2021.12.01.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Döntött a kormány: visszafizetik az szja-t a családoknak…

4 min read

Kedden ülésezett a kormány. Tegnap a kormány az aktuális gazdasági helyzetet értékelte – mondta el Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány célkitűzése, hogy ha és amennyiben a magyar gazdaság képes lesz olyan növekedést elérni, amelyet a rendszerváltás óta nem sikerült, 5,5%-ot, akkor a 2021-es évben befizetett szja-t a gyermeket nevelő mindkét szülő visszakapja.

Az elmúlt napokban felpörögtek a hírek az szja-visszatérítésről, és egyúttal fontos új részletekre derült fény. Várhatóan ezeknek a feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a családok örülhessenek a támogatásnak 2022 elején:

 

 

 1. A családoknak szánt adóvisszatérítés akkor élesedik, amennyiben az idei GDP-növekedés meghaladja az 5,5%-ot. Ez a mai tudásunk szerint biztosra vehető.
 2. 2022. február 15-ig téríti vissza a kormány az idén befizetett szja-t a gyermeket nevelő családoknak.
 3. A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. (Ezzel az a kérdés is tisztázódik, hogy az elvált szülők, akik megosztva nevelik a gyereküket, mindketten jogosultak lehetnek visszatérítésre. És nem kell házastársnak lenni a visszatérítés jogosultságához.)
 4. Ha a családnak mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, mindketten visszakapják.
 5. A támogatás érdekében a mostani tervek szerint nem kell semmit tenni, azt automatikusan írja jóvá az államkincstár.
 6. A visszatérítés felső határa a 2021-es átlagbér lesz, vagyis számítások szerint a felső határ 800 ezer forint lesz egy főre vetítve. A kétkeresős érintett családok így akár legfeljebb 1,6 millió forinthoz is hozzájuthatnak.
 7. Az intézkedés 1,9 millió embert érint, mivel a napokban kiterjesztették az érintett családok körét.
 8. A vállalkozók is megkapják az adóvisszatérítést, ha van gyermekük. A jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekho-s adózók is.
 9. A KATA szerint adózók az átalányadó egynegyedét kapják vissza.
 10. Az Ekho szerint adózók az általuk befizetett adó szja-részét kaphatják vissza, ami a 15 százalékos adómértékből 9,5 százalékos rész, tehát a befizetett adó csaknem kétharmadát érintheti az adókedvezmény.
 11. Új elem, hogy az ingatlan bérbeadás után, családok által fizetett szja is visszajár.
 12. A kézhez kapott jutalmakra, prémiumokra is visszajárhat a befizetett személyi jövedelemadó, de ennek vannak egyéb feltételei.
 13. A támogatás kifizetése a költségvetésnek 600 milliárd forintba kerülhet. Fejenként ez átlagosan 315 ezer forintos egyszeri jövedelmet jelenthet a következő év elején, még épp a 2022-es parlamenti választások előtt.
 • +1 Az már korábban ismert volt, hogy mindenki a ténylegesen befizetett szja összegét kapja vissza, vagyis a családi adókedvezménnyel csökkentett szja érkezhet vissza a családoknak.

Időközi adatok alapján a kormány meg tudja azt állapítani, hogy olyan forgatókönyv nem lehetséges, hogy az idei növekedés ne érje el az 5,5%-ot – mondta Gulyás Gergely.

Akár 7,5%-os növekedés is lehet idén.

MINDEN 18 ÉV ALATTI, ILLETVE MINDKÉT ISKOLÁBA JÁRÓ GYEREKET NEVELŐ CSALÁD AZ ÁTLAGJÖVEDELEM SZINTJÉIG A 2021-ES ÉVBEN BEFIZETETT SZJA-T VISSZA FOGJA KAPNI. EZT AZ ÁLLAMKINCSTÁR VISSZAFIZETI A JÖVŐ ÉV ELEJÉN.

Akik családi kedvezményre voltak jogosultak, iskoláztatásra, nevelési ellátásra, egyéb családi támogatásra 2021-ben akár egy napig is, jogosultak a teljes évben befizetett szja visszatérítésére.

A visszatérítés értékhatára a 2020 decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozó havi átlagkereset 12x-ese.

A katások a tételesen befizetett adó 25%-ának visszatérítésére jogosultak. Az érintetti kör itt is ugyanaz – mondta el mindezt Gulyás Gergely.

 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest