható pályára állítani. Tegnap Zöld Garancia konferencia volt a belvárosban…

3 min read

Tegnap késő délután a Zöld Garancia konferencián izgalmas és pezsgő beszélgetés keretében mindent elmondtak a résztvevők a zöld fordulat szükségszerűségéről.

Nincs hova hátrálni, itt az ideje végre Magyarországot fenntartható pályára állítani. Ehhez az elmúlt harminc év legnagyobb hatású politikai irányváltására van szükség. Az általunk képviselt zöld politika lényege az, hogy komplex, összefüggő rendszerként tekintünk a környezetre, a társadalomra és a gazdaságra. – fogalmazták meg a résztvevők. Olyan országot teremtünk, ahol nem a profit a legfontosabb cél, hanem az, hogy mindenki boldogulhasson. Ennek alapja a közösségi gondolkodás és közös értékeink megvédése. Olyan országot teremtünk, amely kiegyensúlyozott. Ahol békében élünk saját magunkkal és környezetünkkel. Beszélgetőtársak: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, miniszterelnök-jelölt, a Párbeszéd elnöke Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Újpest alpolgármestere Íme a közel egy órás beszélgetés teljes anyaga:

Szerkesztői lábjegyzet

Üdvözlésre méltó, hogy az LMP javaslatai alapján most épp Karácsony Gergely fogalmazhatta meg, hogy bizony óriási fordulatra van szükség a zöld politikában nálunk és világszerte is, ha szeretnénk túlélni, azonban ez nem szűkíthető le csak hőszigetelés vagy faültetés kérdésére. Nagyon komplex gondolkodás és megvalósítás kell ahhoz, hogy ne vesztesei, hanem nyertesei legyenek egy ilyen programnak pont a legszegényebbek.

Sajnos azt a főpolgármester sem tagadta, hogy itt olyan konfliktus helyzetek vannak a társadalomban, de még a kormányzásra készülő ellenzéki koalícón belül is, hogy az átmenet nélküli azonnali lépések az ellenkező hatást válthatják ki. Nos itt a probléma gyökere, hogy folyton átmenetet akarunk, miközben nem az utolsó órában, hanem az utolsó percekben, lehet másodpercekben vagyunk, amikor még egyáltalán van lehetőség változtatni.

Az LMP ebben a tekintetben egy határozottabb, drasztikusabb, időben gyorsabb változásokat sürget, de persze ehhez kellünk mi, itt élők is, ehhez nekünk is meg kell változtatni a szokásainkat, a hozzáállásunkat és vállalnunk kell kényelmetlenségeket vagy akár költségeket is.

A konferenciát megelőző Miniszterelnök jelölti vitában érdekes módon pont a ZÖld és Öko tekintetében nem hangzott el semmi, pedig a jövőnk szempontjából ez a legfontosabb kérdés. Remélem a következő vitaesten ez másként lesz, és akár ebben a témakörben esetleg vita is lesz, megismerhetjük talán a közös gondolatokban az eltérő elképzeléseket is.

Hogy mennyire meggyőző Karácsony Gergely zöld politikája, azt mindnenki maga eldöntheti a fenti videó megtekintését követően.

A konferencia végén sikerült megszólítanom a Főpolgármestert és egy Újbudaiak szemnpontjából nagyon fontos kérdésre adott határozott választ. Hogy mi az a fordulat, ami minket érint, és sokan fognak örülni neki, arról még a mai nap egy külön cikkben írok.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest